Foto: PantherMedia/Scanpix
Ak, šis jaukais, gaidītais un stresa pilnais svētku gaidīšanas laiks. Dārziņos pirms Ziemassvētkiem notiek ilgi gaidītās un rūpīgi gatavotās eglītes, kurās neiztiek arī bez nepatīkamiem pārsteigumiem.

Par biežāk novērotajām ķibelēm stāsta privātās pirmsskolas mācību iestādes "Zemenīte" audzinātāja Iveta Beķere.

Nav iedota loma ludziņā

Mazulis gribēja galvenās Saulītes vai Zaķa lomu Ziemassvētku ludziņā, bet izrādās, ka ticis tikai pie mazas divrindes? Parasti par to vairāk uztraucas vecāki, nevis pārdzīvo pats bērns. Vecākiem šķiet, ka lielās lomas bērns nav saņēmi tāpēc, ka grupiņas audzinātājai ir mīluļi un nemīluļi, vai tāpēc, ka vecāki pārāk maz materiāli iesaistās grupas dzīvē. Parasti tomēr iemesls ir objektīvs. Audzinātājas lomas sadala, ņemot vērā mazuļa spēju skaļi skaitīt dzejoli, neapjukt publikas priekšā. Arī tiem, kas bieži slimo un pirms svētkiem nav apmeklējuši nodarbības, pie centrālajām lomām netikt.

Ja atvase tomēr pārdzīvo, ka nav novērtēts, iemācieties garu, skaistu dzejoli, kuru var noskaitīt Ziemassvētku vecītim mājas pasākumā.

Nepatīk tērps

Ja grupiņā ir vienojušies par vienu dress code visiem, piemēram, melni vai sarkani svārciņi un baltas blūzes, tad principiāli pārkāpt noteikumus nevajadzētu, jo slikti jutīsies pats bērns, kas atšķirsies no visiem pārējiem komandas biedriem.

Otrs svarīgs likums - izvēloties kleitu vai izejamo kreklu, vispirms jārēķinās ar bērna gaumi, tikai pēc tam ar savējo. Pat tad, ja tā ir, mammasprāt, bezgaumīga princešu kleita. Kad tad, ja ne dārziņā vēl var atļauties tādus tērpus?

Nobijās no Rūķa

No svešajiem pasaku tēliem parasti baidās mazāko grupiņu bērni. Labi iecerētā izrāde var izgāzties, kad pāris mazuļi palaiž gari stieptu raudienu, ieraugot lielu, svešu, nesaprotamu radījumu vai veci ar bārdu. Sākuma mazuli mēģina nomierināt personāls, bet beigās jau arī vecāki, pie kuriem drošajā klēpī slēpjas mazais. Nekādā gadījumā nebariet un nesauciet viņu par zaķpastalu!

Līdz 3 gadu vecuma bērni tiešā veidā uztver pasauli. No pasaku tēla var būt bail, ja nezina, ka tā ir tikai maska. Iespējams, ka mīļā miera labad tomēr jāatklāj, ka rūķis nav īsts, bet gan pārģērbies aktieris, parasts, normāls cilvēks.

Mamma nevarēja atnākt

Foto: PantherMedia/Scanpix

Milzīga vilšanās ir to bērnu acīs, uz kuru Ziemassvētku pasākumu nevarēja ierasties mamma vai tētis. Bet apstākļi ir dažādi, dažreiz tiešām darba vai citu iemeslu dēļ ierasties uz dārziņa svētku pēcpusdienu nav iespējams. Ja nevar ierasties mamma, noteikti jāvienojas, ka aiziet tētis vai vecmāmiņa, vai kāds cits bērnam tuvs, svarīgs ģimenes loceklis. Izskaidrojiet iemeslus, kāpēc šogad nevarēsiet noskatīties viņa priekšnesumu. Un ka jums patiešām žēl, ka šoreiz tā sanācis. Palūdziet no pasākuma fotogrāfijas, apskaties tās kopā ar bērnu mājās.

Aizmirsās pantiņš

Foto: PantherMedia/Scanpix

Katram mazajam aktierim ir gadījies, kad uztraukumā piemirstas kāda pantiņā rinda, iestājas neveikls klusums. Ko darīt? Nesākt uztraukties pašiem.
Visbiežāk dzejolītis piemirstas tad, ja vecāki ir nedaudz pārcentušies, skaidrojot, cik svarīgi ir nesajaukt un neko neaizmirst. Bērns ir tā uztraucies, ka notiek tieši tas, par ko brīdināja.

Palika bez dāvanas

Foto: PantherMedia/Scanpix

Reti, bet gadās, ka pārpratuma dēļ mazulis palicis bez dāvanas. Audzinātājas vai Ziemassvētku vecis kaut ko sajauca un tieši jūsu mazulis palicis bez saldumu maisiņa.

Nepatīkami! Apsoliet, ka dāvaniņu vecītis ienesīs mājās. Protams, izpildiet doto solījumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!