Foto: Publicitātes attēls
Viena no jaunākajām tendencēm pārrobežu noziedzīgo grupējumu darbībā – noziedznieki ķeras klāt nelegālajam rūpalam, kas sola lielāku peļņu, līdz ar to fiksēti gadījumi, kad noziedznieki, kas nodarbojas ar personu nelikumīgu pārvietošanu pāri robežai, "pārkvalificējušies" uz cigarešu kontrabandu, atklāj Valsts robežsardze.

Būtisku lomu kontrabandas cigarešu atklāšanā ir devusi robežas uzlabošana – žogu būve un robežuzraudzības tehnisko līdzekļu attīstīšana, informē Valsts robežsardze. Kā labs atbalsts tiek atzīmēts arī vietējo pierobežas iedzīvotāju ziņojumi, tiesa, dažkārt pierobežas iedzīvotāji savu "izdevīgo" atrašanās vietu izmanto pretlikumīgos nolūkos.

Novērots, ka vietējie iedzīvotāji vairāk informē par aizdomīgu personu (nelegālo migrantu) parādīšanos pierobežas teritorijā, bet mazāk par personām, kuras nodarbojas ar kontrabandas cigarešu pārvietošanu. Likumsargu skaidrojums šādai situācijai – iespējams, ka kontrabandas veicēji ir vienojušies ar vietējiem iedzīvotājiem vai arī paši ir no viņu vidus, savukārt nelegālo migrantu pārvietotāji lielākoties nav vietējie iedzīvotāji.

Palīdz arī mednieki

Nozīmīgs informācijas sniegšanas atbalsts par konstatētām pēdām vai pazīmēm par notikušu pretlikumīgu darbību tiek saņemts arī no pierobežas mednieku kolektīviem, kuri, apsekojot savu medību iecirkni, nereti fiksē ko aizdomīgu un par to informē robežsardzes amatpersonas.

Runājot par jaunākajām tendencēm, kas raksturīgas šiem noziegumiem, Valsts robežsardzes pārstāvji min dzelzceļa transporta biežāku izmantošanu kontrabandas cigarešu pārvietošanā – kravas vilcienu sastāvos, vagonos, kur tiek vestas ogles, kā arī lokomotīvju un vagonu tehniskajās nišās un citās paslēptuvēs.

Tāpat aktuāla tendence ir noziedzīgo grupējumu darbība pēc principa "kur var labāk nopelnīt, ar to arī nodarbojas". Ir fiksēts, ka likumpārkāpēji vienā brīdī nodarbojas ar personu nelikumīgu pārvietošanu pāri robežai, kas konkrētajā brīdī ir bijis finansiāli izdevīgi, savukārt citkārt "pārkvalificējas" un nodarbojas ar cigarešu kontrabandas pārvietošanu.

Kontrabanda – apdraudējums ES ārējai robežai

Valsts robežsardze atgādina, ka akcīzes preču (tabakas izstrādājumu, alkoholisko dzērienu un degvielas) nelikumīga pārvietošana pāri ES ārējai robežai ir viens no nozīmīgākajiem robežu apdraudējumiem Latvijas Republikas un ES ārējai robežai.

Būtiski akcīzes preču kontrabandu veicinoši apstākļi ir Latvijas ekonomiskā situācija, Latvijas ģeopolitiskais izvietojums, proti, ES ārējā robeža ar Krievijas Federāciju un Baltkrievijas Republiku no vienas puses un Skandināvijas valstīm un ES valstīm no otras, labi attīstītā transporta (dzelzceļš, jūras ostas, lidosta) infrastruktūra, kā arī akcīzes preču cenu atšķirībā ES valstīs un Krievijas Federācijā un Baltkrievijā.

Diemžēl kontrabandas preču pārvietotāju aktivitātes veicina arī pastāvošais salīdzinoši lielais pieprasījums pēc ievērojami lētākajām akcīzes precēm, par kurām netiek samaksāti nodokļi, kā arī sabiedrības diezgan tolerantā attieksme pret kontrabandas cigaretēm, alkoholu un degvielu.

Turpinās izbūvēt un aprīkot robežu

2018. gadā robežsardze plāno turpināt sekmīgi cīnīties ar kontrabandistiem, gan veicot mērķtiecīgu darbu noziedzīgu nodarījumu novēršanā un atklāšanā, vainīgo personu saukšanā pie atbildības likumā noteiktajā kārtībā, gan turpinot izbūvēt un aprīkot robežu.

Valsts robežsardze patstāvīgi vai sadarbībā ar citām tiesībsargājošām iestādēm 2017. gada 10 mēnešos konstatēja un izņēma 30 918 126 cigarešu, kas ir par +131 % vairāk nekā 2016. gada 10 mēnešos (pērn tika izņemts 13 358 042 cigarešu).

Tabakas izstrādājumu pārvadāšanas gadījumu skaits palicis nemainīgs. Tā 2017. gada 10 mēnešos robežšķērsošanas vietās uz ES arējas robežas konstatēti 73%, uz robežas posmiem starp robežšķērsošanas vietām – 7%, pierobežā un valsts iekšienē konstatēti – 20 % no kopējā Valsts robežsardzes vai sadarbībā ar citām tiesību aizsardzības iestādēm konstatētā un izņemtā nelikumīgi pārvietotajām cigarešu apjoma.

2017. gada 10 mēnešos lielākais atklāto kontrabandas cigarešu skaits ir atklāts uz Latvijas – Baltkrievijas robežas (77 %). Uz Latvijas – Krievijas robežas tika konstatēti – 8 % un valsts iekšienē – 15 %.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!