Foto: LETA

Svētdien, 20. decembrī, plkst. 23.55 koncertzālē "Rīga" izskanēs ziemas saulgriežu nakts koncerts postfolkloras grupas "Iļģi" izpildījumā, informēja mūziķi.

Grupai "Iļģi" ir ilga tradīcija pirms Ziemassvētkiem savus klausītājus uzrunāt īpašos koncertos ar īpašu, reizi gadā spēlējamu programmu. Tajā klausāmas senās latviešu ziemas saulgriežu dziesmas un ieskanas arī viduslaiku motīvi. Kā īpašais viesis šajos koncertos vienmēr piedalās "Iļģu" kādreizējā dalībniece Zane Šmite, bez kuras unikālās balss šī programma nav iedomājama. Šogad ziemas saulgriežu nakts koncertā būs arī pāris pirmatskaņojumi.

"Iļģi" ar savu ļoti ilgo muzicēšanas laiku pierāda to, ka tradicionālā mūzika mūsdienās var mainīties un pārveidoties, tomēr saglabājot ko dziļi latvisku un trauslu savā kodolā. Būt sena un mūsdienīga vienlaikus.

"Spēlējam šo koncertu katru gadu, un katru reizi, vismaz pēdējos gados, ir tāda mītiska sajūta, it kā mēs radītu pasauli no jauna, it kā no mums būtu atkarīgs, vai saule pagriezīsies uz gaismas pusi. Ar "mēs" es domāju mūziķus kopā ar klausītājiem. To laikam sauc par rituālu," stāsta Ilga Reizniece.

Līdz šim pēc koncerta vienmēr sekojuši danči un rotaļas, un tā mērķauditorija bijusi ģimenes. Taču, uzklausot daudzo klausītāju vēlmes, šogad radusies vēlme nospēlēt vienu koncertu bez bērnu skraidelēšanas un trokšņošanas fonā - tā, lai var izbaudīt skanējumu un vibrāciju.

Kā norāda Reizniece, šis būs vienīgais "Iļģu" koncerts Rīgā. Tā norises laiks nav izvēlēts nejauši - koncerts ieskandinās astronomisko ziemas saulgriežu iestāšanos.

Koncertā piedalīsies Reizniece, Šmite, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde.

Biļetes nopērkamas "Biļešu paradīzes" kasēs un interneta vietnē www.bilesuparadize.lv.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!