Tiem, kas datoru nelieto pirmo gadu, McAfee vārds noteikti šķitīs pazīstams, un var pat būt, ka kādreiz tas ir izmantots. Šai antivīrusu programmai Latvijā ir sava vieta, un tā redzēta gan mājas, gan biroju datoros. Mūsu izvēlētā VirusScan Professional 7.0 paredzēta atsevišķa datora aizsargāšanai no vīrusu uzbrukumiem.

Komplektācija un instalācija

Veikalu plauktā McAffe VirusScan Professional 7.0 pievērsīs uzmanību ar tumši sarkanu kārbu, kuras priekšpusi apjož zeltīta josta ar programmas nosaukumu. Atverot kārbu, komplektā ir instalācijas disks papīra vāciņā, kā arī licences nosacījumi 10 lielākajās svešvalodās. Diemžēl latviešu valodā nekas nav atrodams. Arī otrs dokuments – ceļvedis – ir tikai angļu valodā.

Nepieciešamākā informācija par programmu angļu valodā ir atrodama arī uz iepakojuma. Līdz ar to kopumā informācijas daudzums ir pietiekams, ja vien pārvaldāt angļu valodu, kas arī jebkuram datora lietotājam ir nepieciešama. Ja tomēr par izvēlēto programmu gribat uzzināt kaut ko vairāk tajā pašā angļu vai arī kādā citā svešvalodā, ko pārvaldāt labāk (vācu, franču spāņu vai citā), tad varat apmeklēt ražotāja mājaslapu, kur atrodama plašāka informācija gan par produktiem, gan vīrusiem, kur arī iespējams lejupielādēt vīrusu iezīmju datu bāzes jauninājumus un iegādāties produktu, izmantojot elektroniskos norēķinus. Ievietojot instalācijas disku kompaktdiskdzinī, ja ir aktivizēta diska automātiskā startēšana (varētu nebūt, ja tā jūsu sistēmai ir speciāli atspējota), lietotājs bez labām iemaņām programmatūras instalēšanā viegli, soli pa solim sekojot uzrakstiem, var veikt programmprodukta instalēšanu. Iespējams izvēlēties tipisko un izvēles instalēšanu, kas ļauj lietotājam pēc saviem ieskatiem instalēt atsevišķas komponentes. Iesācējam gan rekomendējam tipisko (Typical) instalāciju, kas iekļaus visas nepieciešamās komponentes.

Pabeidzot instalēšanu, vednis aicina uzreiz atjaunot programmu, izmantojot internetu (ja instalācijas laikā nav pieejams internets, tad atjaunošanai paredzēto atzīmi var izņemt). Pirms atjaunošanas programma pieprasa reģistrēties. Reģistrācijas laikā kompānija piedāvā lietotājam izvēlēties saņemt jaunāko informāciju par produktiem, kā arī speciālus piedāvājumus. Ja vēlaties šādu informāciju, tad atzīmējiet attiecīgos izvēles punktus. Tad notiek programmprodukta atjaunošana, izmantojot interneta pieslēgumu. Tā var ilgt dažas minūtes atkarībā no pieslēguma datu plūsmas ātruma un atjaunojamo komponenšu skaita. Pēc programmas atjaunošanas datorus piedāvā atsāknēt, lai programma varētu pilnvērtīgi darboties.

Ja nav pieejams internets, tad ļoti nepieciešams būtu palaikam atjaunošanu veikt, nogādājot datoru vietā, kur pieejams internets, vai arī no mājaslapas lejupielādēt vīrusu definīciju datu bāzes datni un pārnest to uz datoru, izmantojot disketi, USB atmiņas moduli vai kompaktdisku. To noteikti vajadzētu izdarīt pēc programmas instalēšanas. Arī iezvanpieejas gadījumā izdevīgāk pirmreizējo atjaunināšanu veikt, pieslēdzot datoru kādam ātrākam pieslēgumam darbā vai pie draugiem, vai arī tur lejupielādējot vīrusu iezīmju datu bāzes failu, jo citādi atjaunināšanai būs jāpatērē samērā ilgs laiks.

Pēc datora atsāknēšanas teknē (tray) redzama sarkana ikoniņa ar lielo burtu M. Uzvelkot uz tās peles kursoru un nospiežot labo taustiņu, atveras izpeldošā izvēlne, kurā iespējams veikt iestatījumus, ja automātiski ieliktie jūs neapmierina.

Lietojamība un vīrusu izķeršanas iespējas

Šī programma ne tikai visu laiku pārbauda no ārpuses ienākošās datnes, bet fona režīmā arī skenē datorā esošās datnes, tādējādi pat bez speciālas skenēšanas aktivizēšanas tā spēj notvert jau iefiltrējušos vīrusus, kas tur nonākuši pirms programmas instalēšanas (ja jūsu dators nav īpaši jaudīgs un ir jūtams, ka šī funkcija traucē, to var atspējot).

Kā pirmo pārbaudījumu izmantojām testa failu eicar.com, ko mēģinājām lejupielādēt četros veidos – vienkārši kā startējamu datni ar com paplašinājumu, ar dubulto paplašinājumu com.txt, kā saspiestu zip datni un dubulto zip datni (zip fails vēlreiz arhivēts ar WinZip).

Pirmos divus variantus vīrusķērājs mums neļāva lejupielādēt, atpazīstot tos jau pirms apstiprinājuma par saglabāšanu un piedāvājot tos dzēst. Savukārt arhivēto un dubulti arhivēto datni vīrusķērājs ļāva saglabāt diskā. Tomēr, mēģinot šos failus atspiest, antivīrusu programma šo darbību neļauj veikt. Skenēšanas procesā programma atpazina arī abus arhivētos zip failus un veiksmīgi tos izdzēsa. Tas nozīmē: ja programma atpazīst ļauno kodu, tad tā ir spējīga neitralizēt vīrusus, pirms lietotājs tos ir startējis.

Arī tad, kad testa faili tiek iesūtīti ar elektronisko pastu un tos vēlas atvērt, programma tos atpazīst un piedāvā dzēst. Tomēr no pielikuma fails netiek izdzēsts ne uzreiz, ne arī skenējot disku, kas uzskatāms par mīnusu, jo ne katrs lietotājs apzināsies, ka šādu elektronisko pastu nepieciešams manuāli izdzēst.

Kopumā vīrusķērājam tika piedāvāts tikt galā ar 10 dažādiem pēdējos gados izplatītiem vīrusiem. Šos vīrusus programma atrada un veiksmīgi izdzēsa no sistēmas. Taču galvenā antivīrusu programmu izstrādātāju īpašība ir spēja laikus reaģēt un iekļaut savās datu bāzēs jaunus, tikko parādījušos vīrusus. Tā 27. janvārī izplatījušos vīrusu I-Worm.Novarg McAfee vakara pusē diemžēl vēl nespēja identificēt. Mēģinot to atjaunot, tika paziņots, ka kopš pēdējās atjaunošanas jaunu jauninājumu nav.

Ja operētājsistēmu vīrusi ir pamanījušies nokaut un vīrusi jau palaižas pie tās startēšanas, tad iespējams izmantot McAfee instalācijas disku, lai pārbaudītu, vai nav inficēts galvenais ielādes sektors un atmiņa. Tomēr netiek piedāvāta iespēja, kā šim diskam izmantot informāciju par jaunākajiem vīrusiem.

Secinājumi

Kopumā programma ir samērā viegli uzstādāma un lietojama. Turklāt tā piedāvā datņu skenēšanu fona režīmā. Tā labi tiek galā ar tai zināmiem dažādu veidu vīrusiem. Vienīgi sākotnējās atjaunināšanas laiks ir pārāk ilgs. Arī ražotāja reakcijas laiks uz jaunu vīrusu parādīšanos un izplatību salīdzinājumā ar citiem ir pārāk ilgs.

Aptuvenā cena Ls 30.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!