Foto: Shutterstock

Teju visās pasaules malās ir tradīcija, sagaidot Jauno gadu, saskandināt šampanieša glāzes. Bet vai tu zini, kādi ir citu valstu tradicionālie Jaunā gada mielasta ēdieni? Iepazīstoties ar gazeta.ru sastādīto apkopojumu, uzzināsi, ko Vecgada vakarā veiksmes pievilināšanai ceļ galdā Japānā, Dānijā un citviet pasaulē.

Dānija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Marcipāns ir tradicionāls dāņu Jaunā gada kārums. Dāņu paraža sākt svētku vakariņas ar vārītu mencu un tvaicētiem kāpostiem šķiet visai dīvaina, jo tie ir ēdieni, kurus vairums no mums neiekļautu savā ēdienkartē, pat ievērojot diētu. Kad šķiet, ka vairs nav nekādu cerību uz ko gardu, tiek pasniegts deserts un kļūst skaidrs, kāpēc mielasts sākās uz tik skumjas nots – lai atstātu pēc iespējas vairāk vietas desertam.

Tātad, dāņu Jaunā gada deserts ir piramīda no 18 marcipāna kārtām, kas pārlietas ar karameli, vaniļas krēmu un putukrējumu. Tā vien šķiet, ka svars nāk klāt jau skatoties vien uz šo saldo šedevru. Turklāt, ja vēlies, lai nākamajā gadā veiktos naudas lietās, ievērojot tradīcijas, šis deserts ir jāpieveic jau līdz pusnaktij.

Kad deserta šķīvis ir iztukšots, tas ir jāsadauza pret kaimiņa vai tuva drauga mājas stūri, lai arī viņam "pielipinātu" daļiņu savas veiksmes.

Itālija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Itālijā Jaunā gada mielastā tradicionāli tiek baudīta cūkgaļa. Trekns sivēns simbolizē auglīgu zemi un labklājību, Ja nepietiek naudas, lai iegādātos veselu cūku, var izlīdzēties ar pikantām cūkgaļas desiņām, bet nekādā gadījumā nedrīkst ignorēt šo tradīciju, citādi nākamajā gadā nauda turēsies no jums pa gabalu.

Svētku galdā obligāti jābūt kādam apaļas formas ēdienam – lai piesauktu veiksmi. Svētku maltītes noslēgumā ir jāiziet goda aplis pa mājokli un jāatbrīvojas no vecajām, nederīgajām lietām, izmetot tās pa logu – itāļi uzskata, ka pretējā gadījumā nākamajā gadā mājās nebūs vietas nekam jaunām.

Japāna

Foto: PantherMedia/Scanpix

Garās nūdeles un apaļas rīsu bumbiņas ir japāņu svētku galda neatņemama sastāvdaļa. Tās tiek grilētās un baudītas ar zivju buljonu. Tiek uzskatīts, ka bumbiņu apaļā forma liek veiksmei vienmēr atgriezties. Garās nūdeles simbolizē garu mūžu.

Japāņi pievērš uzmanību ne vien ēdiena garšai, bet arī krāsai. Sarkans un balts ēdiens viņuprāt pievilina naudu, rozā (piemēram, garneles) – laimi.

Japāņi uzskata, ka ēdot ir svarīgi dalīties ar draugiem, kaimiņiem un tiem, kuriem dzīvē nav paveicies tik ļoti kā jums. Tad veiksme nepametīs arī turpmāk.

Filipīnas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Filipīniešu Jaunā gada mielastā īpaša vieta ir atvēlēta apaļas formas ēdieniem, jo viņi uzskata, ka tas pievilina veiksmi. Filipīniešu ģimeņu tradicionālās Jaunā gada vakariņas tiek dēvētas par Media Noche. Vakariņu laikā obligāti jānobauda 12 dažādi augļi – viens par katru gada mēnesi. Ieteicams, lai augļu grozā nebūtu ābolu un mango, jo šie augļi skaitās pārāk ikdienišķi un tādēļ tiek atzīti par svētku maltītei nepiemērotiem.

Atšķirībā no dāņiem, kuriem svarīgi, lai jau pusnaktī svētku galds būtu tukšs, filipīniešiem ir svarīgi, lai, sagaidot Jauno gadu, uz galda būtu pēc iespējas vairāk ēdiena - tukšs galds Filipīnās skaitās slikta zīme.

Arī filipīnieši, līdzīgi kā itāļi, uzskata, ka Jaunajā gadā baudot sivēnu, nākamajā gadā nauda birs kā no pārpilnības raga.

Spānija

Foto: PantherMedia/Scanpix

Spāņiem ir interesanta Jaunā gada sagaidīšanas tradīcija: kamēr pulkstenis sit divpadsmito stundu, jāpaspēj apēst 12 vīnogas – vienu par katru mēnesi, tad piepildīšoties kvēlākā vēlēšanās, turklāt nākamajā gadā pavadīšot veiksme, labklājība un laime. Ja, ēdot kādu vīnogu, gadās saminstināties, jāuzmanās, jo konkrētajā mēnesī nāksies saskarties ar grūtībām.

Spāņi svētkos obligāti bauda gaļu, jo uzskata, ka tas pievilina naudu.

Un obligāti jāapēd kas svaigs, piemēram, augļi vai dārzeņu salāti – tad nākamajā gadā notikšot kas jauns un labs.

ASV

Amerikāņi uzskata, ka zaļas krāsas ēdiens pievilina naudu. Nav svarīgi, ko ēst, svarīga ir kompānija, jo viņuprāt – ar ko Jauno gadu sagaidīsi, ar to arī pavadīsi. Tādēļ amerikāņi Vecgada vakarā aicina ciemos tikai tos, kuri viņiem tiešām patīk.

Amerikas dienvidu štatos tradicionāls Jaunā gada ēdiens ir "Hoppin' John", kura sastāvā ir cūkgaļa, rīsi, melnās pupiņas, sautēti dārzeņi un asas garšvielas. Šo ēdienu esot radījuši Dienvidkarolīnas vergi un tiek uzskatīts, ka tā baudīšana Vecgada vakarā nes veiksmi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!