Foto: Shutterstock

Ziemassvētku tuvošanās liek domāt ne tikai par dāvanām mīļajiem, bet arī par Ziemassvētku kociņu, zem kura dāvanas novietot. Ja vien jūsu dārzā jau neaug kāds skuju koks, kas gada nogalē iegūst krāšņu Ziemassvētku rotu, varat izvēlēties podā audzētu eglīti, ko vēlak iestādīt dārzā.

Izvēloties dzīvu Ziemassvētku egli, jāatceras dažas patiesības, lai pēc svētkiem iestādītais koks turpinātu priecēt arī pēc gada.

Ja egle ir audzēta podā, tās poda lielums būs aptuveni vainaga platumā. Ja pods ir krietni mazāks par pašu eglīti, tas nozīmē, ka egle izrakta un ar apcirstām saknēm ievietota podā. Tāda egle pēc svētkiem vairs nebūs dzīvotāja, pat ja tiks savalaicīgi iestādīta.

Augsnei podiņā ir jābūt mitrai, bet eglītes saknēm caurvijušām visu augsni Ja augsne ir sausa un sakņu maz, eglīti nepērciet – iespējams, tā jau ir cietusi no nepareizas kopšanas. Kaut arī tas vēl nav redzams, tomēr iestādīta tā visticamāk aizies bojā.

Pārbaudiet skujas! Maigi pavelciet ar roku par zaru. Saujā vajadzētu palikt vien pāris skujām. Viegli palociet zaru. Tam jābūt elastīgam, tas nedrīkst aizlūzt. Pārbaudiet vai kokam ir dzīvi (zaļi) pumpuri.

Ievērojot šos noteikumus, ir liela iespējamība, ka izdosies iegādāties dzīvu Ziemassvētku kociņu, kuru vēlāk varēsiet iestādīt dārzā. Visdrošāk ir eglīti pirkt Latvijas stādaudzētavās, bet, pērkot to citur, vienmēr varat mēģināt noskaidrot no kurienes eglīte nāk, un kā tieši tā ir audzēta, lai būtu droši, ka nopirksiet patiešām dzīvu kociņu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!