Foto: LETA

Pārbīšanās salūta brīdī, gremošanas traucējumi pēc cienāšanās no saimnieku mielasta galda, eglīšu rotājumu apēšana – tās ir tikai dažas no situācijām, kurās svētku laikā mājdzīvniekus īpaši rūpīgi pieskatīt iesaka Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Veterinārās klīnikas speciālisti.

LLU Veterinārās klīnikas veterinārārsti atgādina, ka suņiem un kaķiem, tas, kas mūsu izpratnē ir svētki un jautrība, pārsvarā nozīmē paaugstināta stresa apstākļus.

Pēc svētkiem dzīvnieku skaits LLU Veterinārmedicīnas fakultātes Klīniskā institūta Mazo dzīvnieku patversmē, kas apkalpo Jelgavas pilsētu, Ozolnieku novadu, kā arī Olaines pilsētu un novadu, palielinās.

Patversmes pārstāve Unda Ģēģere atklāj, ka patversmes desmit gadu darbības laikā novērotas zināmas sakarības starp svētkiem un pastiprinātu dzīvnieku pieplūdumu: "Diemžēl lielāko daļu šo dzīvnieku sastāda ne jau tie, kas noklīduši svinību vai svētku uguņošanas laikā, bet gan tīši pamestie. Šo tendenci mēs savā starpā saucam par "mājas tīrīšanu", un tāds process tiek novērots ne tikai pirms Ziemassvētkiem, bet arī pirms Līgo svētkiem – patversmē kā "pieklīduši", "atrasti" tiek nodoti dzīvnieki gados, ar veselības, uzvedības un citām problēmām. Bet tas jau ir cits stāsts – vairāk par morāli."

LLU Veterinārās klīnikas speciālisti iesaka – ja svētku laikā ir domāts apmeklēt salūtu vai kādu citu masu pasākumu, savu suni vajadzētu atstāt mājās. Ieteikums – uz laika periodu, kad sagaidāma svētku salūtu kulminācija, rast iespēju suni ievest iekštelpās.

Nervozākiem suņiem jau laikus veterinārajā aptiekā vajadzētu iegādāties pretstresa preparātus, un sunim tos iedot jau vairākas stundas pirms salūta.

Ja nu tomēr suns svētku laikā ir pazudis, tā ceļu uz mājām būtiski paātrinās kakla siksna, pie kuras būs žetons vai breloks ar suņa saimnieka telefona numuru. Tāpat arī ieteicams pirms svētkiem uzņemt jaunu dzīvnieka fotoattēlu, lai būtu ko izmantot meklēšanas laikā.

LLU Veterinārās klīnikas veterinārārste Kristīne Drevinska arī rekomendē svētku mielasta laikā neaizrauties ar mājdzīvnieku barošanu ar saimnieku galdam sarūpētajiem cienastiem, jo tas dzīvniekiem var izraisīt gremošanas traucējumus.

Veterinārārste arī iesaka sekot līdzi tam, lai mājdzīvnieks neapēstu kādu svešķermeni: "Svētku laikā arī biežāk novērojams, ka dzīvnieku organismā nokļūst kāds svešķermenis- eglītes vai cits svētku rotājums. Visbiežāk sastopami gadījumi, kad kaķi ir apēduši tā saucamo "sniedziņu". Ja saimniekam ir aizdomas, ka tā noticis, nekavējoties jādodas uz klīniku, jo "sniedziņa" izņemšanai no kaķa gremošanas sistēmas ir nepieciešama operācija. Nekādā gadījumā nedrīkst kaķim pirms tam dot "No-Spa" vai pretvemšanas līdzekļus."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!