Foto: Publicitātes attēls
Kontrabanda Latvijā vēl ir samērā izplatīta un daudzkārt sabiedrībā pieņemta. Vienlaikus kontrabandas preču pircēji neaizdomājas, ka šādā veidā finansē organizētās noziedzības grupējumus un veicina jaunu dalībnieku piesaisti tiem. Daudzi šādi grupējumi ir labi finansēti un tehniski aprīkoti, savukārt likumsargu galvenais ierocis ir pacietīgs un koordinēts operatīvais darbs.

Kontrabandas organizēšana prasa investīcijas, un tās ir saistītas ar citiem organizētās noziedzības veidiem, tajā skaitā arī terorisma finansēšanu. Liela daļa nelegālās peļņas tiek tālāk novirzīta organizētās noziedzības tīklojuma, finanšu un tehnisko iespēju attīstībai, kas vairo noziedznieku spēkus. Ņemot vērā plašās noziedzīgi iegūto līdzekļu sniegtās iespējas, kontrabandisti ir pussoli priekšā muitniekiem, robežsargiem un policistiem, kas dara visu iespējamo, lai novērstu kontrabandu.

Ļoti svarīgs ir darbs uz robežas, muitas risku vadības un tehnisko līdzekļu jautājums, piemēram, aprīkojums ar nepieciešamajiem skeneriem, kas atvieglo gan muitas kontroles iespējas identificēt slēptās kontrabandas preces. Šogad daudz cigarešu Latvijā mēģināts ievests, ieraktas akmeņogļu kravās, bet kontrabandisti izmēģina arī jaunus veidus, piemēram, apsmidzina cigaretes ar šķīdumu, lai traucētu suņiem tās saost. Kontrabandisti mēģina izvairīties no pieķeršanas, regulāri mainot savas rīcības shēmas.

Nereti likumsargi par nelegālo akcīzes preču pārvietošanu vai tirdzniecību aiztur personas, kas par šādiem likumpārkāpumiem jau ir sodītas. Peļņas iespējas vilina kontrabandistus atgriezties pie nelegālā rūpala. Viņi savervē sev palīgus, lai tādējādi mēģinātu izsprukt no roku dzelžiem un stāšanās tiesas priekšā.

Savervētie kļūst par kontrabandistu izpalīgiem, cerot uz vieglu peļņu, nesodāmību, domājot, ka netiks notverti. Rezultātā tiesībsargājošo institūciju pārstāvjiem ir jāsastopas ar situācijām, kad šādi izpalīgi par aizdomīgām norisēm pierobežā ziņo nevis robežsardzei, muitai vai policijai, bet gan informē kontrabandas organizatorus par likumsargu aktivitātēm.

Augstā sabiedrības tolerance pret šādiem noziegumiem ir tā, kas kontrabandas apkarošanā atšķir Latviju no daudzām citām valstīm. Iedzīvotāji nesaprot, ka valsts budžetam tiek nozagti miljonos mērāmi nodokļu ieņēmumi. Arī iecietība pret tirgotājiem un kontrabandistiem ir augsta – liela daļa iedzīvotāju nelikumīgu akcīzes preču tirdzniecību neuzskata par noziedzīgu nodarījumu.

Tiesībsargi sagaida lielāku atbalstu un aktivitāti no iedzīvotājiem, ziņojot par pārkāpumiem tieši nelegālo akcīzes preču apkarošanas jomā. Ir uzticības telefoni, "točku karte" (www.ic.iem.gov.lv/gis2/), e-pasti, tāpat par nelikumībām var ziņot jebkurā policijas iecirknī. Ziņot par kontrabandas preču tirdzniecības vietām var arī, zvanot uz Valsts ieņēmumu dienesta diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv. Konfidencialitāte tiek garantēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!