Foto: Publicitātes foto
Ņemot vērā iniciatīvas #DiscoverEU pirmās kārtas lielo popularitāti, Eiropas Komisija 2018. gada 29. novembrī plāno atvērt otro pieteikšanās kārtu konkursam uz ceļošanas brīvbiļetēm. 18 gadus veci ES jaunieši līdz 11. decembrim varēs pieteikties uz brīvbiļetēm, ar kurām laikposmā no 2019. gada 15. aprīļa līdz 31. oktobrim ceļot pa Eiropu.

Pirmā #DiscoverEU kārta saveda kopā tūkstošiem jauniešu no visas Eiropas, tajā skaitā 58 no Latvijas. Līdz šim savstarpēji nepazīstami dalībnieki, izmantojot sociālos tīklus, veidoja grupas un kopā ceļoja no pilsētas uz pilsētu, kā arī deva viens otram naktsmājas. Šogad — Eiropas kultūras mantojuma gadā — ceļotāji varēja arī piedalīties daudzos pasākumos, kas par godu Eiropas kultūras bagātībai notiek visā Eiropā.

Pieteikšanās nosacījumi:

  • Pieteikties var jaunieši, kas 2018. gada 31. decembrī būs 18 gadus veci un ir gatavi laikposmā no 2019. gada 15. aprīļa līdz 31. oktobrim doties ceļā (ilgākais uz 30 dienām).
  • Interesentiem būs jāiesniedz pieteikums Eiropas Jaunatnes portālā.
  • Pieteikumus novērtēs un programmas dalībniekus atlasīs vērtēšanas komiteja.
  • Atlases rezultātus pretendenti uzzinās 2019. gada janvāra vidū.

    Atlasi izturējušie jaunieši varēs doties ceļā individuāli vai ne vairāk kā piecu cilvēku grupā. Parasti jauniešiem tiek piešķirtas dzelzceļa biļetes. Tomēr, lai nodrošinātu piekļuvi arī Eiropas reģioniem, kur dzelzceļa nav, dalībnieki var izmantot alternatīvus transporta veidus, piemēram, autobusu, prāmi vai, izņēmuma gadījumā, lidmašīnu.

    Iniciatīvas pirmajā kārtā no 2018. gada 9. jūlija līdz 30. septembrim ceļojumu biļetes atbilstoši katrai valstij noteiktajām kvotām saņēma aptuveni 15 000 jauniešu. Tiem, kuri izturēja atlasi, bija iespēja vieniem vai ne vairāk kā piecu cilvēku grupā uz ne vairāk kā 30 dienām doties braucienā uz vismaz vienu ES dalībvalsti.

    Vienlaikus lai informētu jauniešus par viņu tiesībām un iespējām Eiropas Savienībā, šobrīd norisinās kampaņa EUandME. Tās vietnē https://europa.eu/euandme/lv var iegūt informāciju par to, ko jauniem cilvēkiem piedāvā ES – sākot no iespējas mācīties un strādāt jebkurā dalībvalstī, kā arī iegūt atbildes uz daudziem jautājumiem par to, kādos gadījumos pilsoņi var rēķināties ar ES palīdzību, kā realizēt savu potenciālu un piepildīt sapņus ar ES atbalstu.

    Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!