Foto: Publicitātes attēls
Latvijas iedzīvotāji, kas "pa lēto" pērk kontrabandas cigaretes, alkoholu vai degvielu, nodrošina ienākumus starptautiskiem organizētās noziedzības grupējumiem, kuru vadoņi dzīvo lepnās pilīs, kamēr viņiem naudu pelna pakalpiņi, tajā skaitā arī nepilngadīgie, kas tiek ievilkti noziedzīgo shēmu īstenošanā.

Dažādi pētījumi liecina, ka akcīzes krāpšana ir nozīmīgs starptautiskās organizētās noziedzības rūpals, informē Valsts ieņēmumu dienests. Saskaņā ar dienesta sniegto informāciju pēdējā laikā ievērojami ir pieaudzis izņemto cigarešu skaits bez akcīzes markām. No nelegālās apgrozības izņemto cigarešu absolūti lielākā daļa joprojām ir cigaretes ar Baltkrievijas akcīzes markām, savukārt ar Krievijas akcīzes markām izņemto cigarešu apjoms ir būtiski samazinājies.

Ņemot vērā imigrantu pieplūdumu no Tuvajiem Austrumiem, ES ir pieaudzis pieprasījums pēc ūdenspīpju tabakas. Tās kontrabandā ir iesaistītas Francijas, Lielbritānijas, Vācijas, kā arī Latvijas un Lietuvas organizētās noziedzības grupējumi. Tabakas izstrādājumu kontrabandā lielākoties tiek iesaistīti ES iedzīvotāji no Rumānijas, Lietuvas un Polijas, kā arī Ukrainas, Moldovas un Baltkrievijas iedzīvotāji, liecina Transcrime 2015. gada dati.

Latvijas muitas dienesta pieredze liecina, ka Baltijas jūras reģionā cigarešu kontrabandu no Krievijas, Ukrainas un Moldovas caur Lietuvu, Poliju un Igauniju uz citām ES dalībvalstīm (pārsvarā uz Franciju, Vāciju, Nīderlandi, Dāniju un Zviedriju) ved praktiski visu izcelsmes un tranzīta valstu organizētās noziedzības grupējumi, sadarbojoties ar patēriņa valstu grupējumiem.

Lai izvairītos no muitas kontroles, trešo valstu izcelsmes cigaretes nelegālai realizācijai Latvijā tiek ievestas, tranzītā secīgi izmantojot citu ES valstu teritorijas. Apšaubāmas izcelsmes un kvalitātes cigarešu nelegālai ievešanai Latvijā joprojām visvairāk tiek izmantots dzelzceļa transports. VID muitas iestāžu pārvaldes statistika liecina, ka 2017. gada 1. ceturksnī izņemti vairāk nekā 4 miljoni cigarešu, savukārt 2016. gadā – 67,4 miljoni kontrabandas smēķu.

Nelegālā alkohola aprites jomā būtisku vietu ieņem pašdarinātā alkohola tirdzniecība. VID muitas iestādes šogad pirmajā ceturksnī izņēmusi nelegālo alkoholu 1458 litru apjomā. Narkotikas 1. ceturksnī izņemtas 164,7 kg apjomā, bet degviela – 1625,5 litri. Par krāpšanu akcīzes preču aprites jomā šogad uzsākti 30 kriminālprocesi.

Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka no 2016.gada ir spēkā Tiesību aizsardzības iestāžu Rīcības plāns 2016. – 2018. gadam cīņā pret akcīzes preču nelikumīgu apriti Latvijā, kura ietvaros notiek tiesībaizsardzības iestāžu sadarbība un regulāra rezultātu novērtēšana. No 2010. līdz 2016. gadam Tiesībaizsardzības iestāžu rīcības plāns tika sagatavots katram gadam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!