Liela daļa datoru lietotāju ar stāžu noteikti atceras “zilos logus” jeb Norton Commander. Arī dažādas disku atjaunošanas utilītas, kas saistītas ar Norton vārdu. Ar šo pašu populāro vārdu kompānija Symantec piedāvā arī antivīrusu programmu, kas ik gadu tiek papildināta un uzlabota, iegūstot klāt pašreizējā vai pat jau nākamā gada skaitli.

Komplektācija un instalācija

Symantec izstrādājums atpazīstams pēc kastes noformējuma dzeltenā krāsā un uz tā attēlotā stetoskopa. Kastes saturā atrodams instalācijas kompaktdisks un lietotāja ceļvedis angļu valodā. Plaša informācija pieejama arī kompānijas mājaslapā, kur to iespējams lasīt arī citās svešvalodās. Diemžēl par mazajām valodām kompānija nav padomājusi. Ievietojot instalācijas disku kompaktdiskdzinī, lietotājam tiek automātiski startēts izvēlnes logs, kas piedāvā instalēt programmu vai arī pārlūkot diska saturu.

Atšķirībā no McAfee Norton AntiVirus 2004 pirms programmas instalēšanas piedāvā pārbaudīt datoru, vai tur jau nav kāds vīruss, kas varētu traucēt programmas instalēšanu. Par pārbaudes rezultātiem tiek ziņots. Pēc tam jāievada kods, kas atrodams uz instalācijas diska vāciņa. Kad veikta instalēšana, vednis piedāvā reģistrēt programmu un veikt atjauninājumus, izmantojot internetu. Process norit samērā ātri (atkarīgs gan no pieslēguma ātruma tīmeklim). Pēc jauninājumu iestatīšanas programma pieprasa atsāknēt datoru. Tad lietotājs teknē ierauga miniatūru datora ikoniņu ar dzeltenu ekrānu – tas nozīmē, ka ir iespējots automātiskās aizsardzības režīms (visu laiku tiek pārbaudīti dati, kas ienāk datorā no ārējiem avotiem – interneta, diskiekārtām utt.).

Ja ikoniņa pārsvītrota ar sarkanu krustu, tad aizsardzības režīms ir atslēgts un ir jau pamats satraukumam, jo nereti vīrusi vispirms uzbrūk tieši antivīrusu programmām (ja programma nav atjaunināta un vīruss paguvis ielavīties, pirms programma to spēj identificēt).

Lietojamība un vīrusu izķeršanas iespējas

Izmantojot teknē esošo ikoniņu, vislabāk ir arī veikt darbības ar programmu, atverot Norton AntiVirus logu, kurā var redzēt gan esošos iestatījumus, gan veikt to izmaiņas. Jau pēc instalācijas programma darbojas ar izstrādātāja rekomendētajiem iestatījumiem, kas lieti noder visos standarta gadījumos. Ja izmantojat kādas specifiskas programmas failu ieguvei no ārpuses, tad nenāktu par sliktu paskatīties, ko šī programma piedāvā, lai aizsargātu jūs arī no šajās programmās izplatītajiem vīrusiem un to radītajiem caurumiem.

Pirms programmas instalācijas tā piedāvā pārbaudīt datoru. Norton AntiVirus 2004 no instalācijas diska spēja noķert agrāk izplatītas un zināmas ļaunās programmiņas un vīrusus. Tikko izplatījušos I-Worm.Novarg tā nespēja atpazīt un neitralizēt, kas vēlreiz apliecina to, ka viss ir atkarīgs no antivīrusa programmas vīrusu datu bāzes atjaunošanas operativitātes.

Testā ar eicar.com testa vīrusu Norton AniVirus 2004 spēja identificēt to, ka lejupielādējamais fails ir vīruss, un izdzēst to no pagaidu mapes, kur tas mēģina saglabāties. Vēloties vienalga saglabāt vai atvērt datnes ar paplašinājumiem .com un .com.txt, šāda darbība netika pieļauta.

Savukārt Zip arhīva datni un dubulto arhīva datni šī antivīrusu programma ļāva saglabāt, pirms tam gan iepriekš brīdinot, ka tā satur vīrusu. Taču, atverot arhīvu, izrādījās, ka testa vīruss no tā ir izdzēsts. Tas nozīmē, ka šī programma veiksmīgi tiek galā arī ar arhīvos noslēptiem vīrusiem. Arī elektroniskā pasta programmā piekabinātie vīrusi tiek izdzēsti uzreiz, tos saņemot, un pielikumā lietotājs var atrast antivīrusa ģenerētu tekstu par to, ka no attiecīgā pielikuma vīruss ir izdzēsts, un arī informāciju, kāds vīruss tas ir bijis. Vīruss tiek izdzēsts arī tad, ja elektroniskajā pastā ienāk arhīva fails, kas satur vīrusu.

Inficējot datoru ar dažādām jau iepriekš zināmu vīrusu versijām, Norton AntiVirus 2004 skeneris atrada visus inficētos failus, tomēr ne ar visiem tas tika galā, daļu failu tā arī nespējot izlabot, izdzēst vai ievietot karantīnā. Problēmas sagādāja arhivētie faili, kas saturēja vīrusus. Taču arī šajā gadījumā nav liela bēda, jo, uzklikšķinot uz vīrusa, tiek norādīts ceļš un faila nosaukums, lietotājam atliek vienīgi izšķirties par to, ko darīt ar arhivēto datni – izdzēst vai paturēt. Interesanti šķiet tas, ka automātiskā aizsardzība pat no elektroniskā pasta spēja iztukšot arī arhivētu vīrusu.

Nekādas problēmas šai programmai nesagādāja arī tikko kā izplatītais I-Worm.Novarg jeb Mydoom, jo kompānija savā vīrusu datu bāzē bija jau ievietojusi šā ļaunā koda aprakstu. Arī mājaslapā bija pieejama informācija par vīrusu un tā formām jau tajā pašā dienā, kad tas sāka izplatīties.

Arī tad, ja vīrusi jau ir uzbrukuši un pat nav iespējams normāli startēt operētājsistēmu, var veikt ielādi no instalācijas diska, kas pārbaudīs ielādes sektoru un datora operatīvo atmiņu un iztīrīs vīrusus arī no turienes. Lai to paveiktu, no mājaslapas nepieciešams lejupielādēt jaunāko vīrusu aprakstu datu bāzi un opciju failu, kas jāiekopē disketē un jāļauj nolasīt (fiziski padarot disketi nepieejamu ierakstīšanai) Norton AntiVirus 2004.

Secinājumi

Kopumā Norton AntiVirus 2004 vērtējams kā labs palīgs, kas spēj tikt galā ar vīrusiem dažnedažādās situācijās. Tas izdzēš pasta pielikumus, pat neļaujot vīrusam iekļūt arī ar arhivēta faila starpniecību. Arī jau inficētā sistēmā programma veiksmīgi atrod vīrusus un tiek galā ar tiem. Arī iespēja skenēt atmiņu un ielādes sektoru ir apsveicama un var lieti noderēt. Lietojuma saskarne ir samērā vienkārša un saprotama bez liekas iedziļināšanās, kas arī ir ļoti svarīgi ierindas datora lietotājam bez plašākām zināšanām.

Aptuvenā cena Ls 45.

Tests

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!