Foto: Vida Press

Sauciet to par taupību, skopumu vai neizdzēšamu tradīciju, bet pensionārs no Lielbritānijas Dereks Pārkers (Derek Parker) jau 78 gadus Ziemassvētkos izrotā vienu un to pašu mākslīgo eglīti. Tās īpašnieks ar eglīti ir pat viena vecuma, un nav pavadījis nevienus Ziemassvētkus bez 90 centimetrus augstā kociņa, vēsta Vida Press.

Dereka māte Lilija eglīti nopirkusi 1937. gadā par septiņiem šiliņiem un sešu pensu monētu (aptuveni 37 peniji). Mazais Dereks tolaik bijis vien trīs mēnešus vecs. Pēc 20 gadiem, 1957. gadā, kad Dereks apprecējis savu sievu Sibilu, viņš eglīti paņēmis līdzi.

Trauslais kociņš gadu gaitā izturējis septiņas pārvākšanās reizes. Pāris eglīti katru gadu izrotā, lai par to varētu priecāties viņu bērni, mazbērni un mazmazbērni. Pirms 40 gadiem eglītei nopirkta arī gaismiņu virtene, kas darināta no koka un vadiem, un tā kalpo joprojām.

Foto: Vida Press

Eglītei joprojām ir piecas oriģinālās mantiņas un eņģelītis. Pēdējās dekorācijas, kas piepirktas eglītes rotāšanai, iegādātas pirms 30 gadiem – koka rotaļu lācīši un zilonīši. Bailēs, ka kāds no deviņiem mazmazbērniem varētu eglīti apskādēt, Pārkeru pāris trauslo Ziemassvētku rotu nu glabā uz savas guļamistabas palodzes.

Lai ģimenes locekļi varētu izbaudīt Ziemassvētkus, Pārkeru pāris iegādājies jaunu eglīti, kuru uzstādījuši savā dzīvojamā istabā mājās Krukernā, Somersetā (Crewkerne, Somerset). "Katru gadu es paskatos uz eglītes iesaiņojuma maisiņu un pārbaudu, vai eglīte vēl ir vesela," stāsta Pārkera kungs. Pārkeriem ir jāuzmanās, kad viņi eglīti izsaiņo, jo tā vairāk nekā 70 gadu laikā ir kļuvusi ļoti trausla.

Katru gadu, kad eglīte tiek ielikta atpakaļ kastē, pāris klusībā cer, ka tā "izdzīvos" līdz nākamajam gadam. Visa Pārkeru lielā ģimene par to priecājas ik gadu, bet mazbērni un mazmazbērni taujā, vai eglīte vēl ir dzīva. Tā ir kļuvusi par ģimenes daļu, un Pārkeriem Ziemassvētki bez eglītes nav iedomājami.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!