Foto: PantherMedia/Scanpix
Šogad lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju Ziemassvētku svinēšanai tērēs aptuveni tikpat daudz līdzekļu kā pērn, tomēr būs arī ģimenes, kas tērēs mazliet vairāk. Tā prognozē Swedbank Privātpersonu finanšu institūta direktora vietniece Diāna Krampe. Tā portālu Delfi informē bankas pārstāvji.

"Kopumā gada laikā iedzīvotāju noskaņojums ir uzlabojies, ir audzis arī mazumtirdzniecības apgrozījums. Turklāt neparasti siltais rudens un stabilitāte nodokļu politikā ļauj arī optimistiskāk raudzīties nākotnē. Tādēļ prognozēts, ka iedzīvotāju tēriņi svētkiem būs tādi paši kā pērn vai pat mazliet lielāki," norāda Krampe.

Tuvojoties Ziemassvētkiem, arvien lielāks iedzīvotāju skaits pievēršas dāvanu iegādei un veic citus ar svētku plānošanu saistītus izdevumus, tādēļ Swedbank Privātpersonu finanšu institūts sagatavojis padomus, kas Latvijas ģimenēm ļautu ne tikai godam nosvinēt svētkus, bet arī janvārī finanšu ziņā justies stabili.

  1. Izveidojiet dāvanu sarakstu

Lai iegādātos pārdomātas dāvanas, ir svarīgi izveidot apdāvināmo sarakstu. Ieteicams vēl pirms došanās uz veikalu izlemt, kas katram no saņēmējiem tiks dāvināts.

  1. Nosakiet tēriņu budžetu

Dāvanu saraksts ir viena no svētku budžeta sadaļām, kas palīdz savlaicīgi apzināt svētkos plānoto izdevumu apjomu. Tomēr šajā budžetā iekļaujamas arī tādas izdevumu grupas kā svētku maltīte un transporta izdevumi, kas ciemošanās laikā var krietni palielināties. Tāpat var laicīgi ieplānot izdevumus skaistumkopšanai un svētku tērpu iegādei, ja tie paredzēti. Nosakiet maksimālo pieļaujamo svētku tēriņu apjomu un sekojiet līdzi tam, lai to nepārsniegtu.

  1. Sagatavojieties laicīgi

Lai izvairītos no spontāniem un nevajadzīgiem tēriņiem, dāvanu un citu svētkiem nepieciešamo lietu iegādi ieteicams veikt savlaicīgi. Iepirkšanās pēdējā brīdī ne tikai sagādā lieku stresu, bet arī palielina risku pārtērēties.

Un vēl daži padomi par pārdomātu dāvanu iegādi.

  1. Pērciet pieredzi, nevis mantas

Pētījumi liecina, ka sākotnējā sajūsma par kādu mantu iegādi krītas daudz straujāk nekā sajūsma par kādu pieredzi vai notikumu. Atmiņas par kādu pozitīvu piedzīvojumu ļauj cilvēkiem laimes sajūtu saglabāt ilgāku laiku, kavējoties patīkamās atmiņās. Paturiet to prātā, kad iegādāsieties dāvanas saviem tuviniekiem, jo tās var būt ne tikai mantas, bet arī, piemēram, kopīgs pasākuma apmeklējums.

  1. Tērējiet citiem, nevis sev

Cilvēks ir sociāla radība, tādēļ mūsu labsajūtai ļoti svarīgas ir attiecības ar apkārtējiem. Iepriecinot citus ar dāvanām vai ziedojot labdarībai, mēs kļūstam laimīgāki, jo saņemam pozitīvas emocijas un pateicību no apkārtējiem, uzlabojas arī mūsu pašnovērtējums. Tādēļ pārdomāta dāvanu iegāde var iepriecināt ne tikai to saņēmējus, bet arī padarīt laimīgākus mūs pašus.

  1. Pērciet mazas lietas ar lielu nozīmi

Tā kā cilvēka prātam ir raksturīga ātra pielāgošanās jauniem apstākļiem, prieks par vienas lielas lietas iegādi izgaisīs gandrīz tikpat ātri kā prieks par neliela pirkuma izdarīšanu. Tādēļ no prieka vairošanas viedokļa, ieteicams sevi un citus iepriecināt ar nelieliem pirkumiem, kas izkaisīti ilgākā laika periodā. Gluži tāpat ir arī ar dāvanām - rūpīgi plānojot dāvanu budžetu, varat sarūpēt nelielas dāvanas lielākam cilvēku skaitam un tādā veidā vairot gan savu, gan apkārtējo prieku. Tāpat dāvanu budžetu var plānot tā, lai varētu iepriecināt apkārtējos ne tikai Ziemassvētkos, bet arī ikdienā.

  1. Izbaudiet gaidīšanas prieku

Vai esat dzirdējuši teicienu, ka gaidīšanas prieks ir svarīgāks par pašu notikumu? Tie, kam ir bērni, noteikti ir ievērojuši, ka bieži vien Ziemassvētku dāvanu gaidīšana tiem sagādā daudz vairāk prieka nekā pašas dāvanas. Tādēļ veiciniet šo sapņu un fantāziju veidošanos un vēl pirms pašiem svētkiem domājiet, apspriediet un plānojiet, kā tieši tos pavadīsiet, kas jūs iepriecinās un ielīksoms.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!