Foto: Shutterstock

Tā kā Ziemassvētki pavisam strauji tuvojas, lielai daļai tas nozīmē arī lielākus izdevumus, kas saistīti ne vien ar dāvanu iegādi, bet arī svētku galdu un citiem tēriņiem. Kā iepirkšanās drudža laikā pavisam nesasirgt un nekļūt par šopaholiķi? Lai dāsnie dāvanu pircēji pēc svētkiem neattaptos ar tukšu maciņu, Nordea finanšu izglītības programmas "Nordea naudas skola" vadītāja Anna Fišere-Kaļķe sniedz piecus vērtīgus padomus, kā neiztukšot maciņu.

Nordea bankas novērojumi liecina, ka, tuvojoties svētku laikam, klientu tēriņi palielinās par 20 - 30%, salīdzinot ar citiem mēnešiem. Tāpēc šis ir īstais laiks, lai vēlreiz sev atgādinātu par to, kā neiztērēt visus ienākumus.

Plāno savas finanses un izveido sarakstu

Sniedzot padomus par finanšu plānošanu ikdienā, Fišere-Kaļķe iesaka izveidot sarakstu un tādējādi ierobežot savus ikdienas tēriņus. Svētku laikā impulsīva iepirkšanās ir īpaši izteikta, tādēļ jāatmet stereotipi par garlaicīgu iepirkšanos ar sarakstu rokās. Iepriekš izveidota apdāvināto liste palīdzēs ne vien saprast, cik līdzekļi svētku dāvanu iegādei nepieciešami, bet arī pieturēties pie plāna un neveikt neparedzētus pirkumus.

Neatstāj iepirkšanos uz pēdējo brīdi

Lai gan līdz svētkiem atlikušas nepilnas divas nedēļas, finanšu izglītības programmas speciāliste iesaka pirkumus veikt savlaicīgi, neatstājot dāvanu iegādi uz pašu pēdējo brīdi. Līdzīgi kā ar citiem iekavētiem darbiem, arī dāvanu iegāde pēdējā brīdī sagādās nevis prieku un gandarījumu, bet satraukumu par kādu aizmirstu dāvanu. Iepērkoties ātri un haotiski, palielinās risks iztērēt vairāk, jo visu uzmanību veltīsi steidzīgai dāvanu iegādei, nevis sekošanai saviem tēriņiem.

Veic izpēti un pirkumus internetā

Bankas novērojumi liecina, ka arvien vairāk klientu izvēlas pirkumus internetā, izmantojot kredītkarti vai internetbanku. To veicina gan plašais produktu un pakalpojumu klāsts, gan nereti izdevīgākais cenu piedāvājums. Turklāt internetā pirkumus var veikt jebkurā vietā un laikā. Tomēr, lai pirkums būtu veiksmīgs, Fišere-Kaļķe aicina to veikt savlaicīgi, lai savu pasūtīto dāvanu saņemtu laikā. Būtiski ievērot nosacījumus drošiem pirkumiem internetā, piemēram, iepirkties pie labi zināmiem tirgotājiem un pirkumiem neizmanto savu algas konta karti.

Uzmanies no atlaidēm

Nereti svētku laiks mums asociējas arī ar atlaižu laiku un izdevīgāku cenu piedāvājumu, taču šis piedāvājums gala rezultātā var izrādīties mānīgs. Pat ja kārotās lietas vari iegādāties par zemāku cenu, tas nenozīmē, ka tev šo lietu vajag vairāk. Tāpēc vēlreiz vērts pieturēties pie iepriekš sastādītā saraksta, lai nenopirktu neko lieku.

Svētku sajūtu neveido iepirkšanās vai dāvanas

Ikviens no mums priecājas saņemt lielākus vai mazākus pārsteigumus, kas apliecina, ka par mums domā un atceras. Tomēr svētku sajūta nerodas no "iepirkšanās drudža" vai liela skaita dāvanu. Svētku sajūtu radām mēs paši un cilvēki mums līdzās. Iespējams, radinieks vairāk par dāvanām novērtēs atvēlēto laiku kopīgas svētku maltītes sagatavošanai vai citas kopīgas nodarbes, kas radīs gan svētku sajūtas, gan ļaus ietaupīt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!