Foto: Shutterstock
Svētku laika neatņemama sastāvdaļa ir dažādas virtenes. Tās var būt ne tikai ierastās gaismiņu virtenes, bet arī dažnedažādas citas, kas piestāvēs gan egles rotāšanai, gan logu noformējumiem un galda klājumam.

Vai esi iedomājies, ka virteni var izveidot no kokteiļu salmiņiem? Vai tie būtu apzeltīti, svītraini, vienkrāsaini vai raibi, ja vien tie ir gaumīgi, tie skaisti izskatīsies arī virtenē. Šādam izpildījumam nepieciešams ne vien striķis, bet arī adata vai kāds cits priekšmets, ar ko izdurt cauri salmiņiem, lai tos varētu izkārtot visa striķa garumā. Iepriekš kokteiļu salmiņu sagriez tik lielos gabaliņos, cik kuplu vēlēsies virteni, piemēram, trīs centimetru garu posmiņi būs gana gari, lai tie skaisti izskatītos savērti viens pie otra. Vēl interesantāk izskatīsies šī virtene, ja ik pa brīdim savērsi salmiņus arī horizontāli, verot diegu tiem cauri, un tad veidosi ik pa starpai posmu ar spurainiem pušķīšiem, kas panākti ar salmiņiem izdurot tiem caurumiņus un verot diegu cauri tādā veidā.

Filcs ir ļoti pateicīgs materiāls dažādu dekorāciju darināšanā un virtenes ir viens no izmantojuma veidiem. Izgriez formiņas no filca, piemēram, egles, zvaigznes, briedīšus, piparkūku vīriņus vai sirds formas un pielīmē, piešuj vai piespraud tās auklā, ko vēlāk iesiet pie kamīna vai sienas.

Foto: Shutterstock

Esošās lampiņu virtenes var pārvērst līdz nepazīšanai, katrai lampiņai uzliekot virsū kādu kupoliņu, piemēram, no diegiem veidotu bumbu, no drātīm veidotas zvaigznes formas vai arī no krūžu paliktnīšu papīriem uzspraust mežģīņu ''kleitiņas''.

Gaismiņu virtenes var aplīmēt ar egļu zariem, dekoratīviem ogu zariņiem, čiekuriem, nelielām eglīšu bumbiņām un citām greznumlietām. Šāda virtene daudz skaistāk izskatīsies uz krāsns malas, apkārt durvju ailei vai uz palodzes izkārtota. Ja mājās ir karstā līmes pistole, tad pie dekoratīvas aukliņas var pielīmēt čiekurus, un arī šāda, vienkārši izveidojama virtene, būs skaists papildinājums svētku rotājumiem.

Foto: Shutterstock

Nevajadzētu aizmirst arī par klasiskām vērtībām, proti, papīra virtenēm. Izgriez no cietāka, krāsaina kartona, piemēram, egles formiņas un iekarini tās aukliņā. Pēc tam virtenes piestāvēs dekorācijām eglē, kā arī noderēs piestiprināšanai pie kamīna, sienas vai logā. Skaistākas būs virtenes, ja par pamatu izvēlēsies jau krāsainu vai apdrukātu papīru, piemēram, ar sniegpārslām vai nošu rakstiem.

Foto: Shutterstock

Bērniem noteikti patiks virtene no konfektēm. Izvēlies konfektes ar skaistiem un spožiem papīriem, un iesien konfektes virtenē ar īsiem diedziņiem, izveidojot bantes formu. Izmantojot virtuves krājumus, der atcerēties arī par popkornu, kas izskatās fantastiski virtenē un pēc tam iekārta egles zaros. Virtenes darināšanai var izmantot arī kaltētas citrusaugļu šķēlītes, kas vēlāk nopūstas ar sudraba vai zelta krāsu. Aromātisku virteni var izveidot no kanēļa standziņām. Šeit vajadzētu daudz kanēļa standziņas, kā arī nelielas aukliņas, ar kurām tad piesiet aromātiskās mizas.

Virteņu darināšanā noderīga var būt arī sāls mīkla, no kuras izveidot formas, kādas vien pašiem tīk. Galvenais, kamēr mīkla mīksta, izveidot caurumiņus, lai pēc tam formiņas var iekarināt vai iesiet.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!