Foto: Publicitātes attēls
Saistībā ar nelegālu akcizēto preču apriti, 2017. gada trīs mēnešos Valsts policija Latvijā veikusi jau 1142 reidus, kuru laikā pārbaudītas izklaides un tirdzniecības vietas, adreses un uzskaitē esošas personas.

Cīņa ar nelegālo akcīzes preču apriti Valsts policijai ir prioritāte jau vairākus gadus, un šajā laikā izdodas sasniegt labus rezultātus, lielos apjomos izņemot gan cigaretes un nelegālo alkoholu, gan arī naftas produktus. Šogad izņemto kontrabandas cigarešu apjomi ir mērāmi miljonos, kopumā trīs mēnešos ir izņemtas 3 172 320 cigaretes, no kurām visvairāk – 1 558 718 – bijušas ar Baltkrievijas akcīzes markām.

Ievērojamās cenu starpības dēļ tieši Baltkrievijas cigaretes tiesībsargājošajām iestādēm rada lielākās galvassāpes. Arī pēdējo gadu gaitā veiktā "Tukšo paciņu pētījuma" dati liecina, ka lauvas tiesa – vairāk nekā 65% – no kontrabandas cigaretēm Latvijā tiek ievestas no Baltkrievijas. Latvijas nelikumīgo cigarešu tirgū izplatītākie ir Grodno Tobacco zīmoli: Premier, NZ, Fest, Queen un Minsk.

Tāpat Valsts policijas darbinieki šogad ir izņēmuši 28 344,64 litrus alkoholisko dzērienu, no kuriem lielāko daļu veido tieši nezināmas izcelsmes alkohols – 28 263,25 litri. Likumsargi izņēmuši arī 409 474 litrus naftas produktu. Statistikas dati liecina, ka kopumā ir uzsākti 196 kriminālprocesi, no kuriem 87 nosūtīti kriminālvajāšanas uzsākšanai.

Saistībā ar pārkāpumiem akcīzes preču apritē, aizturētas 543 personas, no tām 59 – kriminālprocesu ietvaros. Šī gada trīs mēnešos par pārkāpumiem, kas saistīti ar akcīzes precēm, Valsts policijas darbinieki ir sastādījuši 1407 administratīvā pārkāpuma protokolus.

Salīdzinājumam – pērn kopumā tika veikti 3778 reidi saistībā ar akcīzes preču apriti, kuru laikā pārbaudītas izklaides vietas, tirdzniecības vietas, adreses un uzskaitē esošās personas, uzsākti 604 kriminālprocesi un sastādīti 3728 administratīvā pārkāpuma protokoli par pārkāpumiem, kas saistīti ar akcīzes precēm.

2016. gadā izņemtas 62 476 922 cigaretes (visvairāk ar Baltkrievijas akcīzes markām – 56 753 743). Izņemti 99 739,23 litri alkoholisko dzērienu (pārsvarā nezināmas izcelsmes alkohols – 97 535,21 litrs), kā arī aizturētas 1924 personas, no tām 317 kriminālprocesu ietvaros.

Pēdējā laikā iedzīvotāju aktivitāte, ziņojot par nelikumīgu akcīzes preču apriti, kontrabandas tirdzniecības vietām, alkohola un cigarešu "točkām", ir kritusies, tāpēc policija aicina iedzīvotājus nepalikt vienaldzīgiem un palīdzēt tiesībsargājošām iestādēm cīņā ar kontrabandas vai nelegālo preču apriti. Ir maldīgi ziņošanu uzskatīt par "stučīšanu", jo ikvienam ir jāapzinās, ka ieņēmumi no kontrabandas preču tirdzniecības tiek izmantoti organizētās noziedzības finansēšanai, grupējumi kontrabandas shēmās iesaista mazgadīgos, turklāt, iegādājoties kontrabandas preces, neviens nevar būt drošs par to izcelsmi un kvalitāti.

Tāpat ir svarīgi paturēt prātā, ka, iegādājoties kontrabandas preces, tiešā veidā tiek mazināti nodokļu ieņēmumi valsts budžetā, atņemot finansējumu, kas varētu tikt izmantots medicīnai, drošībai un citām šobrīd valstiski nozīmīgām jomām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!