Foto: Publicitātes attēls
Kontrabandas preču izplatīšanā svarīgs ķēdes posms ir izplatīšana, lai degvielas bākās un ogļu kravās ievestās preces realizētu ar peļņu, nemaksājot nodokļus. Šajā posmā tiesībsargiem ļoti svarīga ir arī iedzīvotāju sniegtā informācija, kas palīdz cīnīties ar tā dēvētajām "točkām" un kontrabandas preču izplatītājiem.

Valsts policija informē, ka ir vairākas iespējas, kā ziņot. Pirmkārt tā ir speciāli izveidotā tā dēvētā "točku" karte un anonīmie tālruņi vai e-pasti policijas iecirkņos. Ziņot par kontrabandas preču tirdzniecības vietām var arī zvanot uz Valsts ieņēmumu dienesta diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv. Konfidencialitāte tiek garantēta. Iedzīvotāju sniegtā informācija palīdz cīnīties pret kontrabandu, bez šiem ziņojumiem tā līdzinās cīņai ar vējdzirnavām. Pēc Ģeogrāfiski analītiskās informācijas sistēmas datiem, 2016.gadā iedzīvotāji par nelikumīgu alkoholisko dzērienu un tabakas izstrādājumu tirdzniecības vietām ziņojuši 395 reizes, 2015. gadā tika saņemti 599 ziņojumi, bet 2017.gadā līdz 27.aprīlim – 84.

"Točku" karti policija to vērtē kā iedarbīgu līdzekli in­formācijas iegūšanai, kas lieti no­der darbā. Tā ir izvietota īpašā Valsts policijas mājas lapas sadaļā (www.ic.iem.gov.lv/gis2/), tās augšējā daļā ar zilu krāsu izcelts aicinājums atzīmēt kartē nelegālā alkohola, cigarešu vai narkotiku tirdzniecības vietas. Atverot lapas skatījumu ar Latvijas karti, lapas augšējā labajā stūrī, aizpildot informācijas ailītes, iespējams pieteikt pārkāpumu.

Svarīgi ir paziņot ne tikai "točkas" adresi, bet sniegt maksimāli detalizētu informāciju. Piemēram, ka konkrētajā adresē noteiktās dienās vienā laikā ierodas tādas markas automašīna ar tādu numurzīmi vai veikalā tiek tirgotas nelegālas cigaretes dienās, kad strādā viena pārdevēja un cigaretes maisiņā tiek slēptas ledusskapī. Jo detalizētāka informācija tiks sniegta, jo vieglāk policistiem būs veikt savus pienākumus, bet darbā palīdz arī tas, ja tiek norādīta vien aizdomīgā adrese.

Valsts policijai ir sava iekšējā darbības shēma, kā norit turpmākais izmeklēšanas darbs ar iedzīvotāju sniegto informāciju – adreses tiek sadalītas pa konkrētajiem policijas iecirkņiem. Nereti iedzīvotāju norādītās adreses policistiem ir jau zināmas un par šīm točkām jau ir uzkrāta policijas veikto darbību hronoloģija, cik un kam protokoli izrakstīti, cik kriminālprocesi uzsākti, cik alkohola un cigarešu atsavināts, bet tirdzniecība tur tomēr atsākusies.

Tāpēc jāņem vērā, ka, paziņojot par "točkas" atrašanās vietu, to ātri likvidēt ir grūti. Kontrabandas cigarešu vai alkohola tirgotāji, kā arī narkotiku tirgotāji labi zina, ka viņiem nepieciešams laiks, lai atbrīvotos no pierādījumiem. Tādēļ durvis ir aprīkotas ar restēm, kas kavē iekļūšanu telpās. Lai dzīvoklī varētu iekļūt ar spēku, nepieciešami pierādījumi, lai būtu pamatojums prasīt tiesai atļauju šādai darbībai. To iegūšana prasa laiku. Turklāt, apkarojot nelegālo preču apriti, ir svarīgi piekļūt ne tikai tirgotājiem, bet arī dīleriem, kas ieved un izplata preces. Lai atklātu šo saikni, nepieciešams vēl vairāk laika.

Jebkuram policijas iecirknim var adresēt arī anonīmas vēstules ar informāciju par točkām, un katrā reģiona pārvaldē darbojas anonīmais tālrunis, kur arī var sniegt šādu informāciju. Jārēķinās, ka telefoniski nebūs iespējas runāt ar policijas darbinieku, bet, vadoties pēc norādījumiem, būs jāierunā informācija. Jānorāda pilsēta, ciems vai pagasts, kur atrodas "točka", pilna adrese vai mājas nosaukums. Tāpat var informēt par citām detaļām, kas var noderēt policijas darbā, lai savāktu pierādījumus un iegūtu sankciju iekļūšanai "točkā" vai atrastu paslēptu nelegālo preci. Vēlams ziņot arī par nelegālu preču tirdzniecību no automašīnas, norādot tās numurzīmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!