Gada nogalē Rundāles pils muzejs sarūpējis iespēju ielūkoties porcelāna kolekcijas priekšmetos īpašā veidā, izmantojot trīsdimensiju attēlus.

Decembris saistās ar kluso, skaisto, mierīgo Ziemassvētku laiku, tāpēc muzejs ikvienam interesentam piedāvā iespēju kolekcijas priekšmetus apskatīt Adventes kalendāra veidā. Tādējādi realizēta iecere parādīt plašākai auditorijai rokoko tēmu raksturojošos sīkplastikas un porcelāna kolekcijas priekšmetus, izmantojot tehnoloģiju iespējas - pietuvināt priekšmetu un apskatīt no visām pusēm, izpētīt tā sīkākās detaļas un smalkākos gleznojumus, kam, ikdienā skatot priekšmetus, netiek pievērsta tik liela uzmanība.

"Izvēlētie eksponāti ir sagatavoti virtuālās realitātes formātā. Būtībā tā ir priekšmeta reālistiska foto animācija – kadru secība, kurā eksponāts tiek uzņemts no visām pusēm – 360° ar dažu grādu soli. Skatītāja rīcībā ir vadības panelis, kas ļauj pagriezt eksponātu un pietuvināt jebkuru tā detaļu līdz pat makro attēla līmenim," stāsta projekta "Virtuālā Latvija" pārstāvis Vils Muhametšins.

Adventes kalendārā visi 24 priekšmeti ir kā pieteikums muzeja 2015. gada notikumam, kas saistīts ar nākošo trīs rokoko tēmai veltītu telpu atvēršanu Eiropas un Latvijas dekoratīvās mākslas ekspozīcijā "No gotikas līdz jūgendstilam". Viena no telpām būs iekārtota kā neliels porcelāna kabinets.

"Porcelāna priekšmetu izvēle nav nejauša. Tā saistās gan ar jauno telpu papildinājumu dekoratīvās mākslas izstādē, gan ar pēdējo mēnešu jaunākajiem eksponātu pirkumiem izsolēs pils ekspozīcijas papildināšanai. Pavisam nesen apmeklētāju apskatei hercogienes apartamentos izstādījām jauniegūtās smaržu vāzes, bet Adventes kalendārā būs iespēja apskatīt arī vēl citus nekur neizliktus, neredzētus priekšmetus" atzīmē muzeja direktors Imants Lancmanis.

No 1. līdz pat 24.decembrim attēlus būs iespējams apskatīt muzeja mājaslapā - tieši tāpat kā tradicionālu Adventes kalendāru - katru dienu varēs atvērt jaunu trīsdimensiju attēlu un apskatīt priekšmetus tuvplānā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!