Foto: Publicitātes foto
Modernās tehnoloģijas manāmi atvieglo dzīvi ikvienam no mums, un to pielietojumam bieži vien nav robežu. Tomēr šādu tehnoloģiju lietderīgumu apguvuši arī cilvēki otrpus likuma burtam. Valsts robežsardzē atklāj, ka kontrabandisti ne tikai darbojas plašā mērogā, iesaistot daudz personu ar striktu lomu sadalījumu, bet kontrabandisti arī izmanto visplašāko spektru no informācijas tehnoloģiju piedāvātajiem resursiem, tostarp vismodernākās tehnoloģijas.

Viena no visizplatītākajām problēmām Latvijā ir akcīzes preču, īpaši – cigarešu, kontrabanda. Valsts ieņēmumu dienestā (VID) skaidro, ka kontrabandas plūsmas galvenais iemesls ir ievērojamās cigarešu, kā arī degvielas cenu atšķirības Latvijā un kaimiņvalstīs, precīzāk Baltkrievijā un Krievijā. Tāpēc kontrabandisti cenšas rast arvien jaunas iespējas nelegālās preces ievešanai Latvijā. Kā skaidro robežsardzes amatpersonas, kontrabandistu vidū valsts robežas apsardzības pretdarbībai, lai konstatētu robežsargu klātbūtni, tiek izmantotas dažāda veida kameras, tajā skaitā termokameras.

Tāpat Valsts robežsardzes aktivitāšu novērošanai uz valsts robežas no kontrabandistu vidus tiek izvēlētas un norīkotas atsevišķas personas, kuras novēro un sniedz informāciju līdzdalībniekiem par situāciju uz valsts robežai pieguļošajiem ceļiem vai konkrētajā apvidū. Tāpat ir konstatēti daži nesankcionēti valsts robežas novērošanas gadījumi, izmantojot bezpilota lidaparātus ar filmēšanas funkcijām. "Iespējams, ka šīs darbības veic personas, kuras plāno un veic noziegumus kontrabandas jomā, ar mērķi iegūt izlūkošanas informāciju noziegumu izdarīšanai," stāsta robežsardzē. Attiecīgi šādas darbības saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem ir prettiesiskas, un par tām draud administratīvā atbildība. Šāda problēma gan nav skārusi Latviju vien – Valsts robežsardzei ir informācija par to, ka Lietuvā, Igaunijā un Polijā vairākkārt konstatēti cigarešu pārvietošanas gadījumi pāri valsts robežai, izmantojot tieši bezpilota lidaparātus. Ņemot vērā minēto, pastāv riski, ka nu jau arī kontrabandas veikšanā uz Latvijas robežas var tikt izmantoti minētie bezpilota lidaparāti.

Nenoliedzami "rekordistes" kontrabandas preču ziņā ir cigaretes, un tieši cigarešu kontrabandas mēģinājumos var novērot dažādus interesantus paņēmienus no noziedznieku puses. Robežsardzē uzsver, ka galvenokārt lielākie ar šādu kontrabandu saistītie riski tiek saskatīti robežkontroles punktos, jo tieši tajos izņemto kontrabandas cigarešu skaits arvien ievērojami pārsniedz uz "zaļās" robežas izņemto cigarešu skaitu. Robežsargi to skaidro ar apstākli, ka uz "zaļās" robežas kontrabandisti izmanto dažādus veidus, kā apiet tiesībsargājošās iestādes - cigaretes tiek gan pludinātas pa ūdeni, tādā veidā veidojot maskētus plostus, gan iepildot cigaretes peldošos objektos, piemēram, lielās tehnikas riepu kamerās, mucās un tamlīdzīgi. Tomēr tiek izmantotas arī pavisam vienkāršas metodes - kontrabandas cigaretes tiek vienkārši nestas rokās.

VID Muitas policijas pārvalde jau pirms pāris gadiem bija vērsusi uzmanību uz to, ka kontrabandas organizētāji nopelnīto naudu aizvien vairāk investē tieši modernajās tehnoloģijās, kā arī informācijas iegūšanai tiesībsargājošajās iestādēs, proti, kad un kur notiks kontroles vai citas pārbaudes. Tomēr lielākoties kontrabandistu izmantotās metodes nebūt nav raķešu zinātne. Kā norāda VID Muitas pārvalde, tā kā akcīzes preces nelikumīgi tiek ievestas galvenokārt no Baltkrievijas un Krievijas, kontrabandai pārsvarā tiek izmantots autotransports un dzelzceļa transports, retāk - kuģu konteineri. Tomēr VID atzīst, ka preču slēpšanas metodes ar katru gadu kļūst sarežģītākas un rafinētākas. Piemēram, tiek izmantotas dažādas slēptuves autotransportā – transportlīdzekļu sienās, griestos un grīdā, sliekšņos, sēdekļos, durvīs, izņemot siltumizolācijas materiālus un to vietā ieliekot cigaretes, rezerves riepās un citur. Tāpat kontrabandisti cigaretes cenšas slēpt arī pārvadājamā precē, piemēram, lielgabarīta precēs, kokmateriālu kravās, zāģskaidās, vai izmantojot dažādas piesegpreces. Šogad, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, samazinājies tādu gadījumu skaits, kad kontrabandas preces tiek pārvietotas, slēpjot dzelzceļa vagonos - gan akmeņogļu kravās, gan dažādās citās beramkravās, kā arī slēptuvēm izmantojot transportlīdzekļu tehnoloģiskās lūkas, rāmja konstrukcijas, kurām kontrabandas prece nereti tiek piestiprināta ar spēcīgu magnētu.

Neskatoties uz dažādiem kontrabandistu paņēmieniem, VID Muitas pārvaldei šā gada pirmajos piecos mēnešos ir izdevies izņemt 50,1 miljonus cigarešu. Salīdzinājumam pagājušā gada piecos mēnešos tie bija 23,2 miljoni kontrabandas cigarešu. Tāpat šogad ir izņemti 3517 litri degvielas (2017. gadā no janvāra līdz maijam tie bija 2426 litri), kā arī 1163 litri alkohola – 2017. gada piecos mēnešos tie bija 5539 litri. Nozīmīgākais faktors, kas kopumā ietekmē pārvaldes izņemto kontrabandas cigarešu daudzuma pieaugumu, ir muitas tehniskā aprīkojuma modernizēšanas projektu īstenošana. "Kopš 2017. gada pilnīgi visi Latvijas sauszemes robežas muitas kontroles punkti, kas vienlaikus ir Eiropas Savienības ārējā robeža, ir nodrošināti ar vilcienu un autotransporta kravu kontroles skeneriem, kas ievērojami sekmē kontrabandas preču atklāšanu. Turklāt skenēšanas iekārtas ne tikai palīdz atklāt kontrabandas ievešanas mēģinājumus, bet darbojas arī kā preventīvs līdzeklis," rezumē Muitas pārvaldē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!