Foto: Publicitātes attēls
Pēdējā mēneša laikā kontrabandisti izmēģinājuši dažādas viltības, lai nelegālos smēķus jebkādiem līdzekļiem un ceļiem nogādātu no vienas valsts otrā, tomēr tiesībsargi bijuši modri un devuši prettriecienu organizētās noziedzības darboņiem.

Trillera cienīgos apstākļos Rīgā, kādā Ziepniekkalna mikrorajona garāžā tika atklāti 3 593 380 miljoni cigarešu. Savukārt Daugavā pie Indricas upes robežsargi marta nogalē aizturēja plostu ar 110 000 kontrabandas cigarešu, kas naktī tika pludinātas pāri valsts robežai. Noziedznieki kontrabandas plostam, visticamāk, sekoja attālināti – ja krava netiktu pamanīta, zemāk upē to ātri vien savāktu organizatoru rokas puiši. Izmantojot motorlaivu, robežsargi plostu pārtvēra Slobodas ciema tuvumā. Melnos polietilēna maisos savā starpā bija savienotas 11 kārbas ar "NZ Super Slim" un "Premjer" smēķiem ar Baltkrievijas akcīzes markām. Par kontrabandu uzsākts kriminālprocess, un šis sūtījums neiecirtīs robu valsts budžetā nenomaksāto nodokļu veidā un nepildīs biezos kontrabandistu naudas makus.

Apmēram tajā pat laikā, veicot muitas kontroles pasākumus uz Latvijas-Baltkrievijas robežas Pāternieku muitas kontroles punktā, Valsts ieņēmumu dienesta muitas amatpersonas novērsa 16 320 kontrabandas cigarešu ievešanu no Baltkrievijas. Veicot transportlīdzekļa vizuālo apskati, muitniekiem uzreiz radās aizdomas par nedeklarētu preču pārvadāšanu. Veicot Baltkrievijas pilsoņa vadītās automašīnas padziļināto pārbaudi, aizdomas apstiprinājās. Kontrabandas krava bija paslēpta "Volkswagen Transporter" līdzekļa tvertnē. Pēc degvielas izsūknēšanas no tvertnes tika izņemti 58 iepakojumi ar "Winston Blue Super Slim" un "NZ Gold Super Slim" cigaretēm ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām.

Kontrabandisti mēģinājuši pie kārotās peļņas tikt, izmantojot arī klasisko metodi, nelegālos smēķus paslēpjot kravas vilcienā. Šoreiz gan cigaretes netika ieraktas akmeņogļu kravā, bet iegremdētas eļļā. Policisti sadarbībā ar robežsargiem Daugavpils novada Naujenes pagastā, pārbaudot kravas vilcienu, no dzelzceļa cisternas izcēla 233 000 cigarešu bez Latvijas akcīzes markām. Kontrabandas cigaretes bija iepakotas polietilēna maisos un paslēptas vilciena cisternā ar eļļu.

Tiesa, arī tradicionālās akmeņogles atkal izmantotas kā paslēptuve. Akmeņogļu kravas vilcienu no Baltkrievijas pārbaudīja muitnieki Indras muitas kontroles punktā. Vienā no vagoniem zem akmeņogļu slāņa līdzīgi kā Daugavas plosta gadījumā bija paslēptas 11 kartona kārbas. Kopumā muitas kontroles laikā izņemti 180 000 "Premjer" markas cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. Līdzīgs scenārijs ar akmeņogļu kravām Indras muitas kontroles punktā atkārtojies arī šomēnes – tiesībsargi vēlreiz izņēmuši 180 000 "Premjer" markas cigarešu.

Silenes muitas kontroles punktā, muitnieki noslēptas kontrabandas cigaretes atklāja, veicot kontroles urbumu kravas automašīnas kastes griestos. Kopumā izņemti 359 000 "Minsk City", "Minsk Capital" un "Pall Mall" cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes nodokļa markām. No Baltkrievijas Latvijā iebrauca kravas spēkrats "Mercedes Axor", kuru vadīja Krievijas pilsonis. Uzsākts kriminālprocess par muitošanai pakļauto preču ievešanu Latvijas muitas teritorijā nelikumīgā veidā, kas izdarīta lielā apmērā.

Savukārt Lietuvas Muita ziņo, ka netālu no Paņevēžas atklāta kontrabandas "L&M" cigarešu krava 1,29 miljonu eiro vērtībā. Kaimiņvalsts muitniekiem aizdomas radīja kravas automašīnas izvēlētais maršruts – Latvijas uzņēmums tekstilprodukciju uz Krieviju veda caur Lietuvu un Baltkrieviju. Kravas automašīnai "Volvo" pie stūres arī šajā gadījumā bija sēdies Baltkrievijas valsts pilsonis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!