Foto: Publicitātes attēls
Valsts policija šogad deviņos mēnešos izņēmusi vairāk nekā 24 miljonus kontrabandas cigarešu, kas ir par 8,5 miljoniem vairāk nekā pērn atbilstošā laika posmā. Tiesībsargu aktivitāšu rezultātā pieaugušas kontrabandas cigarešu cenas.

2015.gada 9 mēnešos veikti 3006 reidi, uzsāktas 570 resoriskās pārbaudes. "Šis gads gan kontroles pasākumu ziņā, gan kriminālprocesu izmeklēšanas ziņā bijis ļoti intensīvs," uzsver Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes 3. nodaļas priekšnieks Aleksandrs Čapulis.

Cīņa ar nelegālo akcīzes preču apkarošanu Valsts policijai ir prioritāte jau vairākus gadus, bet šogad sasniegti īpaši labi rezultāti - ir kāpums gan attiecībā uz izņemtajām cigaretēm, gan arī nelegālo alkoholu un naftas produktiem.

Šogad 9 mēnešos atsavināti vairāk neā 24 miljoni cigarešu, 53% no tā ir Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldes darba rezultāts. A. Čapulis atklāj, ka operatīvā informācija un tās pārbaude bieži vainagojas ar labiem panākumiem.

Piemēram, šogad aprīlī Babītes pagastā tika atsavināti 9 miljoni cigarešu "American Legend" bez akcīzes markām. Tās bija nelegāli glabātas un pārvietotas. Šajā lietā par aizdomās turamiem tika atzītas 3 personas - 1966., 1968. un 1990.gadā dzimuši vīrieši. Savukārt maija sākumā, par nelikumīgu cigarešu pārvadāšanu lielos apmēros tika aizturēts kāds 1961.gadā dzimis vīrietis. Pārvadātāja automašīnas kravas telpā atradās 2,3 milj. cigarešu ar Krievijas Federācijas un Baltkrievijas akcīzes marku uzlīmēm.

"Lai atklātu šādas vērienīgas lietas, pirms tam tiek paveikts ilgstošs, nopietns darbs," skaidro A. Čapulis. Visi ir dzirdējuši par "kreisajām" cigaretēm, alkoholu Rīgas Centrāltirgū, bet tie apjomi ir nelieli, un šo problēmu tiesībsargājošām iestādēm ir ļoti grūti izskaust sabiedrības lojālās attieksmes dēļ un joprojām pastāvošā pieprasījuma dēļ, norāda Valsts policijas pārstāvis.

Par likumpārkāpumiem akcīzes preču nelegālā apritē 9 mēnešos uzsākti 548 kriminālprocesi, no tiem aptuveni 107 kriminālprocesi ir tikai par tabaku, bet bieži policija reizē konfiscē gan alkoholu, gan tabaku.

Par dažādiem administratīvajiem pārkāpumiem, kas saistīti ar nelikumīgu akcīzes preču apriti, 9 mēnešos izrakstīti 2629 administratīvi pārkāpumu protokoli. A. Čapulis atzīmē, ka arī administratīvajā procesā lauvas tiesa jeb 60% pārkāpumu ir par tabakas nelegālo apriti.

Policijas informācija liecina, ka pēdējā laikā kontrabandas cigaretēm pieaugušas cenas. "Viens no pamatiemesliem cenu pieaugumam ir tiesībsargu aktīvs darbs - gan Valsts ieņēmumu dienests un muita, gan Valsts policija un Pašvaldības policija, gan Valsts robežsardze. Tiesībsargu darba rezultātā kontrabandistiem ir problēmas ar nelegālās preces piegādi, glabāšanu, ir grūtāk nodrošināt nelegālo cigarešu piedāvājumu. Rezultātā, jo mazāks ir piedāvājums un lielāks deficīts, tāpēc darboņiem ir jāpaaugstina cenas," rezumē A. Čapulis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!