Foto: Shutterstock

Ja rūpējies par vidi, gatavojoties Ziemassvētkiem, iepazīsties ar Korporatīvās ilgtspējas un atbildības institūta ekspertu padomiem, kā dabai draudzīgi izvēlēties svētku dāvanas, atrast Ziemassvētku eglīti un kopumā šos svētkus nosvinēt sirdssilti, taču, domājot arī par planētas resursiem!

Darini pats, dāvini bērnības atmiņas un jauku piedzīvojumu

Atdāviniet apģērbu, apavus, grāmatas un spēles, kas joprojām ir labā kārtībā, taču jums vairs nenoder. Ja uzskatāt, ka draugiem vai radiem šāda dāvana nav piemērota, sazinieties ar uzticamu labdarības organizāciju, kura ar to iepriecinās mazturīgās ģimenes.

Dāviniet pašdarinātas veltes – burciņu ar ievārījumu, saldumus vai kalendāru ar paša uzņemtām fotogrāfijām. No vides ilgtspējas viedokļa īpaši veiksmīga dāvana ir pakalpojums – kulinārijas kursi vai biļetes koncerta, basketbola spēles vai slidotavas apmeklēšanai.

Mielojies ar vietējiem produktiem, nepērc lieku

Gatavojoties svētku mielastam, sagatavojiet iepirkumu sarakstu, tādējādi izvairīsities no nevajadzīgiem tēriņiem un liekas pārtikas iegādes, kas vēlāk kļūs par atkritumiem. Lai palīdzētu Latvijas uzņēmumiem mazināt Krievijas noteikto pārtikas preču importa aizliegumu, aicinām iedzīvotājus izvēlēties vietējo produkciju.

Savukārt, klājot galdu, ieteicams izmantot daudzkārt lietojamu auduma galdautu un salvetes, kā arī vairākkārt lietojamos traukus. Ja Jaungada naktī brīvā dabā vēlaties baudīt šampanieti no vienreiz lietojamajām glāzēm, izvēlieties bioplastmasas traukus, kas pēc izlietošanas izmetami kompostā vai, nokļuvuši sadzīves atkritumos, sadalīsies.

Sūti Ziemassvētku apsveikumu elektroniski

Laikā, kad vairāk nekā 70% valsts iedzīvotāju lieto internetu, sūtīt apsveikumu kartiņas elektroniskā veidā savai ģimenei un draugiem ir saprātīga izvēle tieši no vides ilgtspējas aspekta.

Tūkstošiem papīra svētku kartiņu ik gadu nonāk atkritumu tvertnēs. Viens no iemesliem, kāpēc iedzīvotāji izvēlas iegādāties papīra apsveikumu kartiņas, ir atbalsts kādai labdarības organizācijai.

Pēdējā laikā vairākas biedrības piedāvā arī elektroniskās apsveikuma kartiņas, kuras pret ziedojumu uzņēmumi vai iedzīvotāji var sūtīt saviem partneriem, kolēģiem, radiem un draugiem.

Tieši tāpat kā papīra, arī elektroniskās apsveikumu kartiņas ir iespējams personalizēt, izvēloties sev atbilstošu noformējumu un tekstu.

Ilgtspējīga izvēle nav nedz plastmasas, nedz dzīvā egle

Īsti pareiza izvēle nav nedz plastmasas, nedz dzīvā egle. Lai gan plastmasas egles paredzētas atkārtotai lietošanai, tās parasti sagumzās un jau otrajā gadā neizskatās gana estētiski, tāpēc nonāk atkritumos. Savukārt dzīvā egle iepriecina vien pāris nedēļas, un arī eglītes puķupodos visbiežāk nonīkst, tāpēc šādu kociņu izvēlieties vienīgi tad, ja zināt, kur to varēsiet pārstādīt pēc svētkiem - dārzā, biroja teritorijā vai mežā?

Saprātīga alternatīva ir egles vietā izvēlēties kuplu zaru, bet eglītes pušķošanu un apdziedāšanu veikt tieši mežā, iekarot eglītē augļus un dārzeņus, kas kalpos kā vitamīniem bagāta maltīte meža zvēriem.

Saiņo radoši, izvairies no lieka un nepārstrādājama iepakojuma

Izvēlieties preces, kuru iepakošanai izmantots iespējami maz materiāla, iepakojums ir videi draudzīgs, to iespējams otrreizēji pārstrādāt vai atkārtoti pielietot. Videi draudzīgs jeb dabā sadalīties spējīgs ir papīrs, kartons, koks, bioplastmasa. Labas pārstrādes iespējas Latvijā ir dzērienu plastmasas (PET) pudelēm, papīram un kartonam, stiklam, bet atkārtots pielietojums iespējams auduma vai papīra dāvanu maisiem, traukiem, burkām un kārbām ar vākiem.

Dāvanu iesaiņošanā izmantojiet dabas materiālus vai jau reiz lietotus materiālus – avīzes, auduma maisiņus, auduma strēmeles, dzijas dzīparus, čiekurus, kurpju kārbas. Domājot par nākamajiem svētkiem, saglabājiet nesaburzītos dāvanu papīra fragmentus, papīra maisiņus un lentas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!