Foto: Publicitātes foto
Kā šā gada 19. decembra publikācijā norāda laikraksts Dienas Bizness, pēdējos gados patēriņam Latvijā nodotais cigarešu apjoms saglabājies nemainīgs. Proti, 2017. gada deviņos mēnešos tie bija 1,45 mljrd. cigarešu, bet šī tajā pašā laika periodā vairāk nekā 1,45 mljrd. cigarešu, liecina Valsts ieņēmumu dienesta (VID) publicētā informācija. Savukārt patēriņam Latvijā nodotais cigarešu apjoms 2016. gadā par 1% pieauga, savukārt 2017.gadā par 2 % samazinājās. Būtiskāks patēriņam Latvijā nodotais cigarešu apjoms bija 2015.gadā, tad legālais cigarešu tirgus pēc apjoma pieauga par 6%. Tas skaidrojams ar to, ka šajā laika periodā būtiski samazinājās nelegālo cigarešu skaits samazināšanos Latvijā - par 9% saskaņā ar KPMG SUN ziņojuma par nelegālo cigarešu tirdzniecību datiem.

Tabakas kompānijas SIA Philip Morris Latvia korporatīvo attiecību vadītāja Madara Apsalone DB stāsta, ka legālā cigarešu patēriņa pieaugumu pozitīvi ir ietekmējusi nelegālā tirgus īpatsvara samazināšanās, galvenokārt pateicoties tiesību aizsardzības iestāžu darbam. Nelegālais cigarešu tirgus īpatsvars Latvijā ir sasniedzis zemāko līmeni pēdējo desmit gadu laikā. Viņa īpaši jāatzīmē šī gada laikā atklātās trīs nelegālās cigarešu ražotnes. Līdzšinējie pētījumi pierāda, ka nelegālo tirgu ir iespējams samazināt pakāpeniski, ieguldot lielus resursus un mērķtiecīgu darbu. Tajā pat laikā sasniegtie rezultāti var tikt strauji sagrauti, pieņemot nepārdomātus politiskus lēmumus. Tāpēc, lemjot par izmaiņām tabakas izstrādājumu tirdzniecībā, jaunajai Saeimai būtu jāieklausās tiesību aizsardzības iestāžu viedoklī. Jāatgādina, ka šī gada pirmajos sešos mēnešos VID Muitas pārvaldes amatpersonas novērsa kopumā 54 milj. cigarešu kontrabandu, un, salīdzinot ar 2017. gada pirmo pusgadu, muitas kontroles punktos veikto kontroles pasākumu rezultātā tka izņemts par 29% vairāk cigarešu. Lielākā daļa kontrabandas cigarešu izņemta dzelzceļa kravu kontroles rezultātā. Tāpat jāmin, ka stingri smēķēšanas ierobežojumi ne vienmēr mazina smēķēšanas daudzumu. Piemēram, neskatoties uz stingrajiem ierobežojumiem, standartizētām, tumši zaļām cigarešu paciņām un tabakas produktu aizliegumu reklāmās, Francija ir viena no vadošajām valstīm smēķētāju īpatsvara un skaita ziņā.

Arī tabakas tirgū ar katru gadu parādās jaunas produktu kategorijas. Pēdējo gadu tendences liecina, ka pieprasījums pēc mazāk kaitīgām alternatīvām, piemēram, elektroniskajām cigaretēm un karsējamās tabakas pieaug. Kā DB norāda M.Apsalone, bezdūmu tabaku un nikotīnu saturošie produkti, tostarp elektroniskās cigaretes un karsējamās tabakas izstrādājumi pasaulē kļūst arvien populārāki un tiek lietoti arī Latvijā, lai gan salīdzinoši ar patērēto cigarešu apjomu šo bezdūmu produktu patēriņš vēl arvien nav liels. Vairāki no pasaules tabakas produktu ražotājiem Philip Morris, Japan Tobacco un British American Tobacco ir attīstījuši un laiduši tirgū savas bezdūmu tabakas alternatīvas - gan karsējamās tabakas sistēmas un izstrādājumus (piemēram, IQOS, GLO, Ploom), gan elektroniskās cigaretes. Piemēram, kopš 2008. gada Philip Morris ir ieguldījis vairāk nekā četrus mljrd. ASV dolāru bezdūmu tabakas alternatīvu izstrādē. Kompānija uzskata, ka šie produkti kādu dienu pilnībā aizvietos cigaretes.

Jānis Druva, Bezdūmu nozares asociācijas valdes loceklis DB skaidro, ka pēdējo trīs, četru gadu laikā elektronisko cigarešu popularitāte ir palielinājusies. Tas saistīts gan ar elektronisko cigarešu un to iekārtu attīstību, iespēju sekot līdzi lietošanas paradumiem, gan arī ar bezdūmu nozares kā reālas alternatīvas pieteikumu tradicionālajām cigaretēm.

Diemžēl šobrīd ir absurda situācija, kurā Latvijas uzņēmumiem tirdzniecība internetā ir aizliegta, bet no ārzemju interneta veikaliem iespējams brīvi iegādāties kā elektroniskās cigaretes, tā arī visa veida šķidrumus, kas tiek jaukti mājās un dažādās proporcijās, eksperimentējot ar savu veselību. Latvijā šādi pasūtījumi tiek brīvi ievesti ar pasta un kurjeru sūtījumiem, nekontrolējot ne šķidrumu un ierīču kvalitāti, kā arī ne to, vai saņēmējs ir pilngadīga persona, uzsver J. Druva.

Viņš arī uzsver, ka šobrīd Saeimā ir likumprojekts, kas paredz zem letes palikt ne tikai cigaretes, bet arī bezdūmu produktus un tas pavisam noteikti veicinās šīs, neviena nekontrolētās, situācijas pieaugumu. Asociācija ir aicinājusi deputātus ņemt vērā to, ka patērētājam nav iespējams izvēlēties elektronisko cigareti to neredzot vizuāli un neizdarot praktisku izvēli. Ja pašlaik elektroniskās cigaretes ārvalstu interneta vietnēs vai kontrabandas ceļā izvēlas iegādāties nepilngadīgie, tad paliekot šos izstrādājumus zem letes, arī pilngadīgie pircēji aizvien vairāk meklēs tos interneta veikalos un vietnēs, kas neatbild par kvalitāti un var radīt draudus veselībai. Runājot par kontrabandas apjomiem šajā nozarē, asociācija skaidro, lai arī nav iespējams salīdzināt cigaretes un bezdūmu produktus – tas ir 303 milj. eiro apgrozījums pret 3 milj. eiro ( faktiski 99% tirgus pret mazāk kā 1%), tomēr nelegālā tirgus aspekts šajā nozarē ir biedējošs. Šobrīd tas pārsniedz 50%. Tā neiedomājama situācija un tāda nebija pirms diviem gadiem, kad tika ieviests akcīzes nodoklis, tilpumu ierobežojums nikotīnu saturošajiem šķidrumiem un jau minētais interneta tirdzniecības aizliegums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!