Foto: Shutterstock
Bērnudārzos un skolās, kā arī interešu izglītības iestādēs nupat nupat jau sāksies Ziemassvētku pasākumi. Tajos parasti bērni uzstājas ar priekšnesumiem, vecīša priekšā skaita dzejolīšus vai dzied, lai saņemu dāvanu. Taču ir bērni, kurus šī svētku kņada satrauc un ar uzstāšanos publikas priekšā tik raiti neiet. Ir tā sauktie drošie bērni, kuri skaļi, izteiksmīgi un ar smaidu izies zāles priekšā un nodemonstrēs savu priekšnesumu, taču ir bērni, kuriem šāda uzstāšanās sagādā raizes. Lūdzām speciālistu palīdzību, ko varētu pasākt vecāki, lai bērnam svētku prieks netiktu sabojāts, un viņi paši būtu gandarīti par izdevušos pasākumu.

Patīkamās svētku gaidas

Gatavošanās svētkiem ir būtiska svētku gaidīšanas laika nodarbe. Un priekšnesumu sagatavošana gan mājas, gan bērndārza svinībām ir jauks Adventes laika darbiņš, kas rada noskaņu šajā laikā. Taču ir vecāki , kam šis gatavošanās laiks ir saistīts arī ar uztraukumu, kā mans bērns tiks galā ar uztraukumu, kad būs jāuzstājas, kas būs, ja viņš negribēs piedalīties svētku aktivitātēs? Ja vēl vecāki ir piedzīvojuši "neveiksmīgo uzstāšanos"...

Kā norāda Ģimeņu psiholoģiskā atbalsta centra "Līna" psiholoģe Mārīte Bite, mazu bērnu vēlme un interese uzstāties, kopā dejot, dziedāt, skaitīt dzejoļus ir saistīta gan ar viņa temperamenta iezīmēm, gan ar satraukumu, gan konkrētā brīža noskaņojumu. Ir labi apdomāt šis lietas, gatavojoties svētkiem un, ņemot tās vērā, plānot arī bērna svinību aktivitātes un nepieciešamo atbalstu. Bet pats būtiskākais vecākiem atcerēties, ka svarīgi ir gūt prieku visu gatavošanās laiku, un uzstāšanās ir tikai viena šī pasākuma sastāvdaļa. Ir labi šo sajūtu nodot un mācīt bērnam. Jo šis uztraukums var būt lielāks, ja viss uzsvars tiek likts uz vienu šo īpašo mirkli. Arī vecāku vilšanās, ja bērns ilgi gatavoto prikšnesumu neparāda "perfekti" ir saistītas ar vecāku orientēšanos uz rezultātu, nevis procesu.

Svētku reize kā eksāmens?

Arī bērnudārzos ir noteiktas tradīcijas, kā tiek svinēti Ziemassvētki. Reizēm šīs tradīcijas ir saistītas ar Ziemassvētku uzstāšanos kā eksāmenu, kur parādīt, ko esam iemācījuši, cik labi esam pedagogi. Un šis uzstādījums gatavošanās procesā var radīt spriedzi, kas bērnos var pastiprināt šo satraukumu par "labo rezultātu", kas no viņiem tiek gaidīts. Bērnudārza svinībās ir vairāk darbošanās kopā ar vecākiem, jo bērniem ir iespējams justies drošāk un piedzīvot prieku par kopā pavadīto laiku.

Ir svarīgi atbalstīt bērnu, ja viņš pārdzīvo neveiksmīgu uzstāšanos. Var stāstīt un atgādināt, ka jums patika gatavošanās, piedāvāt iespējas atkārtot uzstāšanos, mierināt, ja bērns vēlas raudāt, palīdzēt bērnam pārslēgties uz viņam patīkamām lietām svinību laikā, norāda Bite.
Piespiest vai respektēt?

Par piedalīšanos kopīgās aktivitātes ir jauki prasīt bērna vēlmes un iedrošināt pamēģināt, bet atteikuma gadījumā to respektēt, jo svētkus var baudīt, arī skatoties, kā dzied un dejo citi. Varbūt jūsu bērnam šajā mirklī prieku sagādā sēdēšana jūsu klēpī un aplaudēšana, jo šīs dejas un dziesmiņas viņš ir baudījis visu mēnesi grupiņā, bet mamma bērnudārzā ar viņu kopā ir tik reti....

Jebkurā gadījumā svinības nav tikai priekšnesums un jo labāk mēs, kā vecāki, varam to sajust un parādīt bērnam , jo iespējamās "neveiksmes" ar uzstāšanos mazāk ietekmēs gan jūsu, gan bērna kopējo svētku noskaņojumu, uzsver psiholoģe Bite.

"Tehniskas" dabas risinājumi uztraukuma mazināšanai

RSU Psihosomatiskās Medicīnas un Psihoterapijas klīnikas ārste Sandra Vinniņa atzīst, ka katram ir pazīstams uztraukums pirms publiskas uzstāšanās. Tas īpaši varētu būt izteikts, ja nav vēl uzstāšanās pieredzes.

Labas sagatavošanās nosacījums – savlaicīgi un bez steigas uzsākt dzejoļa vai dziesmas mācīšanos, to turpinot atkārtot vēl un vēl dažādām auditorijām līdz pat uzstāšanās brīdim.

Pirms uzstāšanās bērnam varētu palīdzēt pavisam vienkārši ieteikumi – iedzert ūdeni pirms runāšanas, nodibināt acu kontaktu un visu laiku skatīties uz kādu pazīstamu cilvēku zālē, paņemt līdzi un turēt rokā kādu mīļu rotaļlietu vai saņemt kopā rokas.

Vēl varētu palīdzēt dziļa elpas ievilkšana, jo tā smadzenes saņem pietiekamu skābekļa daudzumu, un tāda elpošana novērš balss drebēšanu. Lai aktivētu runāšanas spējas, varētu palīdzēt pieres masēšana.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!