Foto: Shutterstock

Tā kā Ziemassvētki jau klauvē pie durvīm, pēdējās nedēļas laikā prātu nodarbina ne vien dāvanu iegāde un saiņošana, bet arī viens no galvenajiem svētku vakara elementiem – mielasta galds. Viena no latviskākajām tradīcijām ir daudzo ēdienu likšana galdā, tāpēc esam apņēmušies paskaidrot, kāpēc Ziemassvētkos jāēd vismaz deviņas reizes. To "Tasty.lv" savulaik palīdzēja atrisināt folkloriste Aīda Rancāne un latviešu tautas ticējumi un sakāmvārdi.

Šis ir "Delfi" arhīva raksts, pirmoreiz publicēts 2015. gada decembrī.

Aīda Rancāne skaidro, ka mītiskie skaitļi 9 un 12 radušies no sakāmvārdiem un ticējumiem, jo senajam latvietim šie skaitļi apzīmējuši vārdu "daudz". Tāpat kā pasakās darbība norisinās "aiz trejdeviņām jūrām", kas nozīmē daudz, tad arī Ziemassvētku vakarā vismaz deviņas ēdienreizes ar deviņiem dažādiem ēdieniem nozīmē to pašu – daudz. Skaidrs ir viens – svētku galdā bez zirņiem, pīrādziņiem, zivs un cūkgaļas neiztikt.

  • Zirņus un pupas liek galdā, lai nebūtu jāraud [arī, lai būtu nauda];
  • Pīrāgus ēdam, lai mūs sagaidītu pārsteigumi;
  • Bietes un burkāni – labai veselībai;
  • Piparkūkas, lai netrūktu mīlestība;
  • Štovēti kāposti – spēkam;
  • Apaļi cepumi vai rauši – saulainam gadam;
  • Putna cepetis – panākumiem;
  • Zivis – naudai un bagātībai;
  • Cūkgaļa – laimei.

Daži ticējumi par ēšanu

Ziemassvētku vakarā rijā ienes sienu jeb salmus par cisām. Krāsns priekšā stāv galds ar dažādiem ēdieniem; kad pieceļas, tad ēd, jo tajā naktī jāēd deviņas reizes. Ap pulksten trijiem jeb četriem rītā sienu jeb salmus nes uz kūti govīm, pēc kam slauka riju no durvīm uz dibenu, un mēslus atstāj rijā līdz trešam svētku rītam. Trešā svētku rītā viena no meitām nes mēslus laukā un klausās, kur gailis dzied jeb suns rej, uz to pusi tad to aizvedīs tautās. /E. Lācis, Tirza./

Ziemassvētku naktī jāēd 9 reizes pēc kārtas, tad nākamais gads būs bagāts.

Ziemassvētku vakarā uz galda istabā jāatstāj ēdiens, jo tad gari nāk ēst. /A. Lillenurms, Veclaicene./

Ziemassvētku naktī vajag likt maizi uz galda, tad nekad netrūks maizes. /J. Kasparovics, Skrunda./

Ziemassvētku naktī vajag ēst zirņus, tad būs pulka naudas. /R. Eglentāle, Reņģe./

Ziemassvētku un jaungada vakarā liek rijā un pirtī uz krāsns pudeli brandvīna, šķīvi ar gaļu, maizi un alu, lai ēstu Laima un mirušie radi ar draugiem. /A.Bīlenšteina rokraksts, Ķevele./

Ziemassvētku un jauna gada naktī 9 reiz jāēd, lai visu gadu nekā netrūkst. Pēc ēšanas pilni trauki visu nakti jāatstāj uz galda./ K. Jansons, Plāņi./

Ziemassvētki ir auglības svētki, tādēļ Ziemassvētku sestdienā jāēd un jādzer līdz pulksten divpadsmitiem, tad būs auglīga vasara.

Rakstam izmantoti ticējumi no "Ailab.lv" un "Latvijaspirts.lv".

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem

Foto: Shutterstock

Pelēkie zirņi ar speķi un ceptiem sīpoliem ir latviešu nacionālās virtuves klasika. Tie ir piemēroti ne tikai, lai tos celtu galdā ikdienā, bet arī latviskos godos.

Lasīt vairāk

Ātrie kefīra mīklas pīrādziņi

Foto: Shutterstock

Šī recepte noderēs tad, kad negribas raudzēt mīklu, bet ļoti kārojas gaļas pīrādziņus. Tajos var pildīt jebko, līdzīgi kā rauga mīklas pīrādziņos. Šoreiz izmantosim ceptu malto gaļu.

Lasīt vairāk

Sarkanbaltie biešu un kazas siera tornīši

Foto: Shutterstock

Sarkans pie balta, sarkans pie balta – un rezultātā sanāk gardais biešu un kazas siera tornītis. Šis ēdiens var kalpot kā lieliskas ātrās brokastis vai starteris pusdienām, vai brangām vakariņām.

Lasīt vairāk

Kraukšķīgās svētku piparkūkas

Foto: Vida Press

Gardas piparkūkas ar pipariņu, kuras noderēs gan likšanai uz kārā zoba, gan svētku eglītes dekorēšanai.

Lasīt vairāk

Apelsīnu sulā štovēti kāposti

Apelsīnu sulā štovēti kāposti – gan svētku galdam, gan ikdienas maltītei. Šis ēdiens piemērots arī cukura diabēta slimniekiem.

Lasīt vairāk

Medus rauši

Foto: Shutterstock

Tradicionāls latviešu godu kārums – medus rausis.

Lasīt vairāk

Tītara cepetis ar citroniem un ķiplokiem

Foto: Woman's Weekly/REX/Vida Press

Smaržīgs, izcili gards tītara cepetis ar zeltainu ādiņu un citronu svaigo smaržu. Pamatīgās maltītes pagatavošana gan prasa labu laika sprīdi, taču rezultāts būs tā vērts!

Lasīt vairāk

Krāsnī cepta karpa ar mandeļu skaidiņām

Foto: Shutterstock

Izcils svētku ēdiens, kas būs īpaši piemērots tradicionālam Ziemassvētku galdam. Atkarībā no tā, cik liela ir karpa, sanāks 4-6 porcijas.

Lasīt vairāk

Cūkgaļas cepetis kraukšķīgā apelsīnu glazūrā

Foto: Shutterstock

Svētku cepetis – šķiņķis ar rombveidā sagrieztu ādiņu uz galda izskatīsies īpaši kārdinoši. Šis šķiņķa cepetis izdosies ļoti sulīgs un maigs, jo vispirms tas jāvāra ūdenī, bet beigās jācep cepeškrāsnī, un tieši tas piešķir patīkami kraukšķīgo garoziņu.

Lasīt vairāk

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!