Foto: Publicitātes attēls
Neskatoties uz to, ka kontrabandas alkohola lietošana apdraud veselību un iecērt miljonu robu valsts budžetā, Latvijas iedzīvotāji ne vien demonstrē satraucošu vienaldzību pret šo noziedzīgo rūpalu, par ko ir ļoti labi informēti, bet piedevām ir gatavi kļūt teju vai par nozieguma līdzzinātājiem, par nelegālā alkohola ražotnēm neziņojot policijai. Arī kontrabandas cigaretes iedzīvotāji labprātāk riskē pirkt un smēķēt nekā ziņot par to tirdzniecību tiesībsargiem.

Ar satraucošiem datiem nule kā nākusi klajā Latvijas alkohola nozares asociācija - 84% iedzīvotāju atzīst, ka ir informēti par to, kur atrodas nelegālā alkohola ražotne vai tirgotava. Vien 3% (!) respondentu apgalvo, ka ziņotu policijai, ja zinātu, kur atrodas nelegālā alkohola ražotne, liecina Latvijas alkohola nozares asociācijas un "eSample" 2015.gadā veiktais pētījums. Šādu rīcību cilvēki skaidro ar uzskatu, ka pēc ziņošanas policijai situācija tapāt nemainīsies. Līdzīgi arī pret kontrabandas cigarešu tirdzniecību iedzīvotājiem ir neizskaidrojami vienaldzīga attieksme.

Pētījums par alkohola lietošanu Latvijā liecina, ka katrs desmitais respondents ir iegādājies nelegālo alkoholu, taču Latvijas alkohola nozares asociācija pauž pārliecību, ka reālais skaitlis ir vēl lielāks. Lai gan šie dati jau tāpat liecina, ka iedzīvotāji savu veselību pakļauj riskam, asociācijas vadītājs Genādijs Kļepikovs brīdina, ka daļa nelegālā alkohola lietotāju nemaz nenojauš, ka patērē nezināmas izcelsmes alkoholu, jo tas tiek maskēts zināmu zīmolu pudelēs. Izmantojot iedzīvotājiem atpazīstamos un elitāru ražotāju iepakojumos, kontrabandisti nelegālo alkoholu padara vēl grūtāk atklājamu un spēj to notirgot pircējiem, kas nezināmas izcelsmes nelegālo alkoholu nepirktu.

Iegādājoties nelegālo vai no rokas tirgotu alkoholu, jāņem vērā, ka zem šķietami zināmā zīmola pudeles var slēpties apšaubāmas izcelsmes un sastāva kontrabandas dzira, kas, piemēram, pāri Latvijas robežai pārpludināta plostā cauri purvam vai pārvesta iepildīta speciāli uzstādītā fūres rezerves degvielas tvertnē. Arī kontrabandas cigaretes Latvijā nonāk šokējošos apstākļos, paslēptas oglēs, saldētavās vai par minerālmēslu vai ķimikāliju kravās.

Ja alkohola nozares pārstāvjiem 2015. gada vasarā nācās pārdomāt savu darbību un to pielāgot akcīzes nodokļa kāpumam, ir tikai saprotams, ka uzņēmēji vēlas pārliecināties par to, ka nozare ir sakārtota un bizness necietīs nelegālā alkohola uzplaukuma dēļ. "Nelegālo alkoholisko dzērienu apjoms jau šobrīd veido aptuveni 30% no kopējā stiprā alkohola tirgus. Apkarojot kaut trešo daļu no stipra alkohola nelegālā tirgus, tas valsts budžetam pienestu 17,6 miljonus eiro akcīzes nodokļa veidā un 3,7 miljonus eiro PVN veidā. Šī problēma pārsvarā skar "stiprā" alkohola nozari, jo tieši stiprā alkohola cenu visvairāk ietekmē akcīzes nodoklis. Jau šobrīd puslitrā 40 grādīga degvīna cenā ietilpst 2,72 eiro akcīzes nodokļa apmērs. Šī peļņa ir pietiekami liela, lai veicinātu nelegālo alkohola ražotņu darbību," secina G. Kļepikovs.

Valsts ieņēmumu dienesta (VID) apkopotie dati rāda, ka akcīzes nodokļa ieņēmumi no alkoholisko dzērienu tirdzniecības, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieauguši par 4,8 miljoniem eiro. VID uzsver - tas liecina par tendenci, ka nelegālais alkohola patēriņš samazinās, jo iedzīvotāji izvēlas iegādāties alkoholu legālās tirdzniecības vietās. Savukārt Tiesībaizsardzības iestāžu Rīcības plāna ietvaros analizētā informācija norāda, ka valstī palielinājies nevis kontrabandas ceļā ievestā, bet Latvijā nelegāli saražotā spirta un alkohola daudzums.

VID veiktie aprēķini, kas balstīti uz Latvijas un ārvalstu ekspertu pētījumiem par kopējo alkohola patēriņu valstī un nelegālā tirgus īpatsvaru, tai skaitā Pasaules veselības organizācijas izdarītajiem aprēķiniem, kuru pamatā ir daudzpusīgu aptauju, iedzīvotāju pirktspējas un alkohola pieejamības rādītāji, rāda, ka nelegālā alkohola tirgus vērtējums varētu būt robežās no 8% - 9%.

VID Muitas policijas pārvalde gan patstāvīgi, gan sadarbībā ar Valsts policiju pēdējā laikā ir aizturējusi vairākas apjomīgas spirta kravas. Pašreiz tiek pārbaudīta šī spirta izcelsme un tā iespējamā saistība ar Latvijas spirta ražotnēm.

Pēdējo trīs gadu laikā valsts tiesībaizsardzības iestāžu izņemtā alkohola daudzums nepārtraukti pieaug. 2015. gada 11 mēnešos no nelikumīgas aprites ir izņemti 125,3 tūkstoši litru nelikumīga alkohola, kas ir par 25% vairāk, nekā tādā pašā laika periodā 2013. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!