Foto: Publicitātes foto
Gadījumā, ja Jūs vai kāds Jums pazīstams jaunietis saskaras ar grūtībām atteikties no alkohola, narkoloģe Maija Jēkabsone iesaka iepazīties ar šiem padomiem:
  • Kad esi pieņēmis lēmumu teikt alkoholam NĒ, ir svarīgi pie tā turēties. Vieglāk varētu būt, ja izvēlēsies pavadīt laiku ar draugiem, kas nelieto alkoholu, un izvairīsies apmeklēt ballītes, kurās iedzer.
  • Ja jūti, ka nespēj tikt galā ar vēlmi lietot alkoholu, tev palīdzēs psihologs, ģimenes ārsts vai ārsts narkologs. Nebaidies lūgt viņiem palīdzību!
  • Rēķinies, ka draugi, ar kuriem kopā esi lietojis alkoholu, tevi mudinās iedzert un jautās, kāpēc atsakies. Sagatavojies tam jau laikus! Vislabākā atbilde ir pati vienkāršākā: "Nē, paldies!" Tā neprasa liekus paskaidrojumus.
  • Vari arī atklāti pateikt, kāpēc nevēlies iedzert, piemēram, rīt jādodas uz treniņu vai negribi justies slikti. Vari ierosināt aiziet kopā paēst vai pasākt kaut ko citu, lai novērstu domas no alkohola.
  • Ja jūti, ka ar pašu spēkiem galā netiec, iespējams vērsties pēc narkoloģiskās palīdzības: www.spkc.gov.lv/lv/tavai-veselibai/atkaribu-slimibas/narkologiska-palidziba
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!