Foto: VID
Kā savā paziņojumā norāda Latvijas Tirgotāju asociācija, mazinot legālo tabakas izstrādājumu pieejamību veikalos, tabakas izstrādājumus ļaujot tirgot vien "zem letes", kā to paredz iecerētie grozījumi Tabakas izstrādājumu aprites likumā, dramatiski pieaugs kontrabandas cigarešu tirdzniecības apjoms. To apliecina ne tikai citu valstu pieredze, bet arī tirgus un sociālo pētījumu aģentūras "Latvijas Fakti" š.g. oktobrī veiktā sabiedriskās domas aptauja par attieksmi pret dažādiem tabakas tirdzniecības ierobežojumiem un to efektivitāti. Aptaujas dati liecina, ka turpat katrs ceturtais jeb 23% aptaujāto norāda, ka gadījumā, ja tabakas izstrādājumi būs mazāk pieejami, viņi visticamāk, iegādāsies kontrabandas izcelsmes cigaretes. Pēc Latvijas Tirgotāju asociācijas aplēsēm, tas valsts budžetam radīs līdz pat 25 miljoniem eiro zaudējumu neiegūto nodokļu veidā.

Nepārdomātu ierobežojumu negatīvo ietekmi apstiprina arī Rīgas Tehniskās universitātes Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūta sadarbībā ar Latvijas Tirgotāju asociāciju veiktais pētījums, kura rezultāti liecina, ka, ieviešot tabakas izstrādājumu izvietošanas aizliegumu tirdzniecības vietās, pastāv risks budžeta ieņēmumiem nepieaugt, kā plānots, jo aizlieguma ieviešana radīs gan papildu izmaksas tirgotājiem, gan samazinās legālās tirdzniecības apmēru.

Iecerētajam aizliegumam tabakas izstrādājumus izvietot tirdzniecības vietās, lai samazinātu smēķēšanas izplatību, mazinot tabakas izstrādājumu pieejamību, nav veikts sociāli ekonomisks novērtējums, tajā skaitā, vai un kā tas mazinās smēķēšanas izplatību, norāda viens no pētījuma autoriem, RTU Inženierekonomikas un vadības fakultātes docents Māris Jurušs. Turklāt ierosinājums pārsniedz pārskatītās ES Tabakas produktu direktīvas prasības.

"Latvijas Tirgotāju asociācija jau vairākkārt ir paudusi savus iebildumus pret šādiem nepārdomātiem likuma grozījumiem. Tabakas izstrādājumu lietošanu nav iespējams efektīvi mazināt ar aplamiem ierobežojumiem un aizliegumiem – tie nekādi neveicina smēķēšanas netikuma mazināšanos sabiedrībā. Ir vairāk jāstrādā pie sabiedrības izglītošanas. Šādi ierobežojumi vien rada šķēršļus legālajiem tirgotājiem, īpaši mazajiem veikaliem reģionos, kas nespēs izpildīt likuma prasības un, visticamāk, izņems cigaretes no sava sortimenta. Savukārt šāds pavērsiens būs īsta dāvana cigarešu kontrabandistiem, kam pavērsies iespējas gūt fantastisku peļņu. Lai arī likumsargu cīņa ar kontrabandu pēdējos gados ir bijusi sekmīga, pieredze rāda, ka šo tirdzniecības ierobežojumu pieņemšanas gadījumā pār valsti velsies jauns kontrabandas vilnis, bet zaudētāji būs legālie tirgotāji un arī valsts budžets," uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas prezidents Henriks Danusevičs.

Saskaņā ar "Latvijas Faktu" pētījuma rezultātiem, Latvijas sabiedrībā dominē priekšstats, ka legālo tabakas izstrādājumu pieejamības ierobežošana veicinātu kontrabandas cigarešu iegādi – tā uzskata 72% aptaujāto Latvijas iedzīvotāju.

Vairāk nekā puse aptaujāto smēķētāju pauda viedokli, ka legālo tabakas izstrādājumu pieejamības ierobežošana vecinātu kontrabandas cigarešu iegādi, savukārt 23% smēķētāju atzina, ka iegādātos kontrabandas izstrādājumus, ja legālie tabakas izstrādājumi nebūtu redzami un nopērkami veikalos.

Jau šobrīd ceturtā daļa no kopējā Latvijas cigarešu tirgus ir kontrabanda, par ko saskaņā ar KPMG aprēķiniem valsts budžets nesaņem nodokļus apmēram 65 miljonu apmērā ik gadu. Aizliedzot pircējam redzamā veidā izvietot cigaretes mazumtirdzniecībā, nelegālais tirgus būtiski pieaugs un vienlaikus mazināsies valsts budžeta ieņēmumi no tabakas akcīzes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!