Foto: Shutterstock

Pirmo adventi jau esam skaisti pavadījuši. Ejot garām krāšņi izdekorētajiem svētku skatlogiem ir skaidrs, ka pienācis laiks arī savu mājokli sapost svētku ietērpā, ja tas vēl nav paspēts. Ļoti gribas, lai šogad svētku dekorācijas ir īpaši skaistas, oriģinālas un atmiņā paliekošas – ne tādas kā citus gadus. Sākot meklēt idejas, secini, ka glancētie žurnāli un interneta vietnes ir pārpildītas ar raibiem padomiem un neviļus apjūc ideju jūklī. Kā nepārcensties un atrast tieši sev piemērotāko? Atceries, ka pat tik aizraujošā un radošā nodarbē kā mājokļa dekorēšana, ir jāievēro daži nosacījumi. Iepazīsties ar myhome.ru speciālistu padomiem, lai izvairītos no 10 populārākajām kļūdām.

Kur izvietot dekorus?

Sāksim ar fen-šui speciālistu ieteikumiem, kurus daudzi ievēro, lai vairotu mājokļa harmoniju. Mūsdienās popularitātes vilni piedzīvojošā senā ķīniešu mācība neiesaka karināt dekorus virs gultas vai virs spoguļa, jo tas var veicināt konfliktus un radīt vilšanos. Un, ja godīgi, tad arī izskatās tas visai neveikli.

Mākslīgo vai dabīgo?

Fen-šui speciālisti ir kategoriski pret to, ka māja tiek rotāta ar mežā nocirstu eglīti. Viņi iesaka to aizvietot ar mākslīgo, un ne tāpēc, ka būtu dedzīgi dabas aizstāvji. Pēc speciālistu domām miris (nocirsts) kociņš mājai var piesaukt nelaimi un nepatikšanas. Tieši šī iemesla pēc ķīnieši bija pirmie, kuri sāka izgatavot mākslīgos ziedus. Tiem, kuri nevar Ziemassvētkus iedomāties bez skuju aromāta, fen-šui speciālisti iesaka izmantot dabīgos gaisa aromatizētājus ar meža vai skuju koku aromātu. Ja tev ir aizspriedumi pret mākslīgajām eglītēm, varbūt ir vērts pārskatīt savus uzskatus, jo mūsdienīgie ražojumi teju neatšķiras no īstām zaļajām skaistulēm.
.
"Apģērb" galdu

Pēc etiķetes likumiem galdautam ir pilnībā jāpārklāj galda virsma, atstājot vienmērīgu 20-30 centimetru pārlaidi katrā pusē. Neapsegti galda stūri izskatās muļķīgi un neveikli – tā vien gribas tos kāda veidā apklāt vai nomaskēt ar traukiem vai salvetēm, tādēļ labāk uzreiz iegādājies piemērota izmēra galdautu.

Vai tiešām sarkans?

Sarkanā krāsa, kā zināms, simbolizē labklājību. Tās izmantošana dekoros un interjerā ir visai bieža parādība, jo šī krāsa palīdz radīt svinīgu noskaņu. Bet, ņem vērā, ka ar sarkano krāsu jāapietas uzmanīgi – ja tās būs pārāk daudz, viss saplūdīs vienā lielā, sarkanā plankumā un tu nepanāksi gaidīto efektu. Labāk izvēlies šo krāsu nelieliem dekoriem – lentītēm, virtenēm, svecēm vai saprātīgos daudzumos izmanto to, lai atsvaidzinātu galda klājumu. Sarkani akcenti īpaši labi izcelsies uz balta fona.

Skujas uz galda

Nav prātīga doma dekorēt svētku galdu ar tā centrā novietotu eglīti vai egļu zaru kompozīciju. Lai vai kā tu centīsies no tā izvairīties, vakara gaitā skujas birs ēdiena traukos, sabojājot tavu rūpīgi gatavoto cienastu.

Spožums un posts

Laikam vēl no bērnudārza laikiem, kad nebija pārāk plaša svētku dekoru izvēle, daudziem īpaši mīļš ir sudrabainais "lietutiņš". Bet tas nav iemesls, lai ar to joprojām dekorētu visas iespējamās un neiespējamās vietas – eglīti, aizkarus, durvju ailas un citas.

"Degošā" skaistule

Nekādā gadījumā nevajadzētu dekorēt eglīti ar īstām svecēm. Sausās skujas var nemanāmi uzliesmot jebkurā brīdī, un jau pēc minūtes eglīte būs liesmās. Diez vai šāda svētku uguņošana kādām radīs pozitīvas emocijas.

Bīstamie vadi

Piekritīsi taču, ka telpa, gar kuras perimetru stiepjas vadu mudžeklis, neizskatās ne svinīgi, ne estētiski, tādēļ pirms izkarini elektriskos svētku dekorus, padomā, kur atrodas tuvākā rozete. Nepieciešamības gadījumā, lai nomaskētu vadus, vari pārbīdīt mēbeles. Šai problēmai jāvelta īpaša uzmanība, ja tev ir mazi bērni – viņus viss mirgojošais pievelk gluži kā magnēts.

"Traumatiskie" rotājumi

Ja tev ir divstāvu māja vai divlīmeņu dzīvoklis, tad, rotājot kāpnes atceries, ka šis objekts ir pieskaitāms pie tiem, kuri visbiežāk atbildīgi par dažādu traumu gūšanu. Šī iemesla pēc nevajadzētu kāpņu margas vai pakāpienus apvīt ar dekoratīvām virtenēm vai rotāt ar egļu zariem.

Haoss uz kātiņa

Atceries, ka, rotājot Ziemassvētku galveno atribūtu – eglīti, nevajag pārcensties, eksponējot tās zaros gadu gadiem krāto rotājumu arsenālu. Atceries tautas gudrību, ka reizēm mazāk ir vairāk. Lai priecīgs un skaists tev šis brīnumainais svētku gaidīšanas laiks!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!