Foto: Shutterstock
Adventē noklausīties "Let all mortal flesh be silence", izlasīt vismaz kādu no evaņģēlijiem vai pat visus četrus, noskatīties "Wide Awake", "Postia pappi Jaakobille" un kopā ar bērniem multfilmu "The Legend of Three Trees", turpinot Pirmajā adventē portāla "Delfi" aizsākto garīdznieku pārdomu un ieteikumu sēriju ar filmām, grāmatām, mūziku, kur smelties iedvesmu līdz Ziemassvētkiem, Otrajā adventē iesaka Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas mācītājs Kārlis Irbe.

Adventes laiks ir viens, bet šo laiku var piedzīvot dažādi. Vienā gadījumā tas ir diezgan drudžains, nemiera un skriešanu pilns laiks. Jo ir jāiespēj sagādāt tik daudz dāvanu, sarakstīt tik daudz apsveikumu un vēl jāpabeidz šogad iesāktie darbi, un tam visam pa vidu vēl, iespējams, ir jādodas uz korporatīvo ballīti.

Otrā gadījumā adventa laiku var piedzīvot kā norimšanas un gaidīšanas laiku, kurā apklust Dieva priekšā, izmeklēt sevi, lai varētu priecīgu sirdi gaidīt Jēzu, kurš ir apsolījis nākt.

Nav jau arī tā, ka nevajadzētu gādāt dāvanas tiem, kurus mīlam, vai arī nevajadzētu pabeigt līdz gada nogalei apņemtos darbus, bet, ja mūsu adventa laiks paliek tikai šajā pirmajā - ārējā darbīgumā un skriešanā, tad pienākot un paejot Ziemassvētkiem var gadīties, ka pēc tam piedzīvo tādu, kā iekšēju tukšumu un vilšanos. Svētki ir beigušies un līdz ar tiem arī prieks, kas tos caurvij.

Reizēm pēc Ziemassvētkiem ir līdzīga sajūta kā pēc notiesātas cukurvates - kaut kas salds mutē ir bijis, bet vēders skaidri liecina, ka piepildījums nav iestājies. Tādēļ ir svarīgi adventes laikā meklēt to, kurš patiesi paēdina un piepilda, to, kurš patiesi atveldzē un stiprina.

Un Viņu vislabāk var iepazīt četros evaņģēlijos, tādēļ šajā adventē es no sirds iesaku līdz Ziemassvētkiem izlasīt kādu no evaņģēlijiem, varbūt divus, varbūt visus četrus, lai tuvāk iepazītu To, kurš dod piepildījumu, kas nebeidzas pēc svētkiem, bet turpinās arī ikdienā un visas dzīves laikā, līdz Viņš atnāks.

Domājot par mūziku, manuprāt, šim laikam atbilstoša ir baznīcas dziesma "Mirstīgais šai brīdī klusē" (orģ. "Let all mortal flesh be silence"), kuru lieliski izpilda Fernando Ortega.

Savukārt, filmas, kuras šajā adventā ieteiktu noskatīties ir trīs:

Pirmā - "Wide Awake" (1998), kurā sirsnīgā veidā redzams zēna Dieva meklējums. Otrā filma, kuru ieteiktu, ir "Vēstules tēvam Jākobam" (orģ. "Postia pappi Jaakobille") kurā ir stāsts par sievieti Leilu, kura nemeklē Dievu, bet Dievs atrod viņu.

Bet trešā ir animācijas filma bērniem - "Stāsts par trim kokiem" (orģ. "The Legend of Three Trees"), kas, diemžēl, ir angļu valodā, bet man pašam tas bija jauks piedzīvojums skatīties to kopā ar bērniem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!