Foto: Shutterstock

Ziemassvētki ir ne tikai krāšņākie un baltākie, bet arī gaidītākie svētki, jo visi apjauš, ka drīz vien pēc svētkiem dienas kļūs garākas un pamazām atgriezīsies gaisma.

Gaidīt – tas nozīmē būt priecīgi satrauktam. Gaidīt svētkus ir tāpat kā gaidīt ciemos mīļu viesi. Tad kļūstam atvērtāki pasaulei, vērīgāk ieklausoties apkārt notiekošajā, kā arī savās domās, jūtās un emocijās. Īsti svētki nav iedomājami bez gaidīšanas un cerību prieka, kas cieši saistīti ar svētku plānošanas un organizēšanas darbiem.

Tīra māja raisa tīras domas

Mūsu senčiem gatavošanās ziemas saulgriežiem nozīmēja mājas tīrīšanu, alus brūvēšanu, pīrāgu cepšanu, rotājumu gatavošanu un svētku drēbju gādāšanu, un mūsdienās pirmssvētku darbi ir līdzīgi.

Svētku prieku pilnībā var izjust tikai tīrā un sakoptā mājā, turklāt lietu kārtība rada harmoniju un uzlabo labsajūtu. Ģenerāltīrīšana ir neatņemams pirmssvētku darbs, kad daudz rūpīgāk iztīra istabu kaktus, noņem un izmazgā aizkarus vai žalūzijas, kur visa gada garumā sakrājušies putekļi, notīra foto rāmjus, istabas augiem lapas, izpurina grīdsegas un iznes ārā izdauzīt putekļus no paklājiem.

Šis ir īstais laiks lielajai revīzijai dziļākajos plauktos, pieliekamajā, drēbju skapjos un grāmatu plauktos! Nevajadzīgās lietas, drēbes un mantas uzkrāj negatīvo enerģiju. Visu, kas ir labā stāvoklī un izmantojams, var taču uzdāvināt kādam mazturīgajam, aizvest uz labdarības veikalu vai kādu no Latvijas Sarkanā Krusta pieņemšanas punktiem, atbrīvojot telpu no nevajadzīgā un ļaujot tai elpot. Grāmatas var atdot bibliotēkai, slimnīcai, skolai, bērnunamam vai cietumam.

Kā zināms, telpai tāpat kā cilvēkam ir sava aura, līdz ar to pēc šādas lielās tīrīšanas un revīzijas māju var attīrīt enerģētiski, kvēpinot kadiķus, dedzinot sveces vai liekot istabu stūros sāli vai ķiplokus.

Gaismu un omulību mājā rada sveces

Sveces ne tikai attīra māju enerģētiski, bet arī rada gaismu un mājīgumu un dod siltumu. Turklāt skatīšanās sveces liesmā kliedē negatīvās izjūtas, palīdz atbrīvoties no depresīvām domām, noguruma, rada mieru un harmoniju.

Pirmssvētku laikā, gaidot svētkus, lieliska nodarbe ir liet vai taisīt sveces, kas noder pašam vai ir īpaša dāvana tuviniekiem vai draugiem. Enerģētiski visspēcīgākās ir sveces, kas gatavotas no dabīgā materiāla, piemēram, no sojas vaska, kas tiek iegūts no sojas pupiņām, līdz ar to ir cilvēka veselībai draudzīgs produkts. Šīs sveces degot neizdala kaitīgas ķīmiskās vielas, kā tas ir, piemēram ar parafīna svecēm.

Sveces var liet un taisīt arī no bišu vaska. Vienkāršākais sveces pagatavošanas veids ir, kad dakti saudzīgi ierullē vaska plāksnē, turklāt šo darbiņu var darīt kopā ar maziem bērniem. Bišu vaska plāksnes vai īpaši sagatavotu komplektu sveču izgatavošanai iespējams nopirkt biškopības veikalos.

Vaska sveces liesmā sadeg telpā esošie putekļi, baktērijas un vīrusi. Propoliss no sveces iztvaiko gaisā, telpu attīrot un dezinficējot.

Izpušķo māju paštaisītiem dekoriem!

Gaidot svētkus, vari pagatavot tradicionālos Ziemassvētku rotājumus – dažāda lieluma puzurus vai saulītes.

Mūsu senči uzskatīja, ka puzurs ir visuma simbols. Puzurus taisa no niedrēm, salmiem vai smilgām, dekorējot tos ar krāsainiem vilnas pavedieniem, spalviņām vai tml.
Saulītes pagatavo no kartupeļa, smilgām vai vārpām, kā arī krāsainiem papīriem. Kartupeli iekarina diegā, tajā ar īlenu vai naglu sadur caurumiņus, kuros pēc tam sasprauž vienāda garuma kuplas smilgas vai vārpas. Smilgu vai vārpu stiebriem pirms iespraušanas kartupelī tiek uzvērti raibi un spīdīgi papīra gabaliņi.

Niedres un smilgas, kas noderēs telpu dekoriem, var salasīt vēl tagad. Smilgas atradīsiet kādā sausā pļavā vai jūras malā, niedres aug upītes, dīķa vai ezera krastā un ir salasāmas arī pilsētā, piemēram, Rīgā niedres aug Pārdaugavā pie Uzvaras pieminekļa ūdenstilpnes, Mežaparkā pie Ķīšezera vai Juglā pie Juglas ezera.

Ziemassvētki – piparkūku laiks

Vēl viens lielisks darbs, ko paveikt, gaidot svētkus, ir cept piparkūkas, kas šajos svētkos un pirmssvētku laikā ir neiztrūkstošs našķis. Kā zināms, garšīgākās piparkūkas ir tās, ko gatavojam un cepam paši. Labas saimnieces mīklu taisa pāris nedēļu pirms Ziemassvētkiem, lai mīkla paspēj kārtīgi ledusskapī nostāvēties. Turklāt, taisot mīklu mājās, var izvēlēties veselīgus produktus, iztiekot bez kaitīgajām E vielām.

Svētku gaidīšana, ne tikai tīrot un pušķojot māju, cepot, vārot un šmorējot, bet arī sakārtojot domas, palīdz rast Ziemassvētku noskaņu un, iespējams, spilgtāk paliek atmiņā nekā paši svētki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!