Foto: DELFI

Lai atzīmētu Ziemas saulgriežus, pirmdien, 21. decembrī pulksten 18, Vecrīgā interesenti aicināti uz Bluķa vakaru, portālu DELFI informē Latvijas Folkloras biedrība.

"Ziemas Saulgrieži ir tas īpašais laiks, kad vistumšākajā gada brīdī atgriežas gaisma – Saule. Tā kliedē tumsu un ar katru nākamo dienu ceļas Pasaules kalnā augšup. Svētkus, kurus mēs saucam par Bluķa vakaru, atzīmējušas un svētījušas tautas visā pasaulē. Ar Bluķa vakaru beidzas iepriekšējais un sākas jaunais Saules gads. Aicinām būt vienotiem šajā vakarā un kopīgi gan domās, gan velkot bluķi, nest gaismu katra sirdī, mājā, novadā, valstī!" aicina biedrība.

Bluķa vilkšana sāksies Rātslaukumā, tā turpināsies pa Vecrīgas ielām un laukumiem, bet noslēgsies ar bluķu ugunskuru un Ziemassvētku svinēšanu Rātslaukumā. Ziemassvētkus ieskandinās folkloras kopas "Grodi", "Garataka", "Berendejka", "Budēļi", "Rija", "Vilkači", "Skandinieki" un citas.

Visi folkloras biedrības domubiedri un tie, kuri vēlas piedalīties tradicionālajā bluķa velšanā, aicināti uz pasākumu. Šī gada Bluķa vakara galvenā ievirze būs saistīta ar bungām un bungošanu, jo ar tās skaņām jau izsenis dziedēja cilvēkus, paziņoja svarīgus notikumus, cīnījās pret ienaidnieku un svinēja svētkus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!