Topošie vecāki, kas nespēj viens sagaidīt savas atvases ierašanos pasaulē, turpmāk varēs aptaustīt savu bērnu, kamēr tas vēl atrodas mātes dzemdē, izmantojot jaunu Ņūmeksikā radītu datorprogrammu, kas trīsdimensiju ultrasonogrāfijas tehnoloģijai ir pievienojusi taustes komponentu.
Programma e-Touch, ko izstrādājusi firma "Novint Technologies Inc." rada pieskāriena sajūtu ar īpašu irbulīti, kas virzās pa nedzimušā bērna ultrasonogrāfisko attēlu. Programma arī palīdz uzlabot trīsdimensiju attēlu, norāda firmas "Novint" dibinātājs Toms Andersons.

"Jūs patiešām varat daudz skaidrāk saskatīt, kāds izskatās bērns," saka 27 gadus vecais Andersons, kura sieva jūlijā gaida viņu pirmo bērnu. Andersons jau daudzas stundas aivadījis, aptaustot sava gaidāmā dēla attēlu.

"Sajūta ir mazliet tāda, kā pieskaroties želejai... līdzīga ādai. Jūs varat aptaustīt virsmu un sajust nelielu spiedienu un apveidu," saka Andersons.

Pieskāriena tehnoloģija nākotnē, iespējams, kļūs ļoti svarīga medicīnā. Ar tās palīdzību, piemēram, varēs pārbaudīt augļa attīstību.

"Ja bērnam ir kāda anomālija, šī tehnoloģija vecākiem palīdzēs noskaidrot, kāda ir tās forma," uzskata firmas "New Mexico Sonographics" prezidents Jans Īstons Karasko.

Pieskāriena tehnoloģiju varēs arī lietot, diagnosticējot, piemēram, krūts audzējus vai taisnās zarnas polipus, būtiski samazinot ķiruģisko kļūdu iespējamību.

"No ķirurģiskā viedokļa pieskāriena sajūtai ir ārkārtīgi liela nozīme," atzīst ķirurgs Glenrojs Heivuds no Ņūmeksikas universitātes slimnīcas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!