Foto: AFP/Scanpix

Kas gan var labāk radīt svētku noskaņu kā īsta Ziemassvētku tirdziņa apmeklēšana? It īpaši, ja runa ir par vācu Ziemassvētku tirdziņiem; taču Vācija ir liela valsts, un katrā lielā pilsētā vienlaikus var darboties pat desmitiem tirdziņu. Kuru izvēlēties?

Pirms došanās ceļā ņemiet vērā, ka Ziemassvētku tirdziņi Vācijā ir atvērti no 24. – 30. novembra līdz 23. – 30. decembrim. Vislabāk ieplānot braucienu otrajā vai trešajā decembra nedēļas nogalē, jo svinības savu kulmināciju sasniedz tieši adventes laika vidū, bet arī to sākumā ceļojumam būs savi plusi, jo tirgotāji un citi darbinieki vēl nebūs noguruši no svētku dunas un arī cilvēki būs aizrautīgāki.

Drēzdene


Foto: AFP/Scanpix
Labākais laiks, lai apmeklētu Drēzdeni, bez šaubām, ir decembris, kad pilsētā darbojas "Striezelmarkt" tirdziņš, kas ir viens no senākajiem Eiropā (tiek rīkots kopš 1434. gada).

Lielākā Ziemassvētku piramīda (Weihnachtspyramide), simtiem tirgotāju, dažādas ziemīgas izklaides – uz veselu mēnesi puse pilsētas pārtop par īstu Ziemassvētku atrakciju parku. Svinību kulminācija ir otrā adventes sestdiena, kad Drēzdenē norisinās tradicionālajai Ziemassvētku augļu kūkai Stollen veltītas svinības. To laikā pa pilsētas ielām tiek vesta milzīga svētku kūka, un katrs, kurš gatavs veltīt kādu monētiņu labdarībai, par to saņem gabaliņu kūkas.

Štutgarte


Štutgartes Ziemassvētku tirdziņi patiks tiem, kam svarīgs vizuālais noformējums. Pilsētas galvenais tirdziņš, kas darbojas no 28. novembra līdz 23. decembrim, tiek uzskatīts par vienu no skaistākajiem Eiropā. Tas atrodas pie Vecās pils, un dažas tirdziņa izklaides pat norisinās pils teritorijā.

Turklāt pilsētas apkaimē atrodas Ludvigsburgas un Eslingenas pilsētiņas, kas pazīstamas ne tikai ar skaistajām pilīm un vecpilsētām, bet arī pateicoties saviem burvīgajiem Ziemassvētku tirdziņiem vēsturiskās noskaņās. Pirmais no tiem attēlo svinības greznajā un romantiskajā baroka stilā, bet otrais piedāvā viduslaiku zemniekiem raksturīgas izklaides – balagānus, leļļu teātra izrādes, burvju māksliniekus un ugunsrijējus.

Ķelne


Populārākais – un lielākais – Ziemassvētku tirdziņš Ķelnē atrodas pie greznās Ķelnes katedrāles. Šeit atrodama arī lielākā un greznākā Ziemassvētku eglīte pilsētā. Tirdziņa nosaukums ir "Am Dom" jeb "Pie Doma", un šogad tas darbojas no 24. novembra līdz 23. decembrim. Tirdziņā ikvienu sagaidīs vairāk nekā 150 tirgotāju ar tradicionāliem svētku rotājumiem, ēdieniem un dzērieniem. Tirgošanos pavada atbilstoša mūzika, kas vēl vairāk papildina svētku gaisotni.

Ģimenēm ar bērniem vispiemērotākais būs tirdziņš, kas atrodas Rūdolfa laukumā (Rudolfplatz), kur apmeklētājus priecē leļļu teātra izrādes, Ziemassvētku vecītis savā rotaļlietu darbnīcā, kā arī dažādi pasaku tēli.

Berlīne


Pilsētas lielākais Ziemassvētku tirdziņš atrodas pie Ķeizara Vilhelma piemiņas baznīcas un Aleksandra laukumā, lai gan kopumā svētku laikā (no 24. novembra līdz janvāra sākumam) pilsētā darbojas ap 60 tirdziņu. Šo tirdziņu rīkotāji apgalvo, ka tajā iespējams atrast piemērotu dāvanu ikvienam.

Piemēram "Gendarmenmarkt" nav vienkārši tirgus ar lielu ēdienu izvēli – tur katru decembri viesojas valsts labākie šefpavāri, līdztekus cirka māksliniekiem un pat veselām trupām. Tirdziņā var ieraudzīt arī ugunsrijējus, deju kolektīvus, korus un citus skatuves māksliniekus. 30 minūšu gājiena attālumā atrodas "Potsdamer Platz Market" tirdziņš, kurā atrodas arī milzīga kameršļūkšanas trase.

Dzīvnieku mīļotājiem patiks "Spandau Market", kur adventes laikā Jēzus dzimšanas aina kūtiņā tiek attēlota ar īstiem dzīvniekiem, nevis plastmasas figūrām, kā tas tiek darīts citviet. "Lucia Christmas Market" tirdziņš, kas atrodas otrā pilsētas pusē, ir noformēts Skandināvu stilā. Tiem, kas ilgojas pēc romantikas un nostalģiskām sjūtām, piemērots ir "Staatsoper & Opernpalais" tirdziņš. Kur citur Eiropā iespējams karietē vizināties pa vecpilsētu? Ļoti romantisks un mājīgs ir arī tirdziņš Šarlotenburgas pils pievārtē.

Vairāk par to, ko interesantu ziemā darīt Berlīnē lasiet šeit.

Rotenburga pie Tauberes

Pilsēta, kurā atrodas Ziemassvētku muzejs, nav iedomājama bez sava svētku tirdziņa. Arī pats muzejs ir ievērības cienīgs – patiesībā tas gandrīz ir vesels ciemats, jo muzeju veido piecas savstarpēji savienotas mājiņas, un katrā no tām atrodami visdažādākie, ar svētkiem saistītie apskates objekti.

Decembrī pilsētas ielas tiek izgaismotas ar tūkstošiem gaismiņu, padarot to līdzīgu Disnejlendai. Un, tā kā šī ir neliela pilsēta, tajā saglabājusies pasakaina, pat mazliet noslēpumaina gaisotne, kas nav atrodama Drēzdenes, Berlīnes un citu lielu pilsētu tirdziņos.

Minhene


Bavārijas galvaspilsētā Minhenē pirmssvētku laikā darbojas ap 20 Ziemassvētku tirdziņi, no kuriem lielākais un slavenākais atrodas Marijas laukumā (Marienplatz). Bavāriešu stila tirdziņā ar koka kioskiem un letēm atrodami reģionam raksturīgi Ziemassvētku suvenīri un citi labumi, turklāt katru vakaru tiek rīkoti koncerti.

Tiem, kam Ziemassvētki ir reliģiski svētki, noteikti jāapmeklē "Kripperlmarkt" tirdziņš, kas veltīts Jēzus bērniņam un silītes tēmai. Pilnīgs pretstats tam ir "Tollwood Market", kur Ziemassvētki tiek svinēti ar dažādu valstu un Vācijas reģionu tradīcijām un ēdieniem, tik pat dažādu mūziku un mūsdienīgu mūziķu uzstāšanos. Savukārt seksuālo minoritāšu pārstāvji jutīsies kā mājās "Pink Christmas Market" tirdziņā.

Nirnberga

Nirnberga


Diženie Alpu kalni vienā pusē, viduslaiku pils, vēstures elpa - vai iedomājama piemērotāka gaisotne vienam no senākajiem Ziemassvētku tirdziņiem? Piemēram, "Kinderweihnacht" bērnu Ziemassvētku tirdziņš piedāvā plašas izklaides iespējas gan bērniem, gan viņu vecākiem – senlaicīgi karuseļi, panorāmas rats, vizināšanās īstā tvaika lokomotīvē un Nirnbergas bērnu gājiens ar pašdarinātiem lukturiem.

Interesanti, ka pilsētas lielākajos tirdziņos ir aizliegts pārdot mūsdienīgas, rūpnieciski ražotas preces – atļauti vien vācu amatnieku prasmīgi ar rokām darināti priekšmeti. Šī noteikuma ievērošanai stingri seko īpašas policijas vienības.

Nirnbergas Ziemassvētku tirgus ir viens no vecākajiem un nenoliedzami slavenākais Ziemassvētku tirgus pasaulē. „Pilsētiņā no koka un drēbes“ koka būdiņās atrodami tradicionāli, pārsvarā rokām darināti Ziemassvētku rotājumi un saldi gardumi, piemēram, piparkūkas un Spekulatius cepumi.

Gūteneka


Foto: AFP/Scanpix

Gūteneka

Mazītiņā pilsētele (mazāk par tūkstoš iedzīvotājiem), kas atrodas pie senas pils mūriem, nevar atļauties uzturēt Ziemassvētku tirdziņu veselu mēnesi, tādēļ tas darbojas tikai brīvdienās. Taču katrā no šīm nedēļas nogalēm norisinās kāds īpašs pasākums – no tradicionāla gadatirgus balagāna līdz pat dažādiem klasiskās un mūsdienu mūzikas koncertiem. Turklāt nedrīkst aizmirst, ka tas patiešām ir īsts tirgus ar bagātīgu cienastu un preču klāstu.

Frankfurte

Frankfurte

Gan pēc apmeklētāju skaita, gan izmēra Frankfurtes Ziemassvētku tirdziņš ir viens no lielākajiem Vācijā un visā pasaulē, turklāt tas nenoliedzami ir arī viens no visskaistākajiem. Frankfurtē pie Mainas Ziemassvētku tirgus tradīcija ir ļoti sena – pirmais tirdziņš rakstos minēts jau 1393. gadā, un kopš tā laika starp piparkūku namiņiem līdzīgajām vecpilsētas mājiņām tas noticis jau vairāk nekā sešsimt gadus, spītējot pilsētas modernizācijai un globalizācijai.

Visa Frankfurtes vecpilsēta jau no 26. novembra pārvērtīsies un tiks ietērpta svētku rotās, smaržojot pēc piparkūkām, karstvīna un ceptām desiņām. Starp Romerbergas (Römerberg) un Paula (Paulsplatz) laukumiem un to apkaimē izvietosies simtiem tirgotāju būdiņu, atrakciju un izklaižu, bet pašā vidū tiks uzstādīta milzīga egle. Interesanti, ka egli kā Ziemassvētku simbolu Frankfurtes tirdziņā ieviesa tikai 19. gadsimtā.

Runājot par vēsturi, jāpiemin, ka Otrā pasaules kara laikā Frankfurtes Romerbergas laukums tāpat kā vecpilsēta tika izpostīta, bet, par spīti tam, Ziemassvētkos tirdziņš tomēr tika organizēts – tikai citās pilsētas vietās, un 1970. gadā, kad viss jau bija atjaunots, tas atgriezās savā vēsturiskajā vietā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!