Foto: Shutterstock

Laiks skrien vēja spārniem, un lai arī kā tam negribētos noticēt, Ziemassvētki nudien vairs nav aiz kalniem. Lai nebūtu tā, ka pirmssvētku dienās nākas attapties, ka stundas ir mazāk, nekā darāmā, esam sagatavojuši nelielu apkopojumu, ko būtu ieteicams izdarīt līdz svētkiem, lai tos varētu mierpilni izbaudīt.

Dāvanas no sirds

Foto: Shutterstock

Pats svarīgākais Ziemassvētkos, protams, ir pabūt kopā ar tuviniekiem un mīļajiem cilvēkiem, bet, ja gribas tos iepriecināt ar kādu dāvaniņu, tad par to vēlams padomāt laikus. Dāvana nav jādāvina tikai tāpēc, ka tā ir pieņemts, tāpēc pēdējās dienās iegādātas lietas zaudēs savu vērtību. Par dāvanām domā jau laikus, lai katru apdāvinātu no sirds. Atceries, ka pašu darinātās dāvanas vienmēr ir neaizstājamas, un tās būs labākā izvēle gan tuvinieku, gan kolēģu apdāvināšanā. Neaizmirsti arī par dāvanu papīriem un dekoriem to iesaiņošanā. Nereti pirmssvētku dienās nekas skaists veikalu piedāvājumos vairs nav palicis, tāpēc sagatavo materiālus jau laikus.

Tā vien šķiet, ka cilvēki, kurus gribētu iepriecināt svētku laikā, ir vairāk, nekā iespējas tos apdāvināt, tāpēc šādās situācijās jāizmanto iespēja uzrakstīt, vai labākajā gadījumā pašiem izveidot svētku kartītes. Sūtījums pa pastu kādam draugam, vecvecākiem vai pat kādam kolēģim noteikti būs patīkams pārsteigums, tāpēc velti kādu vakaru kartīšu darināšanai un vēlējumu rakstīšanai.

Kā mēs paši labi zinām, tad, lai svētku vakarā saņemtu dāvanu, kaut kas jānodzied vai jānoskaita, tāpēc, lai nebūtu atkal jāžēlojas, ka nav bijis laiks iemācīties, un savā vietā tas jālūdz darīt bērniem, parūpējies par skaitāmpantiņu jau laikus. Gan jau ikdienas steigā atradīsies kāds brīdis, kad iemācīties četrrindīti vai atkārtot kādas dziesmas vārdus. Pārsteidz savus tuviniekus ar priekšnesumu pie svētku eglītes!

Svētku rotājumi

Foto: Shutterstock

Ja vien neesi ieplānojis svētku eglīti rotāt ar veikalā iegādātām bumbiņām, tad kādu dienu vai pat vairākas vajadzētu atvēlēt arī šai nodarbei. Svētku rotājumus var veidot pēc latviskajām tradīcijām no dažādiem dabas materiāliem, piemēram, salmiem, putnu spalvām, smilgām, augļiem, dārzeņiem un pat ogām. Arī tad, ja eglīte tiks rotāta ar gaismu virtenēm vai bumbiņām, noteikti citus mājas dekorus var papildināt ar dabīgām sastāvdaļām.

Izkaltē citrusaugļu šķēlītes, lai pēc tam tās var nopūst ar sudraba vai zelta krāsu (pamācība, kā to izdarīt, šeit) un iekarināt eglītē, izcep popkornu, lai to var izmantot virteņu veidošanā (pamācība šeit), uztamborē pāris rotājumus, ko nolikt uz kamīna malas vai piesiet kādai dāvanai, vai arī izžāvē čiekurus, skuju koku zarus un sūnas dekorācijām. Noderēs arī bārbeļu krūmu zariņi ar sārtajām ogām, tāpēc izmanto iespēju un ievāc dabas materiālus, kas pieejami šobrīd, jo pavisam iespējams, īsi pirms svētkiem zemi klās sniega kārta un tas viss vairs nebūs pieejams.

Vislabāk, ja materiāli tiek ne tikai ievākti, bet arī izmantoti. Izveido kādu svētku noskaņas kompozīciju, piemēram, vainadziņu, ko piekārt pie durvīm, no skujām veidotu pušķīti ar lentītēm un dekoriem, ko papildināt ar kādu sveci vai arī uz palodzes izkārto Ziemassvētku puķes puansetijas podiņos, kam apkārt aptīts balts vai sarkans zīdpapīrs. Parūpējies par svētku noskaņu jau tagad, jo decembris visā garumā ir svētku laiks, kas pelnījis pieskaņotu noformējumu.

Mājas sakopšana

Foto: Shutterstock

Attapties pirmssvētku dienā, ka putekļi labu laiku nav tīrīti, aizkari arī prasās pēc mazgāšanas un svētku galdauti no iepriekšējā gada vēl jāpārgludina, radīs nevajadzīgu satraukumu, kas vienā mirklī var aizgaiņāt svētku sajūtu. Parūpējies par to, lai svētku dienās nebūtu jādomā par ģenerālo tīrīšanu. Apskati visus rotājumus, galda klājuma lietas, vai kaut kas nav jāpārmazgā un jāpārgludina, tāpat pārskati svētku trauku kolekciju, vai tie nav jāpārmazgā un jānospodrina.

Ne mazāk svarīgi veikt ģenerālo tīrīšanu mājās, jo pirmssvētku dienās tik tiešām negribēsies slaucīt putekļus, mazgāt paklājus, spodrināt spoguļus un citus laikietilpīgus mājas darbus. Protams, grīda būs jāslauka un jāmazgā arī īsi pirms svētkiem, tomēr, ja tiks izdarīta lielākā daļa mājas darbu, paliks vairāk laika svētku baudīšanai.

Garšīgā svētku gaidīšana

Foto: Shutterstock

Ne tikai paši svētki, bet arī to gaidīšanas laiks vienmēr ir svētku garšām piesātināts, tāpēc parūpējies par to, lai katrā adventē būtu siltas vakariņas, kas arvien pietuvinās tuviniekus svētku noskaņai. Kas attiecas uz pašiem svētkiem, var jau laikus gatavoties arī svētku galda klāšanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!