Foto: Publicitātes attēls
Attīstot muitas kontroli, darba suņu loma muitas kontroles pasākumos arvien palielinās, tādējādi palielinās arī suņu skaits. Rēzeknē nule noslēgušās pirmās Starptautiskās sacensības muitas kinologiem ar tabakas meklēšanas darba suņiem.

Latvijas muitas dienesta organizētajās sacensībās no 25.aprīļa līdz 28.aprīlim Rēzeknē un Rēzeknes novadā piedalījās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Čehijas un Krievijas muitas dienestu kinologi ar speciāli apmācītiem darba suņiem. Katras komandas sastāvā –komandas pārstāvis un divi kinologi ar tabakas meklēšanas darba suņiem. Sacensības noritēja četrās disciplīnās: cigarešu meklēšanā telpās, transportā, bagāžā, kā arī paklausībā.

Sacensības noritēja vairākās Rēzeknes un Rēzeknes novada vietās. To mērķis ir Latvijas un ārvalstu muitas dienestu kinologu un darba suņu profesionālās meistarības veicināšana, muitas dienestu kinologu praktiskās pieredzes apmaiņa, kvalifikācijas paaugstināšana un muitu kinoloģijas dienestu starptautiskās sadarbības stiprināšana cīņā ar tabakas izstrādājumu kontrabandu.

Kā zināms, speciāli apmācīti darba suņi ir viens no efektīvākajiem līdzekļiem cīņā ar noziedzību un dod būtisku ieguldījumu muitas noteikumu pārkāpumu atklāšanā. Sadarbojoties ar VID struktūrvienībām un valsts tiesībaizsardzības institūcijām, pēdējos gados muitas kinologi ar darba suņiem sasnieguši atzīstamus rezultātus.

Lai kucēns kļūtu par darba suni, tam ir jābūt izteiktai vēlmei pēc mantiņas, un šai interesei ir jābūt noturīgai. Tāpat suņiem ir jāspēj aktīvi spēlēties un ilgstoši meklēt motivācijas priekšmetu, jābūt fiziski aktīviem, jāspēj labi izturēt ilgstošu slodzi, kā arī viņi nedrīkst izrādīt bailes vai agresiju pret šāvieniem.

Ņemot vērā darba suņu fizioloģisko novecošanos, lai saglabātu līdzšinējo darba suņu skaitu muitā, jau 2014.gadā ir uzsākta pakāpeniska esošo novecojušo darba suņu nomaiņa, iegādājoties jaunu darba suņus un tos apmācot specializācijā. VID Muitas pārvaldē kopš 2008.gada muitas kontroles pasākumos tiek piesaistīti kinologi ar darba suņiem, kas apmācīti tabakas izstrādājumu meklēšanā. Kopumā VID rīcībā šobrīd ir 49 darba suņi, kuri ir apmācīti tabakas izstrādājumu, narkotisko vielu un skaidras naudas meklēšanā.

2004.gadā Latvijas muita kā dāvinājumu no Eiropas Savienības dalībvalstu muitas administrāciju apvienības saņēma septiņus darba suņus, līdz tam muitas rīcībā bija tikai četri darba suņi. 2006.gadā Šengenas konvencijas finanšu programmas ietvaros VID iegādājās divdesmit darba suņus, 2008.gadā un 2010.gadā iegādāti astoņi jauni suņi tabakas izstrādājumu meklēšanai, 2011.gadā VID muitas kinoloģijas dienests saņēma vienu darba suni dāvinājumā no Latvijas suņu audzētāja, savukārt 2011.gadā VID iegādājās divus jaunus darba suņus skaidras naudas meklēšanai un 2012.gadā – sešus jaunus suņus tabakas izstrādājumu meklēšanas darbam uz Latvijas Republikas austrumu robežas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!