Foto: Publicitātes foto
Pēdējo nedēļu laikā likumsargiem izdevies atklāt vairākus vērienīgus kontrabandas gadījumus, iecērtot robu kontrabandistu nelegālajā rūpalā. Atklāto gadījumu kopīgā iezīme – noziedznieki mēģinājuši darboties nakts aizsegā.

Naktī no 11. uz 12. septembri, pārbaudot saņemto informāciju, Valsts robežsardzes amatpersonas sadarbībā ar Valsts ieņēmumu dienesta Finanšu policijas pārvaldes un Muitas policijas pārvaldes amatpersonām Daugavpils novadā aiz Silenes robežkontroles punkta atkārtotai apskatei apturēja Lietuvas pilsoņa vadīto kravas automašīnu. Padziļinātas pārbaudes veikšanai kravas automašīna ar piekabi tika atgriezta uz Silenes robežkontroles punktu.

Skenēšanas rezultātā diviem uz puspiekabes platformas esošiem jūras konteineriem tika konstatētas dubultās sienas. Konteineriem tika veikta padziļinātā fiziskā kontrole, kuras laikā izzāģējot dubultajās sienās atveres, konstatētas paslēptas teju 2 miljoni kontrabandas cigarešu. Kopumā izņemti 1 900 140 "Minsk 5 Superslim" cigarešu ar Baltkrievijas akcīzes markām. Par konstatēto pārkāpumu Muitas policijas pārvaldē uzsākts kriminālprocess par kontrabandu lielā apmērā.

Iepriekšējā nedēļas nogalē naktī no piektdienas uz sestdienu, pārbaudot operatīvo informāciju, Tabores pagastā robežsargi apturēja automašīnu "Toyota Corolla", kurā pārvietojās pieci Latvijas pilsoņi. Atpazīstot automašīnas vadītāju, robežsargi lūdza viņam uzrādīt dokumentus, taču vīrietis ignorēja robežsargu prasības un mēģināja aizbēgt no notikuma vietas.

Robežsargi nekavējoties uzsāka vajāšanu un drīz vien konstatēja, ka 1998. gadā dzimušā vīrieša vadītā automašīna ir iekļuvusi ceļu satiksmes negadījumā. Netālu no automašīnas zemē mētājās melnā polietilēna plēvē ietīts iepakojums. Pārējā kompānija bija aizbēgusi, bet notikuma vietā aizturētais avarējušā spēkrata vadītājs atzinās, ka kontrabandas cigaretes paslēptas arī transportlīdzekļa bagāžas nodalījumā.

Iesaistot kinologu ar dienesta suni, robežsargi turpināja līdzdalībnieku meklēšanas un vajāšanas pasākumus, līdz Tabores pagastā kādā vasarnīcu kooperatīvā atrada visus četrus aizbēgušos likumpārkāpējus – 1995., divi 1996. un 1998.gadā dzimušos vīriešus.

Kopumā robežsargi izņēma 30 000 cigaretes "Premjer" ar Baltkrievijas akcīzes markām aptuveni 4800 eiro vērtībā.

Diemžēl pārsvarā gadījumu likumsargu redzeslokā cilvēki nonāk vairāk nekā vienu reizi, un recidīvs nelegālo akcīzes preču darboņiem ir kopīga pazīme. Arī šajā gadījumā gan 1998. gadā dzimušais automašīnas vadītājs, gan arī viņa līdzdalībnieki iepriekš vairākkārt pieķerti, atrodoties pierobežas joslā bez speciālajām caurlaidēm.

Vīrietis saistībā ar cigarešu kontrabandu likumsargu redzes lokā nonācis jau trešo reizi – 2015. gadā viņu pieķēra muitnieki, bet pavisam nesen, 28. augustā, aizturēja robežsargi Demenes pagastā. Par gadījumu Demenes pagastā pret viņu un vēl diviem līdzdalībniekiem par kontrabandu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās jau uzsākts kriminālprocess. Šoreiz spēkrata vadītājam par ļaunprātīgu nepakļaušanos robežsargu likumīgajām prasībām sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols, bet pret visiem pieciem Latvijas pilsoņiem uzsākts kriminālprocess par cigarešu kontrabandu personu grupā pēc iepriekšējas vienošanās.

Šie cilvēki saskata iespēju nopelnīt un uzskata, ka sods nav tik bargs, lai noziedzīgo rūpalu mestu pie malas arī pēc vairākkārtējas sodīšanas, ar nožēlu secina likumsargi. Recidīvisti ir personas, kas jau agrāk sauktas pie kriminālatbildības par nozieguma izdarīšanu un, neskatoties uz saņemto sodu, atkal izdara tos pašus noziegumus. Nelegālo akcīzes preču darboņus, kuri atkārtoti pastrādā vienus un tos pašus pārkāpumus, var uzskatīt par ekonomikai bīstamiem noziedzniekiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!