Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Kas gan ir Ziemassvētki bez piparkūkām? To aromāts vēstī par burvīgiem un mīļiem svētkiem, kurus parasti svinam ģimenes lokā. Klāt pēdējās brīvdienas pirms svētkiem, un šajās dienās tu kopīgi ar bērniem vari izcept un izdekorēt jautras piparkūkas, izmantojot krāsainas glazūras un cukura pastu.

Tortes fabrikas konditore Natālija Zagarska īpaši portālam Delfi novadīja bērnu meistarklasi piparkūku cepšanā un greznošanā. Tā kā 2016. gads būs mērkaķa gads, tad meistarklasē tika ceptas jautras pērtiķēnu formas piparkūkas..

Vispirms pagatavo piparkūku mīklu. Izmanto, piemēram, šo vienkāršo piparkūku mīklu vai medus piparkūku mīklas recepti. Protams, vienmēr var izvēlēties veikalos nopērkamās mīklas, tomēr mājās gatavotā būs noteikti gardāka!

Foto: С.Мандрикова, svetography.lv

Detaļu zīmēšanai būs vajadzīga bieza piparkūku glazūra, kuras pagatavošanai būs nepieciešams pūdercukurs, olu baltums un pārtikas krāsvielas. Veikalos nopērkams pudelēs pildīts pasterizēts olbaltums, tas ir ne tikai drošāks lietošanai jēlā veidā, bet tas ir arī ērti, jo atdalīts jau no dzeltenumiem.

Ja mājās kādam ir alerģija pret olām, tad to vietā var izmantot vienkāršu dzeramo ūdeni (bez gāzes). Tie, kas iebilst pret krāsvielām, var veikalos pameklēt dabīgās pārtikas krāsvielas vai glazūras krāsošanai izmanot sulu no bietēm, burkāniem, ogām un sīrupiem, un ievārījumiem. Glazūras recepti, lai sastāvdaļas sajauktu pareizās proporcijās, vari izlasīt šeit. Tomēr glazūru ieteicams sajaukt pēc tam, kad piparkūkas jau izceptas un atdzisušas, jo glazūra samērā ātri žūst un biezē.

Piparkūku cepšana

Vēl visiem būs vajadzīgs labs garastāvoklis!

Pirms sāk rullēt mīklu, sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C.

Uz biezāka papīra vai kartona uzzīmē piparkūkas formas trafaretu, piemēram, mērkaķa galviņu ar visām detaļām. Lai varētu precīzi vēlāk ar glazūrām uzzīmēt arī seju, tad trafaretu zīmē arī sejai un citām nelielām detaļām, ne tikai galvai.

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Uz darba virsmas izrullē piparkūku mīklu. Sagatavoto trafaretu liek virsū un ar nelielu nazīti velkot apkārt trafaretam, uzzīmē un vienblaicīgi izgriež mērkaķīša galvu. Saliek piparkūku galvas uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru un cep 8-10 minūtes, līdz piparkūkas gatavas.

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv
Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Piparkūku dekorēšana ar glazūrām

Kamēr piparkūkas atdziest, sagatavo glazūru. To uzreiz, lai masa nežūtu, pilda konditorejas tūtā vai maisiņā. Pirms zīmēšanas nogriež pavisam mazu stūrīti, lai līnija būtu smalka.

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Pēc tam, izmantojot sejas kontūras un detaļu trafaretus, ar asu priekšmetu, zīmē nepieciešamās līnijas, tām vēlāk pa virsu zīmē ar glazūru. Kad visas kontūras sazīmētas, ļauj tām apžūt (apmēram 15 minūtes), pēc tam ar glazūru piepilda un izkrāso laukumus, izmantojot nedaudz šķidrāku glazūru. Kad lielie laukumi nedaudz apžuvuši, zīmē pa virsu nelielas detaļas, piemēram, muti, degunu un acis. Ļauj bērniem pašiem izvēlēties glazūru krāsas, veidot savu zīmējumu.

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv
Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Beigās piparkūkām jāžūst 3-5 stundas, tad tās var likt vienu uz otras, dāvināt un ēst.

Piparkūku dekorēšana ar cukura pastu

Piparkūkas var dekorēt, izmantojot arī cukura pastu vai mastiku, kura arī var būt visdažādākajās krāsās. Ar cukura pastu strādā kā ar aplikācijām un plastalīnu. Bērniem tas būs paveicams pavisam viegli.

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv

Cukura mastiku, līdzīgi kā plastalīns, rokās vispirms jāsasilda. Pēc tam to plāni izrullē, liek virsū trafaretus un izgriež detaļas. Šoreiz muti un citas sīkās līnijas nevis zīmē, bet izmanto no cukura pastas izrullētu tievu aukliņu. To ar šķērēm nogriež nepieciešamajā garumā un kā aplikāciju piestiprina pie mērkaķīša sejas.

Foto: Светлана Мандрикова, svetography.lv
Foto: S.Mandrikova, svetography.lv
Foto: S.Mandrikova, svetography.lv

Mazākie bērni, kuriem glazūras un aplikācijas tehnika ir par sarežģītu, piparkūkas var glazēt ar sakultu olu, pēc tam veidot ornamentus ar riekstiem, sukādēm un žāvētiem auglīšiem.

Lai jaukas brīvdienas kopā ar bērniem!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!