Parasti svētku vakarā bērni gaida Ziemassvētku vecīti, Salatēti vai Santa Klausu - kā nu kurā pasaules malā to ierasts dēvēt - savās mājās, bet varbūt vērts aizbraukt ciemos pie viņa arī pašiem? Lūk, sešas tuvākas un tālākas vietas, kur to var izdarīt.

Lapzeme Somijā

Foto: Shutterstock

Runā, ka īstais Ziemassvētku vecītis dzīvo tieši Somijas Lapzemē, Rovaniemi. Ik pa laikam viņš iegriežas arī Latvijā, bet nekas neliedz arī latviešiem viņu apmeklēt paša mājās. Tā ir maģiska vieta, kur, šķērsojot Polāro loku, katru dienu var sastapt Santa Klausu, ziemeļbriežus un dažādus brīnumus. Ik gadu to apmeklē simtiem tūkstoši ceļotāju. 

Ziemassvētku vecītis dzīvo netālu no Rovaniemi Napapīri ciematā. Tur atrodas Santa Klausa viensēta, kas gan vairāk atgādina muižiņu, ar dažām palīgēkām. Ciematiņš būvēts 20. gadsimta 30. gados. 

Santam ir arī pašam savs pasta kantoris, no kura var nosūtīt Ziemassvētku sveicienus uz visām zemeslodes malām.

To, kas notiek somu Santa Klausa mītnē, var vērot arī webkamerā tiešraidē.

Broadcast live streaming video on Ustream

Vairāk informācijas: www.santaclausvillage.info

Zviedrija

Arī Zviedrijas Lapzemes daļā mīt somu Santa Klausa kolēģis. 

Jultomtens, ko mīļi dēvē arī vienkārši par "Tomenu", ir zviedru Ziemassvētku vecītis, un viņa rezidence atrodas Morā, dziļi meža biezoknī. Tieši no turienes viņš Ziemassvētku vakarā dodas pie bērniem ar pilnu maisu dāvanām. 

Pārsteigumi Ziemassvētku vecīša ciemiņus sagaida, līdzko tie sasniedz tā mītni. Tur ir gan ziemeļbriežu ferma, gan elfi un rūķi, kas tērpušies skandināviem raksturīgos tērpos. Protams, ir arī rotaļlietu un dāvanu darbnīcas, kā arī pats Tomens – laipni smejošs un lādzīgs. Interesanti, ka viņš dzīvo kopā ar Ziemassvētku māmiņu, kam patīk gatavot, un tā viesus vienmēr cienā ar dažādiem gardumiem un pašceptām kūkām. 

Tomens visus sagaida personīgi un katram pasniedz nelielu dāvaniņu.

Interesants ir fakts, ka tieši zviedru apaļīgais, sarkanā kamzolī tērptais Ziemassvētku vecītis ar balto bārdu iedvesmoja populārās Coca-Cola reklāmas, un tā tika radīts ASV populārais Svētā Nikolasa tēls.

Ziemupe Latvijā

Ziemupe ir neliela apdzīvota vieta Baltijas jūras krastā pa vidam no Liepājas uz Pāvilostu. Uz turieni jādodas visiem, kas vēlas sastapt Latvijas Ziemassvētku vecīti un rūķis - atlikušas vairs tikai dažas dienas līdz Rūķupē, Ziemupes jūrmalā, tiks uzņemti viesi.

Rūķošanās sāksies 20. decembra plkst.13.00, kad lielus un mazus draugus gaidīs rūķi, lai kopā iereģistrētu šī gada Lieliskos darbus, darbotos meistarotavās (vienā no tām būšot iespējams pagatavot sniegavīrus, pat ja nebūšot sniegs), iemācītos ko jaunu Valtera Artura Vītola vadītajā "Pūķspārna ziemas skolā", iepazītos ar ievērojamām Rūķupes vietām, baudītu īpašo spēka-veselības tēju un, protams, satiktos un rotaļātos ar pašu Ziemassvētku vecīti.

Plkst. 17.00, dabīgās vakara skaņās un krāsās, notiks līdz šim nebijis pasākums "Sajūtu tekstūra" jeb savādāki Ziemassvētki. Tas ir laiks, ko veltīt, lai ieskatītos un ieklausītos sevī. Tā ir vieta, kur mācīties izbaudīt mirkli un sajust tagadni.

Rūķošanās turpināsies arī 21. decembrī sākot no plkst. 13.00, kad īpašo viesu statusā būs dzīvnieku audzētāju biedrības "AKO" pārstāvji un četrkājainie draugi, kuri rādīs paklausības paraugdemonstrējumus.

Igaunija

Vai zināji, ka pavisam īsa brauciena attālumā no Pērnavas, Korstnas fermā Igaunijā, mīt Ziemassvētku vecītis ar sniegbaltīti un rūķiem? Tur Ziemassvētku vecītis un viņa draugi sastopami visu cauru gadu, veicot dažādus darbus un aktivitātes – viņi dodas zvejot, pļaut sienu un lasīt zemenes, labo kamanas, traktorus un divriteņus, gatavo dāvanas, cep pankūkas un darina pārsteigumus, nodarbojas ar sportu, izgatavo tortes un pludiņus, skaita aitas, bērnus un grāmatas... Apmeklētāji var piedalīties šajās aktivitātēs līdz ar viņiem.

Fermā iespējams rīkot dzimšanas dienas svinības, piedalīties meistarošanas darbnīcās un nodarboties ar citām jaukām aktivitātēm.

Vairāk šeit: http://goo.gl/bDaVGj

Ziemeļpols ASV

Foto: Shutterstock

Amerikā populāro Santa Klausu ikviens ir redzējis Holivudas filmās, bet viņa māja,kas atrodas Aļaskā, kā izrādās, jau kopš 20. gadsimta 50. gadiem uzņem viesus un izraisa smaidus miljoniem apmeklētāju sejās ik gadu.

Jāsaka gan, ka šī vieta ir ļoti komerciāla, gluži kā milzu rotaļlietu veikals, kur piedāvā neaptverami daudz dāvanu, rotaļlietu, gardumu un daudz kā cita, kas varētu būt bērnu un pieaugušo, kas gada laikā uzvedušies labi, dāvanu sarakstā. 

Tur apskatāms arī pasaules lielākais Santa – aptuveni 16 metrus augsta skulptūra pie pašām mājas durvīm. Tāpat Santa Klausa mītnē ASV mitinās ziemeļbrieži.

Protams, arī pats lāga vecītis noteiktos laikos tur ir sastopams, un smaidīdams ļauj ikvienam pasēdēt sev uz ceļgala un izstāstīt par savām vēlmēm. 

Ziemassvētku vecīša adrese ir Svētā Nikolasa ceļš 101, Ziemeļpolā, ja sūtat viņam vēstuli, bet apmeklējot to, jābrauc uz Aļasku – adrese gan ir pareiza (101 St. Nicholas Dr.
North Pole
).

Vairāk informācijas: www.santaclaushouse.com

Krievija

Foto: Shutterstock

Krievijā, Veļikijustjugas pilsētā, dzīvo Santa Klausa Krievzemes kolēģis Salavecis. Šogad tiek svinēti jau 15 gadi, kopš viņa māja tur vērusi durvis apmeklētājiem – gada laikā to apmeklē vairāk nekā 160 tūkstoši cilvēku. 

2009. gadā Veļikijustjugā durvis vēra arī Maskavas zoodārza filiāle. Tur ir arī ledus pils un grezna, kokgrebumiem rotāta Salatēva māja. 

Pārsvarā tur viesi ierodas ar vilcienu, turklāt tiek norīkoti arī tūristu vilcieni, tieši ziemas sezonā, bet tuvējā lidostā nolaižas arī čārterreisi.

Interesanti, ka Latvijai tik nozīmīgo 18.novembri, Krievijā uzskata par Salatēva dzimšanas dienas datumu.

Vairāk informācijas: www.dom-dm.ru/

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!