Foto: Shutterstock
Sestdien, 23.decembrī, Edgara Francmaņa ielas 10.mājas pirmajā stāvā uz īsu laiku plānots atvērt pirotehnikas veikalu, par ko pašvaldībai bažas pauda nama iedzīvotāji, taču tirgotavas īpašnieks un atbildīgās instances ir pārliecinātas, ka ēku un tās iemītniekus nekas neapdraud.

Par savu satraukumu iedzīvotāji informējuši pašvaldību, kurā skaidro, ka tai nav pilnvaru atļaut vai aizliegt pirotehnisko izstrādājumu tirdzniecību, vienlaikus norādot, ka licenci izsniedz un tirdzniecību uzrauga Valsts policija (VP).

Pašvaldība arī informēja, ka ir vērsusies Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Dobeles nodaļā ar lūgumu izvērtēt pirotehnisko izstrādājumu tirdzniecībai plānoto telpu atbilstību normatīvu prasībām.

Pārmetumus par tirgotavas nedrošību noraida vairāku pirotehnikas tirdzniecības uzņēmumu īpašnieks un vadītājs Pāvels Kuļbačnijs, kura SIA "MarkKli" arī plāno atvērt veikalu Dobelē.

"Esam saņēmuši visas atļaujas, un plānots, ka rīt komisija pieņems lēmumu par veikala atvēršanu," pauda pirotehnikas tirgotājs, piebilstot, ka veikals savu darbu varētu sākt sestdien. Paredzēts, ka tirdzniecība notiks līdz 31.decembrim.

Kuļbačnija vadītajiem uzņēmumiem ir veikali Ozolniekos, Jelgavā, Rīgā, Daugavpilī un citur, un viņš apgalvoja, ka tirdzniecība notiek atbilstoši noteiktajiem normatīviem, jo "neviens jau negrib saņemt sodu".

"Labāk būtu pievērst uzmanību tai pirotehnikai, ko tirgo internetā. Mums ir visas atļaujas, lietošanas instrukcijas, darbinieki pastāsta par izmantošanu. Bet, ja nopērk internetā nezināmu pirotehniku un notiek nelaime, kurš par to atbildēs? Ja cilvēki nepārstās pirkt produkciju internetā, arī "melnais tirgus" turpinās pastāvēt," aizdomāties par drošību aicināja pirotehnikas tirgotājs.

Liela daļa nelegālās pirotehnikas, pēc Kuļbačnija vārdiem, tiek ievesta no Lietuvas.

Gan veikala īpašnieks, gan VP Zemgales reģiona pārvaldes Kārtības policijas biroja Prevencijas nodaļas Atļauju sistēmas grupas inspektore Inese Ščerbatiha ir pārliecināti, ka iedzīvotājiem nav jāraizējas par ugunsnedrošību veikalā.

"Protams, es saprotu, ka pēc Saulkrastu gadījumā iedzīvotāji uztraucas, taču te būs pavisam citas kategorijas pirotehnika, uztraukumam nav nekāda pamata," pauda Ščerbatiha.

Viņa apliecināja, ka rīt VP komisija lems par atļaujas izsniegšanu veikalam un, visticamāk, atbilde būs pozitīva. Vienlaikus VP pārstāve informēja, ka atļauju pirotehnikas veikala atvēršanai Liepājas šosejā 19 Dobelē lūdzis vēl kāds uzņēmums.

Pēc policijas rīcībā esošās informācijas, SIA "MarkKli" ir novērsusi arī nepilnības veikalā, uz kurām sākotnēji norādīja VUGD.

"Firmas.lv" informācija liecina, ka Kuļbačnijam kopumā pieder četri uzņēmumi – SIA "Piroteks Balt", SIA "MarkKli", SIA "Tīrs" un SIA "Svētku pasaule". Ar pirotehnikas tirdzniecību vairāki no uzņēmumiem nodarbojas vairāk nekā desmit gadus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!