Foto: Publicitātes attēls
Cigarešu kontrabandistu galvenais mērķis ir pēc iespējas ātrāk un lielākos apjomos produktu nogādāt no vienas valsts otrā tā, lai apietu likumsargu vērību un samazinātu risku tikt atklātiem. Dažbrīd pat pieredzējušus likumsargus izbrīna kontrabandas darboņu izdomas spējas, slēpjot un maskējot kontrabandas kravas. Un vismazāk šajā brīdī kontrabandisti domā par produkta transportēšanas prasībām un kvalitāti. Var tikai iedomāties, kādu ietekmi uz produktu un tā kvalitāti atstāj slēpšana oglēs, saldētavās vai, vēl trakāk, minerālmēslu vai ķimikāliju kravās.

Par legālās produkcijas kvalitāti atbild ražotājs un arī transportētāji, kas ievēro visas likumdošanas normas, lai produkts atbilstu kvalitātes prasībām gan no sastāva, gan ražošanas tehnoloģiju, gan arī transportēšanas nosacījumu aspekta. Diemžēl to nevar attiecināt uz kontrabandas cigaretēm, jo bieži vien nav zināma ne to izcelsme, ne ražotājs, nemaz nerunājot par nepiemērotu transportēšanas apstākļu ietekmi uz produkta kvalitāti.

Kā liecina gan pēdējos gados atklātās kontrabandas cigarešu rekordkravas, gan kopējā statistika, tiesībsargājošo institūciju - muitas, robežsardzes un Valsts policijas darbinieku pieredze uzkrājas, atklājot arvien jaunus un jaunus noziegumus, un tas liek kontrabandistiem izmantot arvien neierastākas produktu slēpšanas vietas un transportēšanas metodes.

Lūk, tikai daži no standarta piemēriem, ar kuriem dalījās likumsargi. Nereti cigaretes tiek slēptas gan vilcienu, gan autotransporta refrižeratoros jeb saldētavās zem apšuvuma, aizstājot ar cigaretēm siltumizolācijas materiālu, kur tās tiek pakļautas liela aukstuma ietekmei un transportētas kopā ar jēlu saldētu gaļu vai gaļas izstrādājumiem.

Tāpat iecienīta kontrabandas cigarešu slēptuve ir dzelzceļa vagonos esošajās kravās - kokmateriālos, akmeņoglēs, kurināmajās granulās un pat ķimikālijās. Cigaretes tiek slēptas arī zem preču vagonu rāmjiem, autotransporta riepās vai gāzes balonos.

Autokravu pārvadājumos bieži tiek izmantotas tukšas kravas transporta līdzekļu piekabes, kurās izvietotas slēptuves, izmantojot dubultas sienas, grīdas un griestus. Cigarešu slēptuvēm tiek izmantotas arī lielgabarīta preces (ģeneratori, kā arī līdzīgi agregāti). Cigarešu slēpšanai un pārvadāšanai vieglajos un kravas transportlīdzekļos tiek izmantotas rāmja konstrukcijas - sliekšņi, sēdekļi, salona tehnoloģiskās lūkas, vietas aiz durvju apšuvuma un cimdu nodalījuma.

Likumsargu pieredzē ir gadījumi, kad tiek atklāti kontrabandas cigarešu plosti, kad tie tiek pludināti lejup pa upēm no Krievijas vai Baltkrievijas uz Latviju.

Lai arī kontrabandas darboņi cenšas cigarešu kastes vai blokus iepakot plastmasas maisos, par hermētisku iepakojumu to saukt nevar. Vai domājat, ka produkts, kas bijis mitruma, aukstuma vai ķimikāliju ietekmē, tiek iznīcināts? Nekā. Šo produktu kontrabandisti laukā nemet - tas bez sirdsapziņas pārmetumiem tiek laists apritē.

Saprotams, ka par visām atklātajām slēptuvēm un transportēšanas metodēm likumsargi nestāsta - tas tāpēc, lai nerosinātu citu kontrabandas grupējumu iztēli. Ir jāatzīmē, ka likumsargiem ir zināmas visdažādākās kontrabandas cigarešu slēpšanas metodes un slēpņi, tāpēc tiem, kas apsver izmēģināt veiksmi šajā rūpalā, to neiesakām - pastāv ļoti liela varbūtība, ka jūs tiksiet noķerti un sodīti administratīvi vai par īpaši lieliem kontrabandas apjomiem nodoti kriminālvajāšanai un tiesai.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!