Foto: Vida Press

Šī ir viena no radošākajām Ziemassvētku kūkām, par kuras servēšanu uz galda priecāsies jebkurš mazais svētku svinētājs, tāpēc ir vērts pacensties. Kūkas pamatā ir klasiskā augļu kūkas recepte, kuru vari pagatavot pēc šīm norādēm, taču, ja plāno to pasniegt bērniem, izlaid alkohola pievienošanu kūkai.

Tā kā šīs kūkas dekorēšanas receptē nav riekstu, kaut arī vairums kūkas pārklājums var asociēties ar marcipānu, kūku varēs ēst arī cilvēki ar alerģiju pret riekstiem.

Nepieciešamās lietas:

  • gatava augļu kūka, kas izgriezta kvadrāta formā 18 x 18 cm (recepte šeit)
  • 3-4 ēd.k. aprikožu džems
  • 500 g rozā krāsas cukura mastikas
  • Nedaudz baltas, brūnas un sarkanas cukura mastikas ziemeļbrieža dekorācijas izveidošanai
  • Marcipāna rullēšanas piederumi
  • Mazs nazītis masas sagriešanai
  • Cepamais papīrs
  • Kūkas servēšanas šķīvis

Apgriez kūku otrādi un uzliec to uz kūkas servējamā trauka. Apsmērē kūkas augšējo kārtu un malu augšpusi ar aprikožu glazūru vai džemu.

Uz tīras galda virsmas izbārsti pūdercukuru un maigi rullē rozā krāsas cukura masu. Ik pa brīdim atdali no virsmas izrullēto daļu, apgriez ar otru pusi pret galdu un turpini rullēt, līdz masa izrullēta lielāka par kūkas formu un daļēji pārsedz kūkas malas.

Izrullēto cukura masu pārklāj pāri kūkas virspusei (pa virsu glazūrai vai džemam). Noklāj masu vienmērīgi, lai zem cukura masas nebūtu neviens gaisa burbulis. Ar vieglām rokas kustībām piespied masu pie kūkas, lai tā stingri pieliptu un neatdalītos.

Ar lineāla un naža palīdzību nogriez liekās masas daļas tā, lai pāri malai būtu nolocīta aptuveni 2-3 cm plata josla.

Izmantojot kūku dekorējamo vai parasto smalko nazi, izveido mazus caurumiņus gar nolocīto joslas daļu, veidojot mežģīņu veida rakstu.

Uz cepamā papīra uzzīmē ziemeļbrieža trafaretu, un ar papīra nazi uzmanīgi to izgriez. Ar trafareta palīdzību izgriez izrullētā baltā cukura masā ziemeļbrieža formu. Ar nelielu daudzumu ūdens pielīmē ziemeļbrieža dekorāciju kūkas vidū.

No brūnās cukura masas izveido ziemeļbriedim acis, sarullējot divas mazas bumbiņas. Sarkano cukura masu izmanto, deguna izveidošanai, ko izrullē un tad ar delnas palīdzību pieplacina.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!