Foto: DELFI

Vienā no kriminālprocesiem, kas tika sākti par iespējamu Saeimas vēlēšanu balsu pirkšanu, Drošības policija (DP) aizturējusi kādu personu, informē DP.

DP atgādina, ka ir sākusi divus kriminālprocesus par apzinātu kavēšanu personai brīvi realizēt tiesības vēlēt deputātus, bet vēl viens kriminālprocess, kas arī sākts saistībā ar šādu pašu nodarījumu, vakar atbilstoši piekritībai saņemts no Valsts policijas. Viena kriminālprocesā patlaban ir aizturēta kāda persona, taču DP no plašākiem komentāriem atturas.

Pašlaik turpinās saņemtās informācijas pārbaude par vēl diviem iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem.

Jau ziņots, ka Viļānu novada domes deputāts, vietējās slimnīcas valdes loceklis un "Vienotības" vietējās nodaļas vadītājs Juris Vidiņš šodien vērsies DP ar lūgumu izvērtēt iespējamos balsu pirkšanas gadījumus Latgalē, lai panāktu "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītāja Dzintara Zaķa ievēlēšanu Saeimā.

DP norāda, ka neviens no trim tās lietvedībā esošajiem kriminālprocesiem nav par iespējamu noziegumu Viļānos. Vēlēšanu dienā DP saņēma vairākus signālus par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem dažādos Latvijas novados, tostarp Viļānos. Šī informācija tika pārbaudīta, taču dažos gadījumos tā neapstiprinājās, citos - aptaujātie iedzīvotāji atteicās sniegt liecības, tāpēc līdz šim brīdim nav bijis pamats sākt kriminālprocesu.

Saistībā ar Vidiņa publiskajiem izteikumiem DP informē, ka DP līdz šim nav saņēmusi viņa iesniegumu. Ja tādu saņems, tad arī to atbilstoši izvērtēs.

Centrālās vēlēšanu komisijas informācija liecina, ka Latgales vēlēšanu apgabalā Zaķis saņēmis 4554 plusiņus un 2804 svītrojumus, bet Vidiņš ieguvis 1257 plusiņus un 2307 svītrojumus, kā rezultātā Zaķis ievēlēts, bet Vidiņš palicis krietni zem svītras.

DP atkārtoti aicina visus Latvijas iedzīvotājus, kuriem ir konkrēta informācija par balsu pirkšanas gadījumiem 12.Saeimas vēlēšanās, vērsties DP jebkurā diennakts laikā zvanot uz tālruni 67 208 964.

Vidiņš publiski apgalvo, ka viņa rīcībā esot atsevišķi fakti, kas liecinot par masveidīgu vēlētāju balsu pirkšanu atsevišķos Latgales novados. Par "vajadzīgo balsojumu" piedāvātās naudas summas svārstījušās no 5 līdz 40 eiro atkarībā no vietas, kur tikušas pirktas - "dziļos laukos" piedāvāti pieci eiro, tuvāk pilsētai maksa bijusi augstāka - līdz pat 40 eiro.

Vidiņš gan neapgalvo, ka šo balsu pirkšanu par labu sev būtu organizējis pats Zaķis, taču uzsvēris, ka parasti neesot "dūmu bez uguns", un šis esot viens no šādiem gadījumiem. Par to liecinot arī svītrojumi atsevišķiem deputātu kandidātiem, kas esot bijuši vienādi. Vidiņš viņa rīcībā esošo informāciju par iespējamajiem vēlētāju balsu pirkšanas gadījumiem nosūtījis ierakstītā vēstulē DP.

Zaķis noliedz Vidiņa pārmetumus un uzsver, ka kampaņa bija godīga.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!