Panda Software Latvijas tirgū intensīvāk sāka ienākt 2002. gadā, izveidojot šeit pārstāvniecību. Līdz tam šīs firmas antivīrusu programmas nebija plašāk pazīstamas, un tikai šad tad varēja atrast kādu bezmaksas versiju ar ierobežotu darbības ilgumu. Tomēr nepilnu divu gadu laikā pārstāvniecība ir aktīvi strādājusi, un lietotāji šos produktus jau sākuši iepazīt. Turklāt arī firmas logotips – panda – ir pievilcīgs visiem dzīvnieku mīļotājiem.

Komplektācija un instalācija

Antivīrusu ražotāji izvēlējušies citādu krāsu iepakojuma un dokumentācijas noformējumam. Panda Titanum antivirus 2004 noformēts gaiši zaļā kastē, kurā ietilpst instalācijas disks papīra vāciņā, informatīva lapa par servisa iespējām, saraksts ar firmas pārstāvniecībām un to kontaktinformācija, koda lapa ar paskaidrojumiem un lietotāja ceļvedis jeb rokasgrāmata.

Jāpiebilst, ka visa informācija ir angļu valodā. Kompānijas mājaslapā pieejama informācija par produktiem arī citās valodās. Tāpat ir gan jauninājumu lejupielāde, gan datora skenēšana tiešsaistē.

Ievietojot instalācijas disku automātiski, pa visu logu tiek palaists instalācijas vednis. Sākot instalāciju, iespējams izvēlēties gan instalācijas saskarnes, gan lietojumprogrammas valodu no 21 valodas, starp kurām ir arī mums pazīstamākās angļu, vācu, krievu un franču valoda.

Pirms instalēšanas tiek piedāvāts arī skenēt atmiņu un disku, lai pārbaudītu, vai datorā jau nedzīvo kāds vīruss, kas varētu pretoties un traucēt instalēšanu. Pēc tam tiek instalēta programma, un beigās tiek piedāvāta produkta reģistrācija. To noteikti nepieciešams veikt, lai varētu saņemt lietotāja vārdu un paroli, kas vajadzīga, lai varētu atjaunot vīrusu iezīmju datu bāzi. Pēc reģistrācijas gan mums pagāja divas stundas, līdz saņēmām apstiprinājuma elektronisko pastu, ka reģistrācija ir notikusi. Ar šo elektronisko pastu tiek atsūtīts arī klienta numurs, kas nepieciešams, komunicējot ar Panda Software, gan lietotājvārds un parole, kas jāievada atjaunošanas iestatījumos.

Diemžēl arī pēc apstiprinājuma elektroniskā pasta saņemšanas nebija iespējams veikt programmas atjaunināšanu. To var saistīt ar jau minētā Mydoom vīrusa izplatību, kas noteiktos laikos kavēja arī jauninājumu lejupielādi no antivīrusu ražotāju mājaslapām. Tāpēc mums atlika vien doties uz programmas veidotāja mājaslapu un mēģināt tur lejupielādēt jaunāko vīrusu iezīmju datu bāzi. Arī tur tiek pieprasīts lietotāja vārds un parole. Pēc šā faila lejupielādes to nepieciešams atspiest no arhīva datnes un iekopēt Panda Titanium antivirus 2004 programmas mapē. Tad nu gan var sākt ķert vīrusus.

Lietojamība un vīrusu izķeršanas iespējas

Piedāvājot šai programmai tikt galā ar testa vīrusiem eicar.com, failu ar .com paplašinājumu programma nekavējoties atpazina un izdzēsa no pagaidu mapes, kur parasti vispirms glabājas lejupielādējamie faili. Savukārt failu ar paplašinājumu .com.txt šī programma tāpat kā Kaspersky izstrādājums ļāva lejupielādēt. Taču skenējot mapi, kurā bija šīs fails, programma saprata, ka tas ir vīruss, un to izdzēsa. Arī Zip arhīva datnes programma ļāva saglabāt diskā. Tomēr, mēģinot testa vīrusu saturošo arhīva datni atspiest, programma to nepieļauj un brīdina, ka fails ir inficēts.

Panda lieliski tiek galā arī ar elektroniskajā pastā pievienotiem vīrusiem, atpazīstot tos jau tad, kad pielikums tiek tikai saņemts. Līdz ar to lietotājam nav iespējams saņemt inficētu vēstuli.

Pārbaudot sistēmu, kad to bijām inficējuši ar 10 pēc nejaušības principa izvēlētiem vīrusiem, kas pēdējā laikā bijuši aktīvi, secinājām, ka Panda ļoti labi tiek galā gan ar inficēto datņu iztīrīšanu, gan pašu vīrusu programmu kodu atrašanu un izdzēšanu. Problēmas šai programmai nesagādāja arī arhīva mapes. Arī Mydoom vīrusu programma spēja identificēt 27. janvārī un nepieļaut tā iekļūšanu datorā.

Arī tad, ja dators inficēts līdz pakāpei, kad programmu nav iespējams startēt, ir iespēja izmantot instalācijas disku programmas ielādei, kā arī paša izveidotu avārijas disku, kas palīdzēs izdzīt vīrusus no sistēmas.

Secinājumi

Kopumā programmas spēja atpazīt vīrusus un atbrīvoties no tiem vērtējama kā ļoti laba. Latvijā ir arī firmas pārstāvniecība, kas var palīdzēt neskaidrību gadījumā. Klientiem tiek piesūtīta arī informācija latviešu valodā par jaunākajiem vīrusiem un to izplatību.

Lietotājiem iespējams izvēlēties arī instalācijas un instalētās programmas saskarnes valodu, vienīgi žēl, ka starp 21 valodu nav atrodama arī latviešu valoda. Problēmas sagādāja automātiska programmas atjaunināšana tiešsaistē. Tomēr, ejot garāko ceļu, mājaslapā ir iespēja saņemt aktuālākos jauninājumus.

Aptuvenā cena Ls 30.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!