Foto: Shutterstock

Brīvās dienas daudzi izmantos, lai brauktu ciemos un svinētu svētkus pie radiem vai draugiem. Lielā kompānijā, atkalredzēšanās priekam, sarunām un līksmībai sitot augstu vilni, brīžiem bez uzraudzības paliek mazākie svētku svinētāji, kas diemžēl nereti beidzas ar nopietnām traumām. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola sniedz ieteikumus, kas var palīdzēt izvairīties no nepatīkamiem pārdzīvojumiem svētku dienās.

* Neļauj bērnam spēlēties ar krāsainajām lampiņu virtenēm!

Bijuši vairāki gadījumi, kad bērns spēlējoties ir pārrāvis vai sabojājis lampiņu virteni un guvis elektrotraumu. Īpaši bīstami ir atstāt bērnu vienatnē spēlēties ar krāsaino lampiņu virteni.

* Neturi bērnu klēpī, ja dzer ko karstu!

Aktīvi kustoties, bērns var netīšām izsist krūzi tev no rokas, aplejoties ar tās karsto saturu un gūstot nopietnus apdegumus. Neaizmirsti, ka mazam bērnam krūze ūdens ir tas pats, kas pieaugušam cilvēkam – spainis!

* Neatstāj krūzi ar karstu dzērienu tuvu galda malai!

Garām ejot, bērns var krūzi aizķert un uzgāzt sev virsū tās saturu. Dažam ķiparam vienkārši var iešauties prātā doma apskatīties, kas tajā krūzītē iekšā...

* Nedāvini bērnam rotaļlietu, kas satur sīkas detaļas!

Pērkot dāvanu, pārliecinies, vai tā ir droša un atbilstoša vecumam. Nevajadzētu ignorēt uz rotaļlietas iepakojuma norādīto vecuma ierobežojumu. Tas nav norādīts velti! Piemēram, pavisam mazam ķiparam nevajadzētu dāvināt lielākiem bērniem paredzētu konstruktoru vai lego komplektu, jo tas var saturēt sīkas detaļas.

Maziem bērniem viens no "instrumentiem" pasaules izzināšanai ir mute, tādēļ ir liels risks, ka ķipars var kādu sīko detaļu iebāzt mutē un tā var iekļūt elpceļos, tos aizsprostojot un radot nopietnus draudus bērna dzīvībai.

* Raugies, lai dāvinātās rotaļlietas bateriju vāciņš nebūtu viegli attaisāms!

Īpaši jāuzmanās ar rotaļlietām, ko darbina mazās, apaļās jeb tā sauktās pulksteņbaterijas. Ja vāciņu, zem kura tās atrodas, mazajiem pirkstiņiem ir viegli atknibināt vaļā, tādu rotaļlietu mazajam dot nevajadzētu. Mazais spīdīgo "konfektīti" var norīt, kam sekas var būt ļoti dramatiskas. Nokļūstot kuņģī, baterijas šuves var atnākt vaļā un no tās izplūst kodīgais sārms, kas var nodarīt ļoti nopietnus bojājumus. Ja laikus nerīkojas, tam var būt pat letālas sekas.

Kā rīkoties, ja...

... gūta elektrotrauma

  • Nevilcinoties izsauc "ātro palīdzību", zvanot 113!

... gūts apdegums vai applaucējums

  • Nekavējoties apdeguma vietu dzesē zem vēsa (bet ne ledaina), tekoša ūdens vismaz 10 minūtes.
  • Ja apdegums/ applaucējums ir zem apģērba, nerauj to nost! Uz apģērba vai starp apģērbu un ādu lej dzesējošu ūdeni.
  • Dzesēšanas laikā uzmanīgi novelc bērna apģērbu. Neplēs no ķermeņa nost pielipušus vai piedegušus apģērba gabalus.
  • Nepārplēs tulznas – ādas slānītis cietušo vietu sargā no infekcijas. Ja apdegumu nepareizi kopj, var veidoties sastrutojums, turklāt sarežģījumi var rasties arī neliela apdeguma gadījumā.
  • Ja apdegums ir lielāks par bērna plaukstu, izsauc "ātro palīdzību", zvanot 113!
  • Gaidot mediķus neliec neko uz brūces un nepārsien to saviem spēkiem. Vienīgais izņēmums ir speciāla pretapdeguma pārsēja uzlikšana. Pretapdeguma pārsējus var iegādāties aptiekās un ar tiem ieteicams papildināt mājas aptieciņas saturu. Nekādā gadījumā uz brūces nedrīkst likt kāpostu lapas, skābo krējumu, eļļu vai ziedes un smēres, kas nav paredzētas apdegumu kopšanai.
  • Ja apdegums ir mazāks, arī šādos gadījumos dodies atrādīties uz tuvāko ārstniecības iestādi vai konsultējies ar sava bērna ārstu. Vakaros un brīvdienās mediķa padomu iespējams saņemt zvanot uz Ģimenes ārstu konsultatīvo tālruni 66016001 (brīvdienās un svētku dienās tas strādā visu diennakti).
  • Pēc apdeguma dzesēšanas bērns ir jāpasargā no atdzišanas, tāpēc sasedz bērnu.
  • Sejas apdegumu gadījumā vienmēr jāizsauc neatliekamās medicīniskās palīdzības brigāde, jo ir iespējams arī elpceļu apdegums.

… norīta rotaļlietas detaļa

  • Jāzvana "ātrajai palīdzībai" un jākonsultējas.

… bērns aizrijas ar norīto svešķermeni

  • Vispirms jāļauj viņam izklepoties. Ļoti iespējams, svešķermenis tiks izklepots.
  • Ja nekas netiek atklepots, jāveic pieci uzsitieni starp lāpstiņām. Jānometas ceļos aiz bērna muguras, lai izlīdzinātos augumu starpība, ar vienu roku jātur bērns pie krūtīm, jāsaliec uz priekšu un jāveic pieci uzsitieni starp lāpstiņām virzienā uz priekšu. Sitieni jāizpilda saudzīgi, bet efektīvi.
  • Ja uzsitieni starp lāpstiņām nav līdzējuši un svešķermenis joprojām atrodas elpceļos, jāveic pieci grūdieni paribē. Bērns jānovieto sev priekšā ar muguru pret sevi un skatu uz leju. Rokas jāapliek bērnam apkārt, un vienas rokas dūre jānovieto zem ribu loka - starp nabu un ribu loku. Šādā pozā jāveic pieci grūdieni uz sevi, uz augšu.

... norīta apaļā baterija

  • Nekavējoties jāsauc "ātrā palīdzība", zvanot 113!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!