Foto: Publicitātes foto
Nelegālo akcīzes preču tirgoņi Rīgas Centrāltirgū ir kļuvuši piesardzīgāki un aizdomīgi lūkojas uz katru garāmgājēju, kā arī ikreiz izdomā arvien jaunus veidus, kā paslēpt vai realizēt nelegālās akcīzes preces. Likumsargi turpina cīņu ar likumpārkāpējiem, un šogad atsavinājuši teju pusmiljonu nelegālo cigarešu.

Sākot ar šī gada septembri, ir izveidotas jau trīs policijas patruļas, kuras darba dienās veic pasākumus nelegālo preču aprites ierobežošanā. Līdz šim darbojās divas patruļas. Likumsargu paveiktā rādītāji ir iespaidīgi – šogad līdz 1. oktobrim Rīgas Centrāltirgū Valsts policija ir atsavinājusi 700 litrus nelegālā alkohola un teju pusmiljonu – 476 185 nelegālo cigarešu.

Ja persona veic nelikumīgas, slēptas darbības, policijai ir pienākums to atklāt. Tā ir ikdienas cīņa, kurā iesaistās likumsargi visā Latvijā, apkarojot nelikumīgo akcīzes preču apriti. Viena no zināmākajām vietām galvaspilsētā, kur tiek realizētas nelegālās akcīzes preces, ir Rīgas Centrāltirgus. Ikdienas pārbaudes un reidus Centrāltirgū un tā apkaimē veic Valsts policijas Rīgas reģiona Latgales iecirkņa darbinieki.

Lai gan ir skaidri zināms ikdienas darba uzdevums, Latgales iecirkņa darbiniekiem nav divu vienādu darba dienu – ir veiksmīgās dienas, kad izdodas izņemt ievērojamu skaitu cigarešu vai alkohola un pieķert kādu tirgotāju, kurš ar lielu varbūtību ir nonācis policijas redzeslokā ne pirmo reizi. Tomēr ne katra diena vainagojas ar lieliskiem rezultātiem, gadās arī tukšās dienas.

Valsts policijas Rīgas reģiona Latgales iecirkņa darbinieki skaidro, ka savā ziņā nelikumīgo cigarešu un alkohola tirgotāju aizturēšana un preču izņemšana ir kā veiksmes spēle – kurš būs izmanīgāks un veiklāks? Likumsargi atzīst, ka laiki ir mainījušies – pieķert pārdevējus likumpārkāpuma brīdī kļūst grūtāk. Tirgotāji ir kļuvuši piesardzīgāki un aizdomīgi lūkojas uz katru garāmgājēju, kā arī ikreiz izdomā arvien jaunus veidus, kā paslēpt vai realizēt nelegālās akcīzes preces.

Rīgas Centrāltirgus policijas patruļas cīņu ar nelikumīgo akcīzes preču tirgotājiem vēl salīdzina ar sacensībām, medījot dārgumus. Tieši tas darbu padarot interesantu – katru reizi ir jāizdomā jauni veidi un paņēmieni, kā uzvarēt cīniņā. Piemēram, septembrī nedēļas laikā Valsts policijas darbinieki Rīgas Centrāltirgū aizturēja 27 personas, izņēma 19,5 litrus alkohola un 23 773 cigarešu.

Savukārt šī gada augustā saistībā ar nelegālu akcīžu preču apriti Valsts policija Latvijā kopumā veica 399 reidus, kuru laikā pārbaudītas izklaides un tirdzniecības vietas, adreses un uzskaitē esošas personas. Statistikas dati liecina, ka kopumā ir uzsākti 55 kriminālprocesi. Saistībā ar pārkāpumiem par akcīzes precēm, aizturētas 225 personas, no tām 26 – kriminālprocesu ietvaros. Tāpat augustā par pārkāpumiem, kas saistīti ar akcīzes precēm, Valsts policijas darbinieki izrakstīja 458 administratīvā pārkāpuma protokolus.

Kopumā policijas darbinieki ir izņēmuši 15 381,97 litrus alkoholisko dzērienu, no kuriem lielākā daļa ir nezināmas izcelsmes alkohols – 11 382,97 litri. Izņemto cigarešu apjomi ir mērāmi miljonos, kopumā augustā ir izņemtas 3 288 168 cigaretes, no kurām visvairāk – 1 316 877 gab., bijušas ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Likumsargi aicina iedzīvotājus ne vien neiegādāties nelegālās akcīzes preces, bet arī ziņot par kontrabandas preču, tajā skaitā cigarešu, tirdzniecības vietām, zvanot uz Valsts Ieņēmumu dienesta diennakts bezmaksas uzticības tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi parkapumi@vid.gov.lv, vai Valsts policijai, apmeklējot tās mājaslapu www.ic.iem.gov.lv/gis2/.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!