Foto: Publicitātes foto
Latgale ģeogrāfiski iezīmē mūsu valsts robežas austrumu un dienvidu virzienā. Tieši šajā reģionā fiksēta lielākā kontrabandas preču ieplūšana Latvijā. Lai runātu par kontrabandas radīto negatīvo ietekmi un veidiem, kā efektīvāk cīnīties ar to, 15. septembrī pulksten 14.00 Rēzeknes pilsētas domes telpās tiek rīkota diskusija par kontrabandas preču apriti.

Diskusijas ietvaros tiks runāts par risinājumiem cigarešu nelegālās tirdzniecības mazināšanai, par sabalansētu un ilgtspējīgu akcīzes nodokļu politiku, efektīvāku kontrabandas apkarošanu un citiem jautājumiem saistībā ar šo problēmu. Paredzēts arī sīkāk iepazīties ar cigarešu nelegālās tirdzniecības tendencēm Latvijā un Eiropā, kā arī situāciju Latgales reģionā.

Lielas kontrabandas cigarešu kravas Latgales reģionā tiek aizturētas regulāri – pēdējā lielākā vēl pavisam nesen, kad 12. septembrī Daugavpils novadā likumsargi kravas automašīnā atraduši 1,9 miljonus kontrabandas cigarešu. Tika konstatēts, ka kravā bijušas cigaretes "Minsk 5 Superslim" ar Baltkrievijas akcīzes markām, kas noslēptas uz puspiekabes platformas esošo jūras konteineru īpaši izbūvētajās dubultajās sienās.

Kontrabandas preču izplatība Baltijas valstīs ir viena no augstākajām Eiropas Savienībā (ES). Iecietība pret kontrabandu un vēlme iegādāties nelegālo preci ir ļoti augsta – kā liecina sabiedrības pētījumi, katrs piektais Latvijas iedzīvotājs atzīst, ka pēdējā gada laikā pats pircis kontrabandas cigaretes, benzīnu vai alkoholu vai arī zina, ka tā rīkojies kāds no viņa pašiem tuvākajiem cilvēkiem. Aicinot aizdomāties par kontrabandas preču iegādes sekām un motivējot iedzīvotājus ziņot par nelegālās tirdzniecības vietām, šogad jau ceturto gadu pēc kārtas tiek veikta sociālā kampaņa "STOP kontrabanda!".

Iegādājoties kontrabandas preces, tiešā veidā tiek mazināti nodokļu ieņēmumi valsts budžetā, atņemot finansējumu, kas varētu tikt izmantots medicīnai, drošībai un citām šobrīd valstiski nozīmīgām jomām. Tāpat katrs kontrabandas preču pircējs finansē noziedzniekus. Savukārt noziedzīgie grupējumi iesaista pusaudžus un padara kontrabandas tabakas vai alkohola izstrādājumus viegli pieejamus mazgadīgajiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!