Foto: Shutterstock
Pamazām tuvojoties adventes laikam, mūsos klusi mostas svētku sajūta. Tās dzirkstele brīžam pavīd un brīžam arī slēpjas, tomēr dienas, šķiet, pamazām zaudē savu nebeidzamo jaudu, iestājoties mierpilnākiem, apcerīgākiem un klusākiem vakariem.

To burvību noteikti ir vērts izmantot, atvēlot mirkli sev, aizverot durvis uz ārpasauli un radot jaunu dimensiju, kurā izgaršot tik saldos atelpas brīžus...

Turpinājumā piedāvājam mūsu apkopotas dažādas stilistikas grāmatas, ko izvēlēties savrupajiem mirkļiem adventes laikā. Iespējams, dažas no mūsu piedāvātajām idejām mudinās arī tevi atvēlēt vairāk laika tik patīkamajai literatūras meistardarbu baudīšanai.

Osvalds Zebrs "Gaiļu kalna ēnā"

Šī pirmajā mirklī varētu šķist kā neparastākā izvēle dvēseliskumam pirms Ziemassvētku laika, taču tā tomēr lieliski tematiski sasaucas ar Adventes laiku, jo grāmatas notikumi norisinās 1906. gada decembrī revolucionārajā Rīgā. Grāmatas dvēseliskums gan meklējams vien pēdējās nodaļās, kad atšķetinās visa noslēpumainība, kuras laikā lasītājs var izprast ne tikai vēsturisko dzimtļaužu sacelšanos, bet arī to, cik sarežģīta ir latviešu vienkāršo ļaužu mentalitāte, noslēpumus ilgi turot vien pie sevis.

Ē. M. Remarks "Trīs draugi" (Erich Maria Remarque "Three Comrades")

Ziemassvētku lasīšanas laiks nebūtu pilnīgs, ja netiktu izlasīta kaut viena Remarka grāmata. Smeldzīgi dvēseliskie "Trīs draugi" būs īsti piemērota lasāmviela pārdomu pilnajam Ziemassvētku laikam, jo tajā tik patiesi aprakstīta ne vien draudzība starp trim kara biedriem, bet apbrīnojamā pašuzupurēšanās, ko izrādām vien pret patiešām tuviem cilvēkiem. Ikviens, kurš ir lasījis šo Remarka grāmatu, iemīlējis to tik ļoti, ka pārlasīs vismaz reizi gadā. Un kāpēc ne tieši Ziemassvētku laikā, kad no jauna iemācāmies novērtēt sev tuvākos?

Trūmens Kapote "Ziemassvētku atmiņas" (Truman Capote "A Christmas Memory")

Stāsts, kas latviski meklējams grāmatā "Brokastis Tifānijā", kurā paslēpušies vēl trīs bez "Ziemassvētku atmiņām". Šis gan nav tipiskais Ziemassvētku stāsts, jo galvenais varonis Ziemassvētkus pavada ar attālu radagabalu, nevis tuvākajiem ģimenes locekļiem. Taču visa burvība atritinās, kad draudzības vārdā tiek pasniegtas visjaukākās dāvanas, sagādājot vienreizējo dāvāšanas prieku.

Mišels de Monteņs "Esejas" (Michel de Montaigne "Essays")

Mišels de Monteņs (1533–1592) ir viens no izcilākajiem jauno laiku domātājiem, kura darbi ietekmējuši ne tikai viņa dzimtās Francijas, bet arī visas pasaules gara dzīvi. Kaut gan 16. gadsimtā dzīvojušo Bordo muižnieku no mūsdienām un Latvijas šķir prāva laika un telpas distance, garīgajā ziņā mēs esam blakus. Līdzās. Vienā elpā. Mišela de Monteņa esejās zaigo visas cilvēka dzīves krāsas. Viņš raksta par mūžīgo un nezūdošo, tikumiem un netikumiem, par pagātni un arī par to, kas joprojām nodarbina mūsu prātus.

Kerolaina Meisa "Arhetipi" (Caroline Myss "Archetypes")

Izmanto brīvos vakarus sevis atklāšanai! Grāmatā "Arhetipi" tās autore ir raksturojusi desmit arhetipus, kas iemieso pašus svarīgākos varas aspektus, kuri šodien nosaka mūsu dzīvi, un arī akūtākās personiskās problēmas, ar kurām saskaramies.

Lai gan daudzi arhetipi ir seni un pārlaicīgi, citi ir jaunāki un radušies, mainoties sabiedrībai, kurā dzīvojam. Neskaitāmas reizes autore bijusi lieciniece tam, cik dramatiskas pārmaiņas piedzīvo cilvēki, kas atmostas šim spēkam jeb sāk dzīvot saskaņā ar savu arhetipu.

"Kad atklājat, kuri arhetipi vada jūsu dzīvi, iespējams, pirmo reizi mūžā nokļūstat pie savas būtības kodola," apgalvo autore, aicinot ikvienu paraudzīties uz sevi no jauna skatpunkta.

Džovanni Bokačo "Dekamerons" (Giovanni Boccaccio "The Decameron")

Leģendārā grāmata veidota kā 100 elegantu dzīves ainu apkopojums, ko 10 dienu laikā viens otram izstāsta 10 savdabīgā “Noasa šķirstā” sapulcējušies vienkāršās tautas pārstāvji.

Grāmatā ietvertie notikumi risinās ap 1350. gadu ārpilsētas villā, kur no netālajā Florencē trakojošā mēra glābjas septiņas sievietes un trīs vīrieši. Lai īsinātu laiku, viņi stāsta dažādus patiesus un personiski pieredzētus atgadījumus par tēmu, ko ik vakaru izvirza izvēlēts Kompānijas Karalis vai Karaliene – par cilvēka gribasspēku, par laimīgu un nelaimīgu mīlestību, asprātības lielo varu, ķīstību un godaprātu - tēmām, par ko domājam vēl aizvien...

Čārlzs Dikenss "Ziemassvētku dziesma" (Charles Dickens "A Christmas Carol")

Teju par leģendu kļuvušais Dikensa stāsts savu aktualitāti, šķiet, nezaudēs nekad. Ja vēlies adventes laiku pavadīt apcerīgā noskaņojumā, atvēlot mirkli, kurā izvērtēt savu ikdienu, ieceres un jau realizētos mērķus, iespējams "Ziemassvētku dziesma" būs viena no piemērotākajām izvēlēm, kas vienlaikus arī ļaus apdomāt to, cik nozīmīga ir mūsu klātbūtne šai pasaulē.

Haruki Murakami "Kafka liedagā" (Haruki Murakami "Kafka on the Shore")

"Kafka liedagā" ir stāsts, kā, starp bezgalīgi daudziem svešajiem atrodot sevi, pasaules haotiskā mozaīka kļūst par saprotamu un skaistu rakstu, bruģējot ceļu dzīvei. Darbojas vārdu maģija, kas atbrīvo, nevis paverdzina.

Kafka Tamura, aizbēgušais zēns, vēlas atrast savu māti un māsu, un atbrīvoties no tēva lāsta. Savādā pasaule ar pļāpīgiem kaķiem un vīru bez atmiņas, kurš prot kaķu valodu, pasaule, kurā ir tikai viena dziesma un viena īpaša, īpaša glezna. Te no debesīm krīt zivis un dēles un debesīs aiziet akmeņi, atmiņas un cilvēki…

Aleksandrs Grīns "Dvēseļu putenis"

"Dvēseļu putenis" līdz ar pārējiem Grīna romāniem, lai cik tie savā starpā atšķirīgi, veido vienu mītu: par tālos aizlaikos zaudēto un pēc Pirmā pasaules kara atgūto brīvību.

Romāns ir daļēji dokumentāls. "Dvēseļu puteni" veido trīs daļas, kas aptver laikposmu no 1915. gada, kad vācu karaspēks okupēja Latviju, līdz 1919. gadam, kad noslēdzās atbrīvošanās cīņas gan pret vāciešiem, gan pret īslaicīgo padomju varu. Pirmā un trešā daļa sarakstīta pirmajā personā, skatot notikumus ar lauku zēna Vanaga acīm. Latvijas bagātie novadi ir nopostīti, cilvēki devušies bēgļu gaitās, ir neziņa un izmisums, tomēr tiek nodibināta patstāvīga valsts...

Kens Kīzijs "Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" (Ken Kesey "One Flew Over the Cuckoo's Nest")

Brīvība un tās saldā garša. Brīvība pasaulē, brīvība mūsos. Cik tālu pēc tās vēl jātiecas? Cik ilgi jāiet?

""Kāds pārlaidās pār dzeguzes ligzdu" ir viens no tiem tik ļoti retajiem romāniem, ko ar milzīgu prieku no jauna atklāj katra lasītāju paaudze. Liekas, Kīzijam nedraud bēdīgais liktenis pārvērsties klasiķī, t.i., rakstniekā, kura vārdu zina visi, bet darbus lasījuši tikai literatūrvēsturnieki," reiz teicis latviešu literatūras kritiķis un rakstnieks Guntis Berelis, raksturojot plaši pazīstamo un iedvesmojošo Kīzija darbu.

Raksta tapšanā izmantota informācija no portāliem Zvaigzne.lv , Gramata24.lv, Independent.co.uk, Goodreads.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!