Iegādājoties eglīti, jums ir divas izvēles – pirkt eglīti, kas pēc svēktiem tiek izmesta, vai iegādāties dzīvu egli, kas pēc svētkiem savu dzīvi turpina, iestādīta dārzā. Ja pērkat egli tikai svētkiem, tad atkal ir divas iespējas: nopirkt grieztu (cirstu) eglīti vai nopirkt izraktu eglīti, kura ar sakņu daļu ir ievietota kādā dekoratīvā podā vai konteinerā.

Ja izvēlaties pirkt eglīti tikai svētkiem, lai tā priecētu pēc iespējas ilgāk, pārbaudiet eglītes skujas un zarus. Pārvelkot viegli ar roku pa zaru, jūsu rokās vajadzētu palikt vien pāris skujām. Savukārt zariem jābūt lokaniem, tie nedrīkst aizlūzt. Tas liecinās, ka kociņš ir cirsts nesen, un siltās telpās ilgāk saglabās savu zaļo rotu.

Tas pats attiecas, ja pērkat eglīti, kas ir nevis nocirsta, bet ievietota traukā ar nelielu sakņu daļu. Šādu eglīšu piedāvājums pēdējos gados ir strauji pieaudzis. Tās maksā dārgāk kā grieztās egles, bet, iespējams, lētāk vai tikpat, cik dzīvās egles podos. Vienīgā šo eglīšu priekšrocība atsķirībā pret cirstām eglēm, ir konteineri (podi), kuros tās ievietotas. Trauks ir pietiekami stabils, notur egli vertikālā stāvoklī, un nav jāmeklē statīvs tās ievietošanai. Iespējams, ka arī skujas tā nobirdinās lēnāk kā griezta egle, jo podā ievietotās sakņu daļas ļaus ilgāk uzturēt mitrumu visā kociņā. Taču papildus laistīt to nav vērts, jo mazo saknīšu, kas no augsnes uzsūc mitrumu, tai nav. Būtībā tā ir podā ievietota grieztā eglīte.

Visvieglāk atšķirt to no dzīvajām eglēm podos, var paskatoties uz poda izmēru. Ja pods ir vairāk kā par trešdaļu daļu mazāks kā eglītes vainags, tā ir egle ar apcirstu sakņu sistēmu, kas ievietota podā. Ja pods ir uz pusi vai vairāk mazāks par eglītes vainagu, varat būt droši – jums piedāvā grieztu egli podā.

Ja finanses to atļauj, tad droši varat tādu pirkt. To būs viegli uzstādīt, rotāt, un skujas tā nobirdinās lēnāk. Un pēc svētkiem droši varēsiet to izmest kā griezto egli, vai arī ar tās skujām no sala pasargāt rozes vai kādu citu mazāk ziemcietīgu augu.

Ja jūtaties nelāgi par to, ka svētku priekam tiek nocirsts dzīvs kociņš, kas pēc dažām nedēļām beidz dzīvi atkritumu urnā, varat izvēlēties eglīti ar visām saknēm. Taču, lai būtu drošs, ka eglīte turpinās labi justies jūsu mājās un iestādīta priecēs jūs arī dārzā, svarīgi ir izvēlēties veselīgu un pareizi iepodotu koku.

Iegādājoties dzīvu egli, ir iespējami divi varianti. Eglīte ar visām saknēm ir podā – tā tajā ir audzēta vai arī speciāli iestādīta. Otrs variants – egle ar visu sakņu sistēmu ir izrakta, un sakņu kamols kopā ar augsni ietīts džutas audumā un apņemts ar pinumu. Bet, pirms dodaties šādas Ziemassvētku eglītes meklējumos, vēlreiz visu kārtīgi apsveriet.

Vispirms izdomājiet, kur un kad jūs koku stādīsiet. Ņemiet vērā, ka atsevišķas koku sugas pieaugot var sasniegt pat 30 metru augstumu, tāpēc vietas izvēle tikpat svarīga, cik koka sugai atbilstoši augšanas apstākļi. Apzinieties to, ka mūsu klimatiskajos apstākļos, visticamāk, jūs eglīti uzreiz pēc svētkiem nevarēsiet iestādīt paliekošā vietā, tāpēc jums būs jānodrošina tās uzglabāšana un kopšana atbilstošos apstākļos līdz pavasarim. Neaizmirstiet arī to, ka eglīte ar saknēm un augsni svērs daudz vairāk, nekā nocirsta egle, tāpēc apsveriet iegādājamā koka lielumu un veidu, kā to pārvietosiet, lai nesavainotu sevi un augu. Konteineros augušu eglīšu pods būs gandrīz tikpat plats kā eglītes vainags, un noteikti būs redzams, to uzstādot telpās.

Noskaidrojiet, kur varat šādu eglīti iegādāties. Visticamāk tā būs kāda no Latvijas kokaudzētavām. Pirms iegādāties egli, painteresējieties, vai eglīte ir podā augusi, vai tajā iestādīta. Atcerieties, ka zemē audzis koks var tikt izrakts un pārstādīts podā, vēlākais, augusta beigās. Izraktas egles poda lielumam jābūt vismaz vainaga platumā, jo tik liela ir koka sakņu sistēma.

Ja vēlaties liela izmēra egli ar izraktu sakņu kamolu, uzziniet, vai pārdevēji var piegādāt kociņu īsi pirms Ziemassvētkiem un uzglabāt to, līdz jūs pēc tā ieradīsieties.

Pārbaudiet iegādājamo eglīti. Pārbaudiet augsni podā - tai jābūt irdenai un mitrai. Ja tā ir sausa, eglīti nepērciet – iespējams tā jau ir cietusi no nepareizas kopšanas, kaut arī tas vēl nav redzams. Saudzīgi izceliet eglīti no poda un apskatiet tās sakņu sistēmu. Savlaicīgi iepodotai eglei saknes būs caurvijušas augsni un tā no saknēm nenobirs.

Ja pērkat egli ar sakņu kamolu, pārbaudiet sakņu kamola iepakojuma stingrību. Saknēm kopā ar augsni jābūt cieši iepakotām audumā un apņemtām ar metāla stiepļu pinumu. Kokiem ar vaļēju sakņu kamolu ir maz iespēju izdzīvot.

Pārbaudiet skujas un zarus! Maigi pavelciet ar roku par zaru. Saujā vajadzētu palikt vien pāris skujām. Nepērciet kokus ar dzeltenām skujām. Viegli palociet zaru. Tam jābūt elastīgam, tas nedrīkst aizlūzt. Pārbaudiet, vai kokam ir dzīvi pumpuri.

Pārdomājiet iegādājamā kociņa sugu un šķirni. Tam, protams, Ziemassvētkos nebūs lielas nozīmes, bet tas būs svarīgi, kad vēlāk stādīsiet koku. Tam ir jāiederas izvēlētajā vietā un kopējā ainavā, un jums jābūt iespējai nodrošināt tam atbilstošus augšanas apstākļus.

Rūpīgi izvērtējiet nocenotas eglītes iegādi, it īpaši tad, ja pērkat no nezināma pārdevēja! Ja vēlaties ietaupīt, labāk nopērciet cirstu eglīti, nekā eglīti, kas vēlāk izrādīsies miris kociņš, kas iebāzts podā. Protams, ja esat izlēmis iegādāties eglīti tieši Ziemassvētku priekšvakarā, ļoti ticams, ka varēsiet to nopirkt lētāk, tomēr, izvēloties eglīti, ievērojet iepriekšminēto – pārbaudiet eglītes saknes, augsni, skujas, zarus un pumpurus.

Rūpējieties par savu Ziemassvētku kociņu, kad pārvedīsiet to mājās. Atcerieties, ziemā koks ir aizmidzis un pielāgojies vēsumam, tāpēc siltās telpās tas nedrīkst pavadīt vairāk kā 7 dienas, jo citādi tas atsāks augt, bet vēlāk, pārvietots ārpus telpām, cietīs no sala – augam apsals pumpuri vai taas nosals pavisam. Tas jāņem vērā arī, ja iegādājaties eglīti vairākas nedēļas pirms svētkiem. Būs jānodrošina tās glabāšana vēsākā vietā, līdz brīdim, kad nesīsiet to istabā rotāšanai. Tam ir ļoti liela nozīme, lai koks iestādīts, jūs priecētu vēl daudzus gadu desmitus pēc svētkiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!