Foto: Shutterstock
Čiekuri noteikti ir viens no populārākajiem dekoriem Ziemassvētku sezonā, tāpēc arī ir tik daudz un dažādas variācijas, ko no tiem izveidot. Šoreiz čiekuri ir galvenajā lomā nevis vainadziņā vai kādā kompozīcijā, bet gan kā aromātiski dabas materiāli, kas rada mājoklī brīnišķīgu svētku smaržu. Lūk, pamācība, kā čiekurus iesmaržināt un tos izmantot svētku noskaņas pastiprināšanai.

Čiekuri paši par sevi nav tik aromātiski, kā gribētos, bet tie ir lieliski dabas materiāli dažādām kompozīcijām, par to nav šaubu, taču retais zina, ka no tiem var izveidot arī neparastu mājas smaržu. Pamācību, kā to izveidot, sagatavojis portāls Apartmenttherapy.com, un tā itin nemaz nav sarežģīta.

Nepieciešams:

  • Čiekuri;
  • Ēteriskās eļļas pēc izvēles (Ziemassvētkiem piestāvēs kanēlis, apelsīns, piparmētra u.c. aromāti);
  • Maisiņš ar aizdari;
  • Liela bļoda ar ūdeni;
  • Folijs.

Kad čiekuri salasīti pilni grozi, pēc atnešanas mājās tie jāizpeldina ūdenī, lai nomazgātu no meža krikumiem. Ieteicams čiekurus vismaz stundu mērcēt ūdenī un ik pa brīdim tos apmaisīt ūdenī, lai kārtīgi izmirkst. Tādā veidā čiekuri pēc tam efektīvāk izdalīs aromātu.

Izklāj cepamo plāti ar foliju, izkārto uz tā čiekurus un liec cepeškrāsnī 200 grādos uz 20 minūtēm. Tas palīdzēs čiekuriem izžūt, kā arī atvērties vairāk, lai tie būtu kuplāki un izteiksmīgāki.

Liec čiekurus atdzesēties. Tikai tad, kad tie ir pilnībā atdzisuši, tie jāliek maisiņā ar aizdari. Tad var iepilināt maisiņa saturā ēteriskās eļļas pēc izvēles. Vai tas būtu kanēlis, citrusaugu aromāti vai lavanda, kas nu kuram labāk tīk. Vienam var pietikt ar desmit pilieniem, bet citiem divdesmit pilieni nodrošinās pietiekamu aromātu, tas arī atkarīgs no tā, cik liels ir maisiņš un cik daudz čiekuru tajā salikti. Aiztaisi maisiņa aizdari un kārtīgi sakrati visu saturu, lai eļļa uzsūcas viscaur čiekuros.

Kad tas izdarīts, maisiņš jāliek glabāties uz nedēļu aizvērtā veidā. Never vaļā visu to laiku, lai čiekuri pilnībā uzsūktu eļļas aromātus. Jo ilgāk glabāsi čiekurus maisiņā, jo ilgāk tie pēc tam izdalīs aromātu.

Šos aromātiskos čiekurus vari izkārtot kādā stikla traukā, salīmēt vienu pie otra vainaga formā, pielīmēt pie kāda dekora, savērt virtenē vai vienkārši nolikt uz krāsns malas. Eleganti izskatīsies tie izkārtoti zem Ziemassvētku eglītes, tāpat tos var salikt kādā lielā stikla burkā vai kārbā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!